www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

začetniška nejasnost
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
TH30
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Jul 2007 13:56
Aktiv.: 0.09
Kraj: Nova Lipa

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 08, 2007 4:22 pm    Naslov sporočila:  začetniška nejasnost Odgovori s citatom

S področja elektrike in povezanih stvari imam malo znanja, je pa res, da me zanima.
Prišel sem do nekaj nejasnosti.

S transformatorjem zvišamo recimo napetost nekega vira, kar pomeni, da pade tok, saj sta vhodna in izhodna moč lahko največ enaki. Če potem na izhodu piključimo nek porabnik, recimo upor ali potem na tem porabniku še velja ohmov zakon U=R*I?

Če sem kje narobe predpostavil me prosim popravite.

DMan
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Avg 2004 15:03
Aktiv.: 0.52
Kraj: Tržič

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 08, 2007 5:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja to kar si napisal velja, še posebej to da sta moči v najboljšem (idealnem) primeru enaki.

Na uporu pa velja U=R*I dokler lahko predpostaviš kvazistatične pogoje-je frekvenca signala dovolj nizka oziroma valavna dolžina signala presega gabarite vezja oziroma upora.

Se pravi:
-z transformatorjem dvigneš napetost za faktor n
-kot posledica transformiranja pade tok za faktor 1/n
Tako ob neupoštevanju izub na transformatorju imaš na primarju moč:
Pp=Up*Ip
Na sekundarju:
Ps=Us*Is=(Up*n)*(Ip/n)=Up*Ip
Kot vidiš se izide in sta moči enaki, v realnosti pa je na sekundarju vedno manj moči!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.02
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 08, 2007 6:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Predpostavke o toku ne držijo ravno, ker so odvisne od bremena. Če je breme enako recimo za transformator, ki ima razmerje primar sekundar 1:1 in za transformator, ki ima razmerje 1:2, tok na sekundarju drugega transformatorja ne bo manjši ampak večji za faktor 2, ker bo če je breme ohmsko le to zaradi večje napetosti na njem povzročilo večji tok. Posledično se lahko breme ali transformator uničita.

Transformator lahko za krajši čas na sekundarju prenese precej večji tok, kot ga izračunaš po enačni I=P/U. Gre za red 5x ali večji od nazivnega. Vprašanje je le koliko časa bi ga lahko vzdrževal.

jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.70
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 09, 2007 12:49 pm    Naslov sporočila:  Re: začetniška nejasnost Odgovori s citatom

TH30 je napisal/a:
S transformatorjem zvišamo recimo napetost nekega vira, kar pomeni, da pade tok, saj sta vhodna in izhodna moč lahko največ enaki. Če potem na izhodu piključimo nek porabnik, recimo upor ali potem na tem porabniku še velja ohmov zakon U=R*I?

Vprašanje ni povsem jasno...
Izgube v transformatorju so okoli 5-10 % (vrtinčne izgube, ohmske izgube).
Na ohmskem bremenu (upor) vedno velja ohmov zakon. Ne glede na to ali je na upor priključen transformator ali baterija. Res pa priključitev upora na transformator tega obremeni in se izhodna napetost transformatorja zniža.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
TH30
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 10, 2007 12:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
za transformator, ki ima razmerje 1:2, tok na sekundarju drugega transformatorja ne bo manjši ampak večji za faktor 2, ker bo če je breme ohmsko le to zaradi večje napetosti na njem povzročilo večji tok.

No ravno to me je mučilo, ker tako po enačbi P=U*I dobimo lahko na uporu večjo moč kot jo damo v transformator.

jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.70
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 10, 2007 12:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

TH30 je napisal/a:
No ravno to me je mučilo, ker tako po enačbi P=U*I dobimo lahko na uporu večjo moč kot jo damo v transformator.

Aaa? Kako pa to dobiš? Gledam, pa ne dojamem. Tega ne moreš dobiti. Po enačbah je lahko kvečjemu enaka moč, če odšteješ izgube trafota.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
TH30
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 12, 2007 12:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja takoj, ko sem malo bolj pomislil sem ugotovil, da se motim!
primuscuzus
Član
Član

Pridružen-a: Sob 21 Feb 2009 16:45
Aktiv.: 0.20

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 07, 2009 8:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nisem hotel odpirati nove teme, našel sem tole temo, pa me zanimajo naslednja vprašanja:

-Kateri so elementi, ki so občutljivi na previsoko toploto (spajkanje)? Saj pazim pri vsakem, samo nikoli ni preveč previdnosti

-Kako se odločiti za debelino in tip žice (pletenica,...), glede na frekvenco, tok, ki bo tekel po njej? To me zanima zaradi pregrevanja.

-Ali se pri vgradnji vezja v kovinsko (aluminij) ohišje ozemlji tudi ohišje?

-Kako kvalitetno očistiti spajkalnik, postaja črn(?), konica je še dokaj nova?

-S čim iz narejenega vezja odstranimo črno mast okoli spoja, ki je ostala od spajkanja? Saj kakšne tragike ni, bo pa lepo zgledalo Wink

hvala, lp
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.63
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 07, 2009 9:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

primuscuzus je napisal/a:
Nisem hotel odpirati nove teme, našel sem tole temo, pa me zanimajo naslednja vprašanja:

-Kateri so elementi, ki so občutljivi na previsoko toploto (spajkanje)? Saj pazim pri vsakem, samo nikoli ni preveč previdnosti

-Kako se odločiti za debelino in tip žice (pletenica,...), glede na frekvenco, tok, ki bo tekel po njej? To me zanima zaradi pregrevanja.

-Ali se pri vgradnji vezja v kovinsko (aluminij) ohišje ozemlji tudi ohišje?

-Kako kvalitetno očistiti spajkalnik, postaja črn(?), konica je še dokaj nova?

-S čim iz narejenega vezja odstranimo črno mast okoli spoja, ki je ostala od spajkanja? Saj kakšne tragike ni, bo pa lepo zgledalo Wink

hvala, lp

- Lažje je napisati kateri elementi niso občutljivi na previsoko temperaturo. To so razni upori in kondenzatorji. Pri tuljavah ni dobro greti preveč, da se lak ne stopi, pri tranzistorju pa se lahko odlepijo priključki.

-Debelino žice se določi glede na tok.

-Da ohišje se ozemlji, vendar velikokrat zaradi tega pride do težav.

-Spajkalnik se sproti čisti z gobico, bodisi spužvo ali pa tisto žičnato, tako, da načeloma bi moral biti vedno čist.

-Če misliš črno mast, ki nastane zaradi predolgega gretja se je neda odstraniti. Rešitev je ta, da narediš večje pede ali kupiš tanjšo konico, sicer pa se boš ščasoma navadil.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
primuscuzus
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 07, 2009 9:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja debelino žice se določi glede na tok, to ja ... koliko so kakšne omejitve? Slišal sem da 4A na 1mm^2. To drži?

-Kdaj se odločiti za kakšen tip žice?(pletenica-> glede na frekvenco?, itd...)

Spajkalnik vedno sproti čistim, mislil sem samo, če obstaja kakšen postopek čiščenja, ko je spajkalnik hladen.
Nazaj na vrh
s59ma
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Feb 2008 12:31
Aktiv.: 3.01
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 07, 2009 10:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PZUFIC je napisal/a:
-Če misliš črno mast, ki nastane zaradi predolgega gretja se je neda odstraniti. Rešitev je ta, da narediš večje pede ali kupiš tanjšo konico, sicer pa se boš ščasoma navadil.

S topim predmetom (sam to naredim kar s staro nedelujočo kovinsko mino od kemičnega svinčnika, je ravno lepo zaobljena) odkrušiš večje koščke, nato opereš z alkoholom (etanol, še bolje izopropil alkohol). Dobro je, če drgneš s krtačko (na primer stara zobna ščetka, trši čopič...) in tiskanina je kot bi bila "strojno" zaspajkana!

Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.92
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 07, 2009 10:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Temperaturno občutjive so pred vsem termične varovalke. Če se lotiš spajkanja le te, potem priporočam da žičko, ki gre na varovalko primeš z večjo pinceto ali kleščami ter na tak način odvajaš temperaturo.

Čiščenje konice:

Lani sem na sejmu Pordenone po nasvetu Darkota kupil pasto za čiščenje konice.
Stvar se je izkazala kot izredno dobra. Poraba je minimalna, kljub temu, da jo redno uporabljam. Konico namočim v pasto potem, ko neham spajkati. Na obeh postajah so še vedno prve konice, kljub temu da je vsaj eden v letnem povprečju vključen vsaj osem ur dnevno. Priporočam nakup.

P4070035.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  409.98 KB
 Pogledana:  3 krat

P4070035.JPG

P4070036.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  406.51 KB
 Pogledana:  9 krat

P4070036.JPG

primuscuzus
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 07, 2009 10:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uf! Tole je pa super!
Proti koncu mesca se gre v Italijo, v Pordenone. Tako, seznam za nakupovanje se že polni Very Happy
hvala Silvo
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.70
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 08, 2009 10:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja debelino žice se določi glede na tok

Za debeline vodnikov poišči tabele na forumu. Vsaj 3 teme obstajajo na to vprašanje.

S pletenico verjetno misliš na navadno, finožičnato (licnasto) žico. Po domače "mehka žica". Ta ima popolnoma enake električne lastnosti kot trda žica (iz enega kosa).
Taprava pletenica, ki ima vsal mali vodnik posebej izoliran (zaradi skin efekta) se uporablja pri res visokih frekvencah in velikih tokovih. Predvidevam, da takšnih še kar nekaj (deset) let ne boš uporabljal Cool

Ne pozabi, da mora biti konica spajkalnike vedno prevlečena s plastjo cina. Najhuje kar lahko spajkalniku narediš, da ga očitstiš in daš na stojalo.
Konico se očisti tik pred lotanjem, pred pavzo daljšo od 15 sekund pa rajši dodaj malo cina nanjo. Se kadi, ampak konica ostane dolgo lepa. Problem je oksidacija.

In ja, kovinsko ohišje se vedno ozemlji. Brez pardona. Obvezno po standardih in zakonih.
PZUFIC ima očitno težave z ozemljenimi aparati, kar pomeni, da ima elektroniko narobe dizajnirano. Confused

PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.63
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 08, 2009 3:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aly je napisal/a:
Ja debelino žice se določi glede na tok

Za debeline vodnikov poišči tabele na forumu. Vsaj 3 teme obstajajo na to vprašanje.

S pletenico verjetno misliš na navadno, finožičnato (licnasto) žico. Po domače "mehka žica". Ta ima popolnoma enake električne lastnosti kot trda žica (iz enega kosa).
Taprava pletenica, ki ima vsal mali vodnik posebej izoliran (zaradi skin efekta) se uporablja pri res visokih frekvencah in velikih tokovih. Predvidevam, da takšnih še kar nekaj (deset) let ne boš uporabljal Cool

Ne pozabi, da mora biti konica spajkalnike vedno prevlečena s plastjo cina. Najhuje kar lahko spajkalniku narediš, da ga očitstiš in daš na stojalo.
Konico se očisti tik pred lotanjem, pred pavzo daljšo od 15 sekund pa rajši dodaj malo cina nanjo. Se kadi, ampak konica ostane dolgo lepa. Problem je oksidacija.

In ja, kovinsko ohišje se vedno ozemlji. Brez pardona. Obvezno po standardih in zakonih.
PZUFIC ima očitno težave z ozemljenimi aparati, kar pomeni, da ima elektroniko narobe dizajnirano. Confused

Jaz z ozemljitvijo nimam težav, sem pa to napisal, ker je ravno nedavno tega tekla na podobno stvar ena tema na tem forumu.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni