www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

JŽ svetilka

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.63
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 12, 2009 9:45 pm    Naslov sporočila:  JŽ svetilka Odgovori s citatom

Doma imam staro akumulatorsko svetilko Jugoslovanskih železnic. Sama svetilka v osnovi deluje odlično le akomulator znamke Struja je šel rakom žvižgat. Sama zasnova konstrukcije mi je všeč in bi rad svetilko spet spravil v delovanje. Svetilka je mislim, da delovala na 7,2V samo sem akomulator na katerem je pisalo žal zavrgel. Bom pogledal na žarnico. Polnilec sem rešil pred smetmi in ga nekako usposobil samo kaj ko nimam baterije. Svetilka je včasih gorela 8 delovnih ur in je imela tudi različna barvna stekla za signalizacijo. Sedaj bi jaz rad svetilko spravil nazaj v delovanje. Kakšne akuje mi priporčate in če obstajajo taki, da bi jih doma z usmernikom ali obstoječim polnilcem napolnil. Sem mislil zamenjati žarnico samo je težava v obliki žarnice in sedla. Žarnico se vstavi tako, da se jo vtakne in rahlo zavrti. Samo ta žarnica na ohišju nima priključka ampak sta oba kontakta zadaj, tako, da je menjava žarnice skoraj nemogoča, razen, če bi zamenjal tudi sedlo.

Vnaprej hvala za predloge in rešitve. Applause

PS: Če tema ni na pravem mestu naj jo administratorji premaknejo. Ta podforum se mi je zdel namreč najbolj primeren.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.99
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 12, 2009 10:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sama svetilka je najbrž podobna tej:

Dvomim, da je za 7,2V, ker takrat najbrž še niso vedeli kaj je NiCd ali NiMh. Po vsej verjetnosti je bil not svinčen akumulator 6V in 1,2 do 4Ah kakršni se še danes uporabljajo v takih svetilkah.

Tudi če boš našel ustrezen akumulator pa bo iskanje žarnice po vsej verjetnosti najbrž Brick wall
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 24.00

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 13, 2009 2:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poglej deklarirano napetost na 'žarulji' Smile

Ko žarnica mrkne, steklo odstraniš, okov pa ohraniš in notri nalotaš/privijačiš drugo, halogensko.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 13, 2009 8:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Svetilka je podobna, le da ni gibljiva. Žarnica na srečo še deluje. V samo sedlo pa paše tudi navadna 12V žarnica na zasuk samo kaj ko ima obstoječa oba kontakta na zadnji strani. Razen, če bi menjal celotno sedlo, ki je v zbiralik samo vstavljeno in notri vstavil sedlo z halogensko žarnico, ki bi jo na kontakte, ki bi jih prej odmaknil povezal z žicami. Razen, če bi v železo obstoječe žarnice pritrdil halogensko. Recimo pa, da žarnica še nekaj časa delovala. Kakšen akku lahko kupim, da bom lahko potem navadno žarnico zamenjal z halogensko in da jo bom lahko polnil na usmerniku ali polnilcu.
Žarnica je 2,5V kar pomeni, da verjetno ni original.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 13, 2009 12:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Malo sem primerjal cene baterij in novih svetil in ugotovl, da je bolje če kupim novo svetilko, saj imajo polnilnike že vgrajene. Ta svetilka se mi zdi zelo vredu saj ima veliko avtonomijo delovanja. Prosim za mnenja o svetilki. Pray
Pyr0Beast
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 13, 2009 7:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jep.

Načeloma dobra zadeva. Mi imamo eno z fluo. žarnicami 2x8W cevi in 6V 7.2Ah akkujem, ki sem ga zamenjal, ker je bil defekten, ker ga ni nobeden praznega napolnil eno leto ~20€.

Ko dobiš tako zadevo jo brez odlašanja priklopiš na polnilnik, po možnosti razdreš, ter pogledaš ali ima zadeva kakšno omejitev polnjenja ali ne.

Sam polnim ~1x na mesec in pa po vsaki uporabi. Ima že vdelan trafo in je dokaj težka. Med polnjenjem se ne greje kaj preveč.
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 13, 2009 7:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pyr0Beast je napisal/a:
Jep.

Načeloma dobra zadeva. Mi imamo eno z fluo. žarnicami 2x8W cevi in 6V 7.2Ah akkujem, ki sem ga zamenjal, ker je bil defekten, ker ga ni nobeden praznega napolnil eno leto ~20€.

Ko dobiš tako zadevo jo brez odlašanja priklopiš na polnilnik, po možnosti razdreš, ter pogledaš ali ima zadeva kakšno omejitev polnjenja ali ne.

Sam polnim ~1x na mesec in pa po vsaki uporabi. Ima že vdelan trafo in je dokaj težka. Med polnjenjem se ne greje kaj preveč.

A je to kamp svetilka, ki sveti v krogu? Luči z fluo žarnicami in dolgim svetlobnim snopom pa še nisem videl.

Pyr0Beast
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 13, 2009 8:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ah ne, sveti samo približno 180° naokoli, super za podstrešje, ker je ni treba toliko nastavljati in popravljati da kaj vidiš.
Za druge zadeve je pa Maglight-ka na baterije, saj se ne rabi skoraj nič.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni