|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Umnik Član

Pridružen-a: Čet 16 Sep 2004 17:52 Prispevkov: 958 Aktiv.: 4.04 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Ned Dec 05, 2004 10:04 pm Naslov sporočila: NC Drill, Exellon |
|
|
Zanima me, kje bi našel kaj več informacij o Exellon formatu ali NC Drill formatu, ki ga generirajo različni programi za risanje PCB-jev. Najbrž vam je znano, da gre za zapis lokacij lukenj v PCB-ju v X in Y koordinatah.
Saj približno mi je jasno kako vsa stvar deluje, vendar različni programi generirajo nekako različne zapise, pa ne vem kateri je natančen - po standardu (predvidevam, da gre za nekakšen standardni zapis - kot so HPGL, DXF, Gerber) oz. kakšne so razlike med njimi, ki jih je vredno upoštevati.
Vkolikor mi bo čas dopuščal bi poizkusil napisati program, ki bi koordinate prebral, jih zložil v tabelo, itd..., in potem to preko serijskega porta poslal v mikrokontroler. Sliši se enostavno.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mirkatmir Član

Pridružen-a: Pet 25 Jul 2003 9:14 Prispevkov: 1876 Aktiv.: 7.90 Kraj: Ribnica (JN75IR)
|
Objavljeno: Pon Dec 06, 2004 8:07 am Naslov sporočila: |
|
|
Kontaktiraj Srečkota Lavriča ( glej http://www2.arnes.si/%7Esspslavr/cnc_slo/cnc_slo.html ), ki je tole že izdelal, sam pa sem že tudi v živo videl njegov CNC strojček. Sam že nekaj časa izdelujem TIV z CNC strojem znamke ISEL, vendar se do sedaj še nisem nekako spravil z njim vrtat tudi luknje. Ker so ploščice do sedaj bile male velikosti, sem to storil kar ročno. Upam, da se bom tega spravil delat tudi s pomočjo CNC-ja. Kako zgleda datoteka, pa bom poizkusil poiskati, ter ti pošljem. _________________ lp, Miran (Miro - S51SK) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Umnik Član

Pridružen-a: Čet 16 Sep 2004 17:52 Prispevkov: 958 Aktiv.: 4.04 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Pon Dec 06, 2004 6:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Idejo sem pobral ravno od Srečkota, da pa bi njega povprašal, mi pa sploh ni padlo na pamet! Nekaj podobnega bi v naslednjem letu rad naredil "iz lastne produkcije", pa zbiram dokumentacijo. Čudi me, da na internetu nisem našel skoraj nič informacij... Najbližje temu kar iščem je tole: NC Info
Če bo koga zanimalo. Našel pa sem tisoč in en program za načrtovanje PCB-jev. Sploh nisem vedel, da obstaja toliko tega softvera...
Hvala ti za idejo! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
promehanik Član

Pridružen-a: Tor 29 Jul 2003 23:41 Prispevkov: 611 Aktiv.: 2.57
|
Objavljeno: Pon Dec 06, 2004 8:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz se zanimam za nabavo CNC strojčka za TIV.
Mirkatmir, a bi lahko prilepil kakšno sliko tvojega stroja in povedal kakšno mnenje glede stroja!!
lp, prom |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Umnik Član

|
Objavljeno: Tor Jan 04, 2005 9:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ker pri raznih datotekah, ki jih generirajo PCB programi obstajajo manjše anomalije, bi prosil za malo pomoči:
Če ima kdo naložen npr. Tango, OrCad, Protel ali pa neki čisto tretji program za risanje PCB-jev, bi prosil če si vzame par minutk in za nek manjši PCB izvozi datoteko v Excellon ali NC format in mi to pošlje na e-mail.
Rad bi namreč izločil čim več napak, ki se pojavljajo pri branju različnih zapisov, in že na začetku smiselno napišem funkcije za branje datoteke.
Najlepša hvala že vnaprej! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 4 dni