www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

TELEFONIJA prilagoditev - T2 (IP) linija na analogno linijo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Marjanp
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Okt 2007 22:28
Aktiv.: 1.16
Kraj: Dragomer/Brezovica/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 26, 2009 10:41 am    Naslov sporočila:  TELEFONIJA prilagoditev - T2 (IP) linija na analogno linijo Odgovori s citatom

S telefonijo se praktično ne ukvarjam.

Imam pa naslednjo zamisel.

Potreboval bi vmesnik, kateri signal iz IP (T2) linije pretvori v navadno analogno linijo.
Ta analogni signal bom potem peljal na analogno centralo. Na to centralo pa povezal tri analogne telefone - v vsako nadstropje enega.

Vem, da takšen vmesnik obstaja (izvedel pri ponudniku T2) zamenjajo ga z IP telefonom, toda ta telefon potrebujem, ker z njim je najlažje preverim UTP povezave.

Tako me zanima kje lahko v prosti prodaji kupim vmesnik iz IP (T2) telefonske linije na (navadno) analogno linijo?

Zanima me tudi električna shema takega vmesnika. Dobrodošel bi bil tudi načrt tiskanega vezja in mogoče še kakšna stvar, ki bi olajšala izpeljavo moje zamisli.

LP
Marjan
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mznida
Član
Član

Pridružen-a: Čet 02 Jun 2005 20:32
Aktiv.: 1.52
Kraj: Prlekija (JN86BN)

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 26, 2009 11:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Samo kot predlog.
Mislim, da lažje dobiš kak IP telefon in ga tudi lažje skonfiguriraš. Ta telefon pa na T2 zamenjaš za PSTN vmesnik.

reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.59
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 26, 2009 12:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vmesnik IP/PSTN najbrž ne boš dobil nikjer, pa tudi če bi ga dobil, je vprašanje, če ti ga bodo hoteli vključit v omrežje, ker ima vsak tak vmesnik svoj MAC naslov in po tem ga T-2 centrala zazna in prepozna...
Seveda imaš pri T-2 lahko tako IP telefon kot vmesnik, seveda pa ti bodo za vsako naslednjo napravo zaračunali 2€ na mesec.
Mimogrede, analogni vmesnik pri T2 deluje dobro, telefonija je stabilna in dela zanesljivo, zvok je veliko voljši kot pri SiOL telefoniji, ki je naravnost gnila.
Kot analogno centralo pa uporabiš klasično analogno centralo, prodaja LE-Tehnika v Kranju in verjetno še kdo, če te pa zanima, imam na prodaj centralo za 4 telefone, Iskra Selecom 5, ki preverjeno deluje na T-2 analognem vmesniku, ker pa imam več T-2 številk, centrale ne potrebujem, saj so klici brezplačni med T-2 telefoni Wink

Marjanp
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 26, 2009 1:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za odgovora!

Nisem si predstavljal da je stvar tako zapletena.

@mznida
Dejansko se mi zdi stvar zanimiva. Imaš še kakšne dodatne predloge - mogoče bolj konkretne.

@reber
Zanimivo.
Toda imam namen nabaviti tri navadne (kot vidva pravita PSTN) prenosne telefone, uporabiti eno bazno enoto in vse tri prijaviti na to (eno) bazo.

Dodatni predlogi zaželeni.
Hvala.

LP
Marjan
Nazaj na vrh
boco
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 9:42
Aktiv.: 3.87
Kraj: Ptuj/Kranj/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 26, 2009 2:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To o čemer govoriš imenujemo Media Gateway. Lahko je prehod iz IP na BRI, PRI, PSTN . Mislim, da se mi eden celo nekje "valja", moram pa preverit, če še deluje.
Pred torkom (ko sem v službi ) žal ne bo nič, ti pa javim takrat.
LP
Boris
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
robert
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48
Aktiv.: 8.03
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 26, 2009 5:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Torej potrebujes Vood 322 ali 342 - IP telefon pa ti ne ostane.
SIP nastavitve so lahko samo na eni napravi (nekako tako kot SIM pri mobilcih)
Majhno opozorilo-na Voodu delajo samo telefoni(velja tudi za centrale) z tonskim izbiranjem !
V kolikor pa imas ISDN bazo (npr. Gigaset 3070,4170,...) pa potrebujes Patton vmesnik.

reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.59
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 26, 2009 5:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če boš uporabil samostojne analogne telefone, rabiš še analogno telefonsko centralo, če bi rad, da prevežeš klic ali pa se pogovarjaš interno, če pa kupiš brezžični telefon z bazo, ki podpira več slušalk, si pa problem rešil brez centrale, samo tako imenovani Vood od T-2 rabiš Wink

Mimogrede, pri T-2 prodajajo en Panasonic brezžični telefon, ki pa jih še ceneje prodajajo v Big Bang trgovinah in kakšnem Harvey Norman in podobnih, obstaja pa skoraj enak panasonic-ov telefon z dvema slušalkama, baza jih pa podpira še več, dokupiš torej še enojni telefon ali pa kar še enega dvojnega, pa imaš bazo za rezervo, slušalk pa imaš potem tudi dovolj. Cene so za enojni pod 30€ za dvojni pa okoli 50 do 55€, lahko tudi nekaj drobiža več. Po mojem mnenju so to najbolj ugodni telefoni, za povrh pa so še zelo vzdržljivi. Omenjene panasonice imam doma in lahko potrdim, da so slušalke padale po tleh zunaj po betonu tudi z višine več kot 1m in še vedno delujejo brez problema.

Še vedno pa ponujam analogno telefonsko centralo, če bi kdo želel napeljat po bajti Wink

Marjanp
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 26, 2009 7:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zahvaljujem se vam na odzivu.

@boco
Tvoja rešitev še najbolj ustreza, prosim da pogledaš, če omenjena naprava deluje. Sem jo pripravljen odkupiti. Seveda zraven pričakujem še navodila za priklop.

@robert
Vem. da so telefoni s tako-imenovanim tonskim izbiranjem, zato upam, da je baza tudi.
Imam občutek, da imaš znanje za rešitev zastavljenega problema, zato te prosim, da temi slediš in dodaš še kakšen komentar.

@reber
Da v mislih imam tri prenosne telefone povezane z eno bazo. Za ponudbo centrale se ti lepo zahvaljujem.

Opažam, da rešitev problema popolnoma po mojih željah težko obstaja (razen predlog @boca).

Zato dodatno sprašujem.
Ali obstaja iz IP (T2) telefona izhod (lahko z dodatno prilagoditvijo) na navadno -PSTN linijo?

LP
Marjan
Nazaj na vrh
robert
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48
Aktiv.: 8.03
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 26, 2009 8:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Marjanp je napisal/a:
Zato dodatno sprašujem.
Ali obstaja iz IP (T2) telefona izhod (lahko z dodatno prilagoditvijo) na navadno -PSTN linijo

Trenutno ne in tudi ne verjamem,da bo kaj podobnega Confused
Edino (mislim da)LevelOne ima izhod za zunanjo slusalko+mic , kar pa je neuporabno za tvoj primer.

mznida
Član
Član

Pridružen-a: Čet 02 Jun 2005 20:32
Aktiv.: 1.52
Kraj: Prlekija (JN86BN)

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 26, 2009 11:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot so že napisali predhodniki bodo težave z MAC in SIP, če nameravaš uporabiti obe napravi hkrati in najbrž ne bo delovala nobena.
Jaz sem imel v mislih, da za telefonijo uporabiš vmesnik PSTN, za testiranje linije pa si nabaviš en IP telefon (najceneje je rabljen) iz proste prodaje. Hkrati si urediš tudi IP telefonijo pri enem internetnem ponudniku, ki je v večini primerih zastonj do neke mere (par let nazaj jih je bilo malo morje, zdaj pa nisem preverjal). Skonfiguriraš telefon za tistega ponudnika in bi stvar mogla delovat. Konfiguracija pa je odvisna od posameznega ponudnika.
Pred nekaj leti je delovalo, zdaj pa nisem več v teh vodah Cool . Če ti rešitev ustreza, pa lahko poskusiš.

aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.60
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 27, 2009 6:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Marjanp je napisal/a:
...@boco...Seveda zraven pričakujem še navodila za priklop.

Zadevo rabiš prijavti na T2. Samo s priklopom kablov ne bo žal nič delovalo.

Marjanp je napisal/a:
Ali obstaja iz IP (T2) telefona izhod (lahko z dodatno prilagoditvijo) na navadno -PSTN linijo?

Iz IP telefona na PSTN linijo ne bo šlo. Iz IP linije na PSTN pa gre.

Marjanp,
če boš želel imeti hkrati IP telefon in IP-PSTN vmesnik, boš moral oba prijaviti na T2, in plačevati dodatna 2€. Imel boš 2 telefonski številki. Tudi če od boco-ta dobiš vmesnik, ga moraš prijaviti na T2, da njegovo serijsko (MAC) številko vnesejo v sistem in mu dodelijo SIP številko.

Sistem je zelo podoben GSM telefonom - ne moreš imeti dveh z isto telefonsko številko.

Najbolje, da vzameš Vood vmesnik - ta ima že vgrajen pretvornik, ki ga ti iščeš. Škatla ima na eni strani priklop za T2 (parica ali optika), na drugi pa LAN za računalnike in PSTN vtičnico za analogni telefon.

Ne razumem najbolje, zakaj bi rabil še dodatni IP telefon. Na isti številki ga ne moreš imeti, torej ali doplačaš in imaš dve številki, ali pa ga vrneš, ker bo itak neuporaben.

Marjanp
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 27, 2009 7:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@robert

@aly

Vama se zahvaljujem za izčrpno poročilo.

@mznida

Tudi tebi se zahvaljujem za trud. Razumem, da je prišlo, do nesporazuma v komunikaciji. Res je, da sem se nerodno izrazil. Sem na začetku povedal, da sem laik na tem področju. Upam, da mi moj spodrsljaj oprostiš.

Sedaj mi je popolnoma jasno, da ni možnosti napraviti "klasičnega dvojčka" na IP telefonski liniji.

@boco
kot kaže bom moral tvegati (delovanje), dvigniti pretvornik IP - PSTN kar pri T2 ponudniku, žal bom pa moral IP telefon vrniti. Za ponudbo pa se ti vseeno lepo zahvaljujem.
Sem se sprijaznil, ker vidim, da drugače ne gre!

Za prispevke se vsem zahvaljujem.

LP
Marjan
Nazaj na vrh
boco
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 9:42
Aktiv.: 3.87
Kraj: Ptuj/Kranj/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 27, 2009 7:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Marjanp, sploh ni problema saj sem tudi sam bolj v dvomih če zadeva sploh še deluje (bolj mislim, da ne).
Upam, da ti bo uspelo urediti zadevo.
LP
Boris
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 8 dni