|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6735 Aktiv.: 28.42 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Pet Feb 06, 2009 9:25 pm Naslov sporočila: Matematika ... |
|
|
Ribič je ujel ribo. Prijatelji so ga vprašali, koliko tehta. Rekel jim je, da ima rep 1kg, glava je težka toliko kot rep in polovica trupa, trup pa tehta toliko kot glava in rep skupaj. Koliko tehta riba?
Tole je matematična naloga v petem razredu osnovne šole. Ni problem sama rešitev, problem je v tem, kako rešiti in razložiti nalogo na tak način, da bo to razumel petošolec .
Ideje dobrodošle.
Lp, Frenki |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bero Član

Pridružen-a: Pet 12 Sep 2008 12:24 Prispevkov: 268 Aktiv.: 1.31 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Pet Feb 06, 2009 9:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
A u petem že kaj delajo z linearnimi enačbami? _________________ Najbolj neumno vprašanje je tisto, ki se ne vpraša. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sortaj Član

Pridružen-a: Sre 23 Jul 2008 21:51 Prispevkov: 812 Aktiv.: 3.94 Kraj: Med Vipavo in Štanjelom
|
Objavljeno: Pet Feb 06, 2009 9:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
uh, to pa sem enkrat že reševal...
bom razmislil...
lp _________________ Svet je bil analogen, dokler ni Planck vsega zafrknil... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jvolk Član

Pridružen-a: Ned 05 Mar 2006 1:14 Prispevkov: 737 Aktiv.: 3.14 Kraj: okolica Divače
|
Objavljeno: Pet Feb 06, 2009 9:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lahko kupiš 8kg težko ribo, jo daš na kose...
Če ne znajo linearnih enačb jih pa naučiš.. ne bo škodilo Da jim ne zagreniš življenja daš imena spremenljivk: riba, rep, trup, glava.
Iz naloge prepišeš stavke v matematično obliko:
Rekel jim je, da ima rep 1kg,
rep = 1
glava je težka toliko kot rep in polovica trupa,
glava = rep + 0.5 * trup
trup pa tehta toliko kot glava in rep skupaj.
trup = glava + rep
Iz tretje enačbe veš da je trup enak glavi in repu in to upoštevaš v drugi enačbi.
Ker imaš v drugi enačbi pol trupa je torej pol trupa enako pol glave in pol repa.
glava = rep + 0.5 * glava + 0.5 * rep
tiste pol glave je treba prestaviti na drugo stran... (to ne vem kako bi mu na enostaven način razložil). dobiš
glava - 0.5 * glava = rep + 0.5 *rep
0.5 *glava = 1.5 rep
se pravi da če je pol glave 1.5 repa potem je ena glava 3 repe
glava = 3 rep
po logiki:
riba = glava + trup + rep
zgoraj piše da trup tehta toliko kot glava in rep skupaj
riba = glava + glava + rep + rep
in vzamemo še da je ena glava enako kot 3 repi
riba = 3*rep + 3*rep + rep + rep
riba = 8 rep
riba = 8
Upam, da bo pomagalo  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sortaj Član

Pridružen-a: Sre 23 Jul 2008 21:51 Prispevkov: 812 Aktiv.: 3.94 Kraj: Med Vipavo in Štanjelom
|
Objavljeno: Pet Feb 06, 2009 10:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
tako bi jo tudi jaz rešil...sem iskal po polah od tekmovanj iz logike...mislim, da bi morala biti nekje...upal sem, da bo kakšna bolj preprosta rešitev, vendar sem nekam založil zbirko
žal, lp _________________ Svet je bil analogen, dokler ni Planck vsega zafrknil... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6735 Aktiv.: 28.42 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Pet Feb 06, 2009 10:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
jvolk je napisal/a: |
Lahko kupiš 8kg težko ribo, jo daš na kose...
.
.
Upam, da bo pomagalo  |
Jvolk hvala za tole. Saj rešit ni bilo problem, tale plastična razlaga mi je pa falila. Bo pomagalo, bo.
Lp, Frenki |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.63 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Pet Feb 06, 2009 11:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zahtevno tole za peti razred. Kmalu bodo morali v petem razredu reševati že sisteme iz večih enačb.  _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.12 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Sob Feb 07, 2009 12:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za 5. razred ni slabo......  _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
t-o-m-y Član

Pridružen-a: Pon 19 Jan 2009 20:42 Prispevkov: 19 Aktiv.: 0.10 Kraj: Zalog
|
Objavljeno: Sre Apr 01, 2009 8:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
5-šolci so zmeram bolj pametni  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.22 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Apr 01, 2009 9:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
t-o-m-y je napisal/a: |
5-šolci so zmeram bolj pametni  |
Jan, si ti v petem ali v šestem?  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.63 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Sre Apr 01, 2009 9:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
V drugem letniku SŠER oziroma po novem ERSŠG je moj sošolec.  _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gkrusi Član

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 17:22 Prispevkov: 811 Aktiv.: 3.72 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Sre Apr 01, 2009 9:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kak to razložit osnovnošolcu ...težko.
Predvidevam, da je to iz tekmovanja iz matematike?
Tam so bolj logične naloge in po moje iščejo ravno to samiinciativnost, da otrok sam razvije svoj postopek, kako priti do rešitve. Kar je po moje tudi prav, vsak se lahko nekaj nauči, ni pa vsak sposoben sam najt postopek, kako priti do rešitve. V življenju pa ti sigurno bolj koristi sam razmislit in prit do neke rešitve pa poljubni poti, čeprav stvar prvič slišiš. So pa seveda zelo težke naloge.
Večina nalog na teh tekmovanjih je taka, da se sploh ne navezujejo na učno snov v šoli. _________________ Zakaj bi bilo preprosto, če je lahko zakomplicirano??? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.56
|
Objavljeno: Sre Apr 01, 2009 10:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ko je napisano na papirju, bi moralo biti razunljivo tudi osnovnosolcu.
rep = 1 kg
trup = 1 kg + glava
glava = 1 kg + trup/2 = 1 kg + (1 kg + glava)/2
Mulci ne operirajo z oznako konstante, ce poznajo njeno vrednost, zato je pol tiste izpeljave v enem od prejsnjih sporocil nepotrebne (tudi naloga je videti namerno tako sestavljena).
Torej:
glava = 1 kg + 1/2 kg + glava/2 = 1.5 kg + glava/2
Od tukaj pa mislim da res ni vec dalec (tudi ce nekdo ugiba) do mase glave in od tam do mase trupa.
Moja uciteljica matematike iz petega razreda ni uporabljala nesmiselnih terminov kot je "prenesti [nekaj] na drugo stran", kar ne pomeni nic, ampak je zelo zgodaj pojasnila, da je enacba zadeva, ki je na obeh straneh enaka, torej lahko obe strani hkrati mnozis, delis, jima pristejes ali odstejes nekaj, pa bo se vedno veljala. Prej kot nehas otrokom vbijati v glavo nesmiselne postopke brez razlage kot je "kuharski racun" pri kemiji in "prenasanje na drugo stran" pri resevanju enacb, prej bodo sposobni sami razmisljati o takih stvareh. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.04 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sre Apr 01, 2009 10:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sokrat je napisal/a: |
Moja uciteljica matematike iz petega razreda ni uporabljala nesmiselnih terminov ..........prej bodo sposobni sami razmisljati o takih stvareh. |
Ja in zato si ti rabil skoraj dva meseca... _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.56
|
Objavljeno: Sre Apr 01, 2009 11:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
VolkD je napisal/a: |
Sokrat je napisal/a: |
Moja uciteljica matematike iz petega razreda ni uporabljala nesmiselnih terminov ..........prej bodo sposobni sami razmisljati o takih stvareh. |
Ja in zato si ti rabil skoraj dva meseca... |
To je res, ampak jaz nisem nikoli dokoncal devetletke, zato sem bolj pocasen  _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni