www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Stack over/under flow

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Osnove programiranja PIC-a v Assembler-ju
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Umnik
Član
Član

Pridružen-a: Čet 16 Sep 2004 17:52
Aktiv.: 4.04
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 21, 2004 8:16 pm    Naslov sporočila:  Stack over/under flow Odgovori s citatom

Zanima me kdaj pride do teh dveh pojavov in kaj se zgodi ko do tega pride.

Pa tudi: PIC ima 8 nivojski stack in me zanima ali se je možno vanj nekako "nezavedno" pogrezat?
Recimo, je možno da se iz glavnega programa v stack pogrezneš do 4 nivoja, potem pa ne prideš nazaj, a vseeno izvajaš glavni program, kot da ni nobene napake?
Nekako ne znam prav zastavit vprašanja, upam da je dovolj razumljivo kaj bi rad...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.95
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 21, 2004 9:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sklad praktično nič drugega kot nek 13 bitni "register" kamor se shranjuje PC (programski števec) Pri pic-u je 8 nivojski. (kar je po moje zelo veliko ) to pomeni, da lahko uporabimo CALL 8 x v "globino" deveti klic bo pa prepisal 1 vnos v sklad. (Prevajalnik mislim, da nima kontrole "globine" torej moramo na to sami paziti pri programiranju.) Vsak RETURN ali RETLW vrne nivo za eno stopnjo nazaj, ob enem se sprosti en nivo. Če prav razumem, te zanima kaj bi se zgodilo, če bi šel v globino recimo 4x potem bi v zadnji proceduri poklical spret prvo (program bi nekako zazankal ?) Tega nisem probal, dvomim, da bi to zaznal prevajalnik Confused Bi pa lahko prišlo do zalo čudnega obnašanja kontrolerja Confused
Djurodrljaca
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Dec 2003 16:31
Aktiv.: 1.66
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 22, 2004 12:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V sklad se pri PIC-ih 16F (in podobnih) ne da vpisovati ali brati sklada, to lahko delaš s PIC-i 18F (in verjetno tudi s dsPIC).
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Umnik
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 22, 2004 9:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prevajalnik kakršnihkoli čudnih in napačnih manipulacij, ki privedejo do napake sklada ne zazna. Če bi program zazankal bi se začel "utapljati" v skladu; program sicer nekaj časa deluje normalno potem pa se mikrokontroler obesi...

Vprašanje se je pravzaprav porodilo pri primeru preklapljanju strani (Page) pri 16F877A. Listing v okolici preklopa je tak:
Koda:

00001D    158A     BSF 0xa, 0x3                   89:          pagesel stran1
00001F    2000     CALL 0                         90:          call stran1
000020    0000     NOP                            91:          nop
000021    118A     BCF 0xa, 0x3                   92:          pagesel ZACNI
000023    281A     GOTO 0x1a                      93:          goto ZACNI

Tukaj sem uporabil direktivo pagesel, lahko pa uporabim tudi makro za preklop strani. Moti me tisti CALL 0.
Je to pravilno? Na kakšen način pravilno preklapljati med npr. Page0 in Page1? Je uporaba PCLATH<4:3> dovolj ali je potrebno "postoriti" še kaj drugega?
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 22, 2004 10:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tega končka kode ne razumem. Pojasnim pa lahko glede PCLATHA. Programski števec je dolg 13 bitov. Instrukcije, ki naslavlajo PC so call ter goto. Cela instrukcija je dolga 14 bitov Trije MSb biti so "ime" instrukcije z ostalimi 11-stimi biti pa naslavljamo PC. Istočasno se iz PCLATH-a prebereta še dva zgornja bita. Torej če so skoki daljši kot 11 bitov je potrebno pred skokom postavit ali zbrisat PCLATH, sicer bo skok šel na napačno lokacijo.
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 22, 2004 11:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Umnik,

Tole te zanima zaradi tistega Iztokovega programa? Prejle sva z Iztokom debatirala po telefonu. Vzrok za nastalo težavo po moje ni to, da koda presega 2k. Tam je sicer bilo nekaj napak glede PCLATHA, ki sva jih analizitrala a stvar še vedno ne deluje. Mislim, da je vzrok to, da procedura "print1" povozi sklad. Gre v globino več kot 8x. To je možno ker so makroji "vgrzneni" en v drugega. Kode je toliko, da sem se pri analizi enostavno zgubil. Če bom imel jutri čas bom tisto analiziral do podrobnosti. Če imaš kak pameten simulator, poskusi odmaknit rutino "print1" boš videl, če ti bo še "težil" po prekoračitvi sklada.

Umnik
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 23, 2004 4:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne vem, mislim, da gre print1 "samo" 5x ali 6x v globino...
Problem je, ker simulator nič ne zateži, a stvar vseeno ne dela.
Če (Ko) boš odkril napako, bi prosil če sporočiš kaj je bilo, ker se mi zdi da sem pri tem bolja ali manj mrzel...
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 23, 2004 5:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Procedura je tolikokrat vgreznjena, da je včeraj zvečer enostavno nisem uspel analizirati. Bojim se namreč, da manjka kar "return" Bom poskusil danes zvečer narediti eno testno vezje. Po telefonskem pogovoru z Iztokom sem izvedel, da preinitvena rutina ko stvar deluje normalo teče, tukaj pa glede kode, ki mi jo je poslal ni ene logike, kajti v sami prekinitveni rutini ima vrstico, ki izklaplja vse prekinitve. (Sicer nisem prepričan, če CPU pusti prekinitev izključiti v prekinitveni rutini - tega nisem nikoli poskusil) V koliko je prekinitev res izključena, progam namreč v nadaljevanju teče v zanki v kateri prekinitve ne vključi ponovno je edina razlaga, da program skoči nekako na reset vektor 0x0 ter ponovno "pobaše" inicalizacijsko kodo. Sicer se v nadaljevanju prekinitev ne bi smela več izvesti.
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 23, 2004 5:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še tole sem pozabil Confused. V sami rutini "print1" se večkrat ponavlja makro, ki generira tabelo. Seveda tukaj postane problem v koliko se tabela lomi na dosegu PCL (8 bitenga nizkega števca) ter se za branje uporablja naslavljanje le tega.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Osnove programiranja PIC-a v Assembler-ju Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 491 dni