|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.97 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pon Mar 23, 2009 11:30 pm Naslov sporočila: Streha - mnenja? |
|
|
Počasi se bliža čas za menjavo 35 let stare azbestne strehe in izbira je vse ožja. Trenutno gledam Trimoval TPO Dom ... http://www.trimo.si/media/stresna-kritina-tpo-dom_7865.pdf
Ima kdo kakšne izkušnje s tem tipom strehe?
Glede na ceno 17€/m² in streho 140m² bi to prišlo z DDVjem 3000€. Potem pa še delo, obrobe, odvoz azbesta ... torej 6 do 8k €.
Sem - tako laično - dosti udaril mimo? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smatjaz Član

Pridružen-a: Pon 10 Nov 2003 16:33 Prispevkov: 847 Aktiv.: 3.57
|
Objavljeno: Pon Mar 23, 2009 11:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, mislim da si.
Ravno sedaj izbiram ponudbe za Tondach. Dobil sem ponudbo za material. Vse kompletno (strešniki, snegobrani, mrežice, folija, zračniki, slemenjaki, končni) in je cena cca 5.000,00 EUR. Ponudbe, ki jih prejemam od privatnikov za zamenjavo pa so ranga 15.000,00 EUR.
Mislim, da tukaj nekaj ne štima.
Ker sem bolj tehnični tip razmišljam, da za tak denar dobim dvigalo in na koncu (če bi našel dovolj prijateljev) lahko priredim še fešto z Roling Stone-si.
Kar se zadeva kritine, so mi nekateri odsvetovali pločevino zaradi kondenza. Predlagajo opečnato kritino. Je pa to seveda stvar naklona strehe, prezračevanja, in predvsem teže.
Odločil sem se za tondach zarezni bobrovec.
http://www.tondach.si/bob_zarez/bob_zarezni.php
LP M. _________________ Električni aparati delujejo na dim ... ko dim iz njih uide ... ne delujejo več!
Nazadnje urejal/a smatjaz Pon Mar 23, 2009 11:56 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Marjanp Član

Pridružen-a: Pon 15 Okt 2007 22:28 Prispevkov: 250 Aktiv.: 1.16 Kraj: Dragomer/Brezovica/Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Mar 23, 2009 11:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Živijo
Sem približno na istem.
Moje mnenje je, da je to super streha.
Toda kot vse palice ima tudi ta drugi konec.
V neurjih lansko leto, sem videl odkrite strehe predvsem s podobnim materialom (ko veter enkrat "pride" pod tako veliko ploščo, utrga celo "flanko").
Razmisli še malo zame, prosim.
Upam, da boš zaključek sporočil. _________________ Nočem pametovati in prepričane prepričevati. Izkušnjo želim deliti s tistimi, kateri le-to potrebujejo.
LP
Marjan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bosko Član

Pridružen-a: Sob 29 Nov 2008 20:57 Prispevkov: 162 Aktiv.: 0.80 Kraj: Vače
|
Objavljeno: Tor Mar 24, 2009 12:00 am Naslov sporočila: |
|
|
Imam bramac, 15 let in je kot nov, je pa narejeno da ima streha predpisan zračni kanal. Sosed nima kamala, pa je menjal po 7 letih (so rekli da je cegu zašvical).
Verjamem, da če je zgrajeno v skladu z priporočili, je ok. Predvsem pa streho "dvigne" zaradi podtlaka, ki nastane ob močnem sunku vetra. Če je pritisk spodaj kot zgoraj vsaj približno enak, potem stvar stoji.
Na primorskem imajo vse stare hiše v špici povsem malo okno, nikoli zastekljeno. Ravno zaradi vakuma.....
Menda je to to. Če se motim, me popravite..
Pa veliko sreče pri obnovi.
Kaj zdaj ? Se motiš ali ne ? VolkD _________________ Ko sem naredil , nisem vedel da se tega ne da...... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04 Prispevkov: 16777193 Aktiv.: 70740.98
|
Objavljeno: Tor Mar 24, 2009 12:23 am Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.01 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Tor Mar 24, 2009 12:30 am Naslov sporočila: |
|
|
Mi smo 3 leta nazaj-betonsko kritino zamenjali z Geradrom.
~14000€ za 240m2. V ceni je bilo všteto: Zamenjava vseh letev, žlebov in obrob, vgradili 4 strešna okna, 1/2 sekundarne kritine v obliki folije, ter 1/2 v obliki lesnih plošč agepan THD60, odvoz stare kritine..
Moram reči, da nam ni žal.
Glede dvomov o kondenzu in podobno. Vsak trgovec laja za svojo kritino. Da pa opečnati ne kondenzirajo je pa laž. Poglej na kakšno opeko s stare strehe, ko ima na spodnji strani kar debelo oblogo. Iz zraka ni nastala. Tudi betonski kondenzirajo. Sploh pa imaš danes zato sekundarno kritino.
Meni osebno je Trimo streha čudna na pogled. Rabi tudi snegolove. Vzdržnost proti vetru, je pa odvisna predvsem od montaže. Če tam kaj izvajalec zaštrika, je lahko tudi z Bramacom kaj narobe..
Je pa to kar investicija, zato je treba vzet mogoče malo več časa pa dobro premisliti. _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebaveh Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51 Prispevkov: 1672 Aktiv.: 7.88 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: Tor Mar 24, 2009 12:40 am Naslov sporočila: |
|
|
Mi imamo pločevino na strehi že od leta 1994. Takrat nevem koliko je stalo in kdo je proizvajalec, vem pa le to da bi naj bila neka švedska pločevina, plastificirana na obeh straneh. In res - takrat smo majhne ostanke in konce, ki so ostali, pustili kar zunaj zraven hiše, na dežju, vremenskih neprilikah in celo napol zapiknjeni v zemljo. Pa se še nič ne lušči, niti pikice rje ni nikjer.
Streha je najprej podeskana - nato lepenka - deske po dolgem za zračni most - 5 mm filcu podobna siva podloga - pločevina.
Kondenza ni nikjer, dežja pa se sploh ne sliši. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Srecko Član

Pridružen-a: Čet 25 Dec 2003 21:29 Prispevkov: 1014 Aktiv.: 4.28 Kraj: Okolica Cerkna
|
Objavljeno: Tor Mar 24, 2009 1:13 am Naslov sporočila: Re: Streha - mnenja? |
|
|
Iztok je napisal/a: |
Počasi se bliža čas za menjavo 35 let stare azbestne strehe in izbira je vse ožja.
Glede na ceno 17€/m² in streho 140m² bi to prišlo z DDVjem 3000€. Potem pa še delo, obrobe, odvoz azbesta ... torej 6 do 8k €.
Ali ni sedaj izšel neki razpis za subvencije za zamenjavo azbestne strehe.
Lp Srečko _________________ Samouk
Tukaj sem doma |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.97 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Tor Mar 24, 2009 1:36 am Naslov sporočila: |
|
|
Moje razmišljanje je tako:
- kondenz - glede na to, da bodo izvedeni zračni kanali in ima ta kritina od spodaj najmanj 10mm izolacijske pene je to nepomemben/nemogoč faktor oziroma težava.
- hrup padavin - spet je tukaj izolacijska pena, ki ima tudi efekt protihrupne zaščite. Spet ni problemov.
- izgled - ta tip kritine je oblikovan z majhnimi valovčki in barvan v barvo prave opeke zato se hiša ne bo spremenila v izgled industrijske hale. Tudi to je OK.
- odkrivanje v vetru - oče je (glavni konstruktor, tesar ... in nasploh izvajalec ostrešja) glavne grede strehe pritrdil z vbetoniranimi 10. jeklenimi vijaki dimenzij 40 x 800mm (dobil jih je nekje od vlakov in nikoli ne bom pozabil kako sem jih kot mulc težko nosil iz kleti na drugo ploščo ...) se kakšnega odkrivanja pri pravilni učvrstitvi kritine ne bojim. Tudi to je torej BP.
- toča - glede na prakso zadnjih let po hudih nevihtah z debelo točo edino lastniki betonskih in pločevinastih streh niso naslednji dan panično iskali cerad in polivinila za začasno kritino ... če veliko sekundarno škodo že namočene notranjosti niti ne štejem. Velik plus je tudi, ker malo obtolčena a še vedno nepropustna streha brez uničene notranjosti nekaj tednov brez panike čaka na cenilca in izplačilo zavarovalnice ter zamenjavo.
- pa še kaj bi se našlo ...
Zato pločevina! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Krampus Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07 Prispevkov: 1853 Aktiv.: 9.06
|
Objavljeno: Tor Mar 24, 2009 9:03 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz imam del hiše pokrit s pločevino, takrat (6 let nazaj)sem se odločal med Trimo in eno italijansko. Odločil sem se za italijansko zadevo, ker ima min 30 mm izolacije in s spodnje strani debelo aluminijsko folijo. Izvedba je z zračenjem in podložno paropropustno folijo, tako kot treba.
Izgleda sicer bolj industrijsko, kot Trimo, ker so valovi trapezni, barve so podobne.
Moral sem dati pločevino zaradi nagiba, ki je 12°
Dve leti prej smo menjali ostrešje na drugem delu hiše in pokrili z opeko, danes bi vse pokril s pločevino. _________________ Nisem ravno najbolj pameten na svetu, tu in tam pa imam kakšno idejo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bosko Član

Pridružen-a: Sob 29 Nov 2008 20:57 Prispevkov: 162 Aktiv.: 0.80 Kraj: Vače
|
Objavljeno: Tor Mar 24, 2009 9:08 am Naslov sporočila: |
|
|
Na primorskem imajo vse stare hiše v špici povsem malo okno, nikoli zastekljeno. Ravno zaradi vakuma.....
Menda je to to. Če se motim, me popravite..
Pa veliko sreče pri obnovi.
Kaj zdaj ? Se motiš ali ne ? VolkD
VolkD, ti si primorc, boš ti povedal ali se motim glede okenca pa njegovega namena..
 _________________ Ko sem naredil , nisem vedel da se tega ne da...... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.35 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Tor Mar 24, 2009 9:35 am Naslov sporočila: |
|
|
Betonsko strešno kritino še proizvajajo? Na naši hiši je legendarna trajanka že 30 let pa je nikoli ni odkril veter, toča ji ne more do živega, edino zdaj se že počasi dogaja, da postaja porozna (tu pa tam kaka opeka), ker se spira zgornji zaščitni pesek. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smartgsm Član

Pridružen-a: Sob 10 Apr 2004 11:54 Prispevkov: 364 Aktiv.: 1.53
|
Objavljeno: Tor Mar 24, 2009 10:26 am Naslov sporočila: Re: Streha - mnenja? |
|
|
Iztok je napisal/a: |
Počasi se bliža čas za menjavo 35 let stare azbestne strehe in izbira je vse ožja. Trenutno gledam Trimoval TPO Dom ... http://www.trimo.si/media/stresna-kritina-tpo-dom_7865.pdf
Ima kdo kakšne izkušnje s tem tipom strehe?
Vsak ima svoj pogled. Izdelava strehe je počasi postala umetnost. . Predvsem zaradi raznih prodajalcev in izvajalcev, ki hočejo prodati svoje "zlatarske" storitve.
Jaz bi najprej pogledal okoli sosede, kej imajo na strehi.
Potem bi se na podlagi tega odločil.
Komentar na TPO dom. Prednost je v tem, da je od kapa do slemena v kosu. Problem pa je v tem, da se ob temperaturni temperaturi krči in siri. Ker pomnei da poka in se ob vijakih sirijo luknje. Če so večji nakloni pa kritina leze navzdol in luknja je cedalje večja. In počasi potem začne zamakat. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
nostromo Član

Pridružen-a: Sob 24 Dec 2005 18:19 Prispevkov: 251 Aktiv.: 1.06 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Mar 24, 2009 10:48 am Naslov sporočila: |
|
|
Tudi pri nas bomo letos menjali streho, zato sem preletel razpisne pogoje na Ekološkem skladu RS. Nepovratnih sredstev za zamenjavo azbestne kritine ni, dobiš pa lahko "ugoden" kredit.... kaj pa vem. Po moje bi se dalo več popusta dobit pri plačilu z gotovino.
Zagotovo bo na strehi pločevina (toča, nizek naklon, nezahtevna,ala Trimo) in sem nekje slišal, da pride cca.50€/m2...a je to z delom ??
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lado Član

Pridružen-a: Pon 09 Feb 2004 13:22 Prispevkov: 1004 Aktiv.: 4.23 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: Tor Mar 24, 2009 11:35 am Naslov sporočila: Re: Streha - mnenja? |
|
|
. Problem pa je v tem, da se ob temperaturni temperaturi krči in siri. Ker pomnei da poka in se ob vijakih sirijo luknje. Če so večji nakloni pa kritina leze navzdol in luknja je cedalje večja. In počasi potem začne zamakat.[/quote]
Pri nas v službi vsako leto leto vzdrževalci hodijo naokrog s pištolo silikonskega kita...da ne kaplja noter |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 501 dni