www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Preboj na kondenzatorjih
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
tico988
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2008 21:40
Aktiv.: 0.14
Kraj: Radomlje

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 20, 2009 11:58 pm    Naslov sporočila:  Preboj na kondenzatorjih Odgovori s citatom

Izdelujem Rebrov napajalnik LM723. Ker sem 'zamešal' odcepe na sekundarju je napajalnik v prostem teku prebil skozi bipolarne elektrolitske kondenzatorje 3x4700uF/35v. Na kondenzatorjih je bila ob preboju napetost cca. 35-38v, preboj je bil kratkotrajen, saj je takoj pregorela hitra 3.15A varovalka.

Napajalnik po izbiri pravilnih odcepov deluje normalno, zanima pa me, če je preboj elektrolitom kaj škodil. Naj jih zamenjam z novimi?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dgrude
Član
Član

Pridružen-a: Sob 15 Nov 2008 13:44
Aktiv.: 1.00
Kraj: Velike Lašče

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 21, 2009 10:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če delujejo nomalno(gladijo) jih po mojem mnenju lahko pustiš.
Pa pazi na izhodni tranzistor 2n3055, da ga boš dovolj hladil.
Nazaj na vrh
Samo87
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 2:14
Aktiv.: 2.18
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 22, 2009 7:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Pa pazi na izhodni tranzistor 2n3055, da ga boš dovolj hladil.

Se strinjam. Sem "naredil svoje", ko sem premalo hladil ta tranzistor, napajalnik pa za nekaj časa obremenil z 1,5 A. Najprej je šel 2n3055, za njim pa še R10 in 10K potenciometer, tako da pazi na to.

Glede elektrolitov pa ti bo raje kdo drug svetoval...Če delujejo, jih jaz ne bi menjal.

LP
Nazaj na vrh
borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.12
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 22, 2009 9:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Elektrolit ni prebilo. Nekje si naredil kratek stik.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tico988
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 22, 2009 10:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Možno...

Tudi sam sem že skuril en izhodni tranzistor, kasneje še R10, na srečo imam dovolj močen potenciometer, da ni šel še ta.

Od takrat naprej rebro še dodatno hladim z ventilatorjem iz rač. napajalnika in mi je tranzistor prenesel 1 urno obremenitev z 2,6A.

Kako se sicer v praksi določi katero rebro izbrati - vem, da ima vsako rebro nek koeficient, ki pove koliko toplote odvaja, vendar ne vem kako oceniti oz. izračunati zadevo?
Nazaj na vrh
s55m
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Aktiv.: 12.00
Kraj: Plovdiv-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 22, 2009 12:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zelo enostavno po ohmovem zakonu.
P=U*I
U=Vin-Vout
Dobiš moč v W, od tu naprej pa je vse odvisno od temperature okolice.
Klik, za malo teorije.

Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.21
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 22, 2009 9:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

tico988 je napisal/a:
Od takrat naprej rebro še dodatno hladim z ventilatorjem iz rač. napajalnika in mi je tranzistor prenesel 1 urno obremenitev z 2,6A.

Tu manjka podatek kakšna je bila izhodna napetost, Razlika med napetostjo na kondenzatorjih na vhodu in izhodno napetostjo, skupaj z izhodnim tokom pomeni izgubno moč, ki greje 2N3055.

Primer, če imaš na izhodu 25V in 3A in je takrat na kondenzaorjih 30V to pomeni 15W izgub.

Če pa ta usmernik daš v kratek stik in pretokovno nastaviš na 1A, bo na 2N3055 celoten padec napetosti, to je takrat nekje 32V in se na tranzistorju kuha 32W.

Torej, čeprav je v drugem primeru tok 2.5x manjši je izgubna moč (in gretje) tranzistorja več kot 2x večja.

Še to, poskrbi za dobro hlajenje PNP tranistorja! Pri nizkih izhodnih napetostih (ne glede na obremenitev) ta tranzistor kuha. Sam sem zato uporabil PNP tranzistor v TO3 ohišju, saj so bile na hladilniku zvrtane luknje za 2 tranzistorja.
Nazaj na vrh
tico988
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 22, 2009 9:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Fino je tole, s55m. Cool

borber, kako to misliš, da ni možno, da je prebilo.
Jaz si zadevo predstavljam tako: vsak kondenzator ima neko napetost, pri kateri prebije in je običajno (pri večjih kondijih) napisana na ohišju. Torej, če daš na 35V-kondenzator napetost 40V ti prebije.

Kakšna je sploh vloga bipolarnih kondenzatorjev v primerjavi z navadnimi, oz. zakaj se za glajenje uporabljajo bipolarni namesto navadnih?
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 22, 2009 9:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj niso bipolarni, elektrolitski so in so polarizirani (imajo označeno kam + in kam -),. Bipolarni teh oznak nimajo.

Elektrolitski kondenzator, če ni bil preboj prehud, se popravi nazaj (zaradi kemizma po katerem delujejo), vendar vsak preboj pomeni padec kapacitete. Padec pa je odvisen od škode, ki je nastava ob preboju.

Zato so te vprašali, če delujejo v redu in če se ne grejejo in niso napihnjeni, jih lahko pustiš.
Nazaj na vrh
tico988
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 22, 2009 10:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Azrael, hvala ti za obrazložitev. Tega sicer nisem vedel - mislil sem, da se najbolj greje ob nazivni obremenitvi.

Opravil sem več preizkusov napajalnika (podane so vrednosti toka in napetosti na izhodu napajalnika):
- prosti tek - 28,5V; 0,69mA
- 'kratek' stik (serijsko vezani trije upori 0,2 Omega /5W) - 1,5V; 2,85A ob hladnem rebru -> 2,6A po 15 min in vse tja do 1h
- 'nazivna' obremenitev (žarnica 24V/60W) - 25,6V; 2,75A->2,6A

Nato sem priklopil žarnico 24V/75W in dobil na izhodu napetost 18,6V in 2,75A->2,6A. Če izračunamo moč, dobimo 'le' 48W, pri 60W bremenu pa 66,5W. Ali to pomeni, da je 75W za ta napajalnik že preobremenitev?

Seveda je potrebno omeniti, da za serijski upor uporabljam 0,18 Omega , trafo je cca. 100VA-130VA, 220V/24V, v prostem teku trafota pri primarju 233V je bilo na sekundarju 16,4 VAC.
Nazaj na vrh
tico988
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 22, 2009 10:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pardon, izraza bipolarni in polarizirani sem ravno zamešal, mislil sem prav Brick wall
Nazaj na vrh
Samo87
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 2:14
Aktiv.: 2.18
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 22, 2009 10:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Če pa ta usmernik daš v kratek stik in pretokovno nastaviš na 1A, bo na 2N3055 celoten padec napetosti, to je takrat nekje 32V in se na tranzistorju kuha 32W.

Ja in točno to sem jaz naredil, pa je šel napajalnik... Sem meril koliko se greje upor 0,5R pri nekaj večjem toku. Jah, vsaka šola nekaj košta.
Nazaj na vrh
tico988
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 22, 2009 10:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iz napak se največ naučimo Wink

Ker vidim, da vas je kar nekaj izdelalo omenjeni napajalnik, bi temo izkoristil za naslednje vprašanje.
Razmišljal sem, kako bi naredil signalizacijo dosežene tokove omejitve, vendar je razvijanje tega 'iz nule' zame prevelika znanost.

Ali se je kdo že domislil kaj podobnega, vesel bi bil vsakega namiga kako se zadeve lotiti?

Še link do Rebrove sheme in opisa: http://www.reber.si/napajalniki/LM723/723_3A_01/
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 23, 2009 4:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Samo87

Moje osebno mnenje je, da je napajalnik, preden gre v redno uporabo nujno testirati pod najslabšimi možnimi pogoji, ki se mu lahko zgodijo. Če to zdrži brez škode, si lahko miren, saj ne bo odpovedal kar tako iz ljubega miru pri običajni uporabi Brick wall .

Tak način je enostavno povedano klicanje hudiča in se je pri prvi verziji tega usmernika pri meni zgodil kaboom . Vzrok pregrevanje PNP tranzistorja. Poleg tranzistorja se je poslovil še 723 in en od uporov.

Potem sem montiral nov PNP tranzistor, tokrat BDX52C na isti hladilnik, kot je že bil 2N3055 (nekdo je bil priden in je v hladilnik zvrtal luknje za 2 tranziistorja v TO3 ohišju) in sedaj v primeru kratkega stika na izhodu in pretokovni zaščiti nastavljeno na maksimum, tranzistorja po eni uri dosežeta približno 100°C (pri 25°C okolica) (merjeno s temperaturno sondo na multimetru). Tok takrat znaša okoli 3.5A.

Hladilnik je podoben HR 01, s to razliko, da so rebra več kot 2x višja (namesto 25mm 60mm). Vse skupaj pa hladi ventilator 92mm 12V 0.14A.

@tico988

Reberjev usmernik je zelo enostaven in je pretokovna zaščita taka kot je (temperaturno odvisna in mehka), indikacije, kdaj se le ta sproži, pa žal ni mogoča. Za izboljšavo bi moral biti dograjen dodaten operacijski ojačevalnik.
Nazaj na vrh
tico988
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 24, 2009 12:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanima me še odgovor na moje vprašanje, zastavljeno v Sre Apr 22, 2009 9:01 pm, ki se nanaša na izhodno (max.) moč napajalnika oz. preobremenitev.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni