www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Napajanje V/A metra

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
tico988
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2008 21:40
Aktiv.: 0.14
Kraj: Radomlje

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 07, 2009 10:30 pm    Naslov sporočila:  Napajanje V/A metra Odgovori s citatom

Izdelal sem Rebrov napajalnik LM723 in LCD V/A meter z uC. V originalnih načrtih za V/A meter je napajanje tega vzeto kar iz gladilnih kondenzatorjev napajalnika, nažalost pa ima zaradi tega moj napajalnik cca. 15W manjšo izhodno moč.

Zanima me, če lahko V/A meter napajam ločeno???
Vem, da lahko dva električno ločena sistema vedno povežemo v eni skupni točki (to bi bila npr. oba GNDja - GND od napajalnika in od V/A metra). Zmede me edino to, da bi imela sistema še dve 'skupni točki' - na + izhodu napajalnika V/A meter meri napetost, na - izhodu napajalnika pa meri padec napetosti na shuntu.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jerny
Član
Član

Pridružen-a: Čet 17 Apr 2008 11:27
Aktiv.: 1.98
Kraj: Dravograd

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 08, 2009 7:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Napajanje mora biti galvansko ločeno čene bo počilo, vsaj meni je.
tico988
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 08, 2009 9:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Torej moram za napajanje V/A metra vzeti galvansko ločen odcep na trafotu oz. drug trafo in bo zadeva delovala?

Misliš, da mi skozi uC ne bodo stekli izenačevalni tokovi, ko bom na napajalnik priključil še žici za merjenje napetosti in padca napetosti na shuntu?
Nazaj na vrh
jerny
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 08, 2009 9:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To nevem. Ampak v tvojem primeru lahko napajaš v-meter iz gladilnega kondenzatorja na napajalniku, takrat nebo nič narobe, počilo bo le če ga boš napajal iz druge ne galvansko ločene veje transformatorja. Saj me razumeš? Nekaj je napisano tudi v http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=15592&postdays=0&postorder=asc&start=15[/url]
tico988
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 08, 2009 1:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja razumem te.
Tako kot si napisal imam V/A meter napajan sedaj, vendar imam zaradi tega manjšo izhodno moč mojega napajalnika, zato hočem V/A meter napajati ločeno in to brez dimnih efektov Think
Nazaj na vrh
jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.69

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 08, 2009 2:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

tico988 je napisal/a:
vendar imam zaradi tega manjšo izhodno moč mojega napajalnika

Zakaj že?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
jerny
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 08, 2009 4:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poraba tistega v-a metra pomoje ne sme biti višja od 300mA. Drgače pa te reši samo še en transformator ter posebej napajanje.
tico988
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 09, 2009 1:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zvečer sem se malo poglobil v zadevo, premeril vse možne zadeve in ugotovil v čem je problem.

Poraba mojega V/A metra(v kar je vštet tudi 1,5W ventilator in LED ozadje zaslona) je bila 0,55A kar je odločno preveč. Ko sem zadevo analiziral sem ugotovil, da je poraba ventilatorja 140mA, poraba ostalega dela vezja brez LED ozadja pa 17mA, LED osvetlitev pa je porabila cca. 400mA. Pomeril sem napetost med K in A in ta je bila 5V. V datasheetu piše, da je običajna napetost za LED osvetlitev 4,2V(130mA) in max. dopustna 4,6V(250mA)Idea. Iz tega vidimo kako hitro naraste tok, če le malo povečamo napetost, tako da je 0,4A pri 5V povsem logično in sem zelo vesel, da ledic nisem skuril Smile

Sedaj LED ozadje napajam ločeno preko usmerjenega zglajenega 6V odcepa trafota s serijsko vezanim 15 Omega uporom in zadeva deluje super.

Vseeno hvala vsem za trud in odgovore Wink
Nazaj na vrh
jerny
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 09, 2009 9:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Drugače pa za osvetlitev dodaj en upor in tok bo tekel veliko manjši, edino svetilo bi malce slabše.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni