|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
marko Član

Pridružen-a: Sre 07 Jan 2004 15:14 Prispevkov: 755 Aktiv.: 3.18
|
Objavljeno: Pet Apr 10, 2009 9:44 am Naslov sporočila: LM2917 in tezave pri nizkih frekvencah (~ 30 hz) |
|
|
Pozdravljeni,
najprej bi se rad opravicil, ker sem podobno sporocilo ze napisal na forumu sveta elektronike, vendar tam odgovora nisem dobil, zato poskusam tudi tu.
Imam tezave z priklopom LM2917 pri nizkih frekvencah. Pri nizki frekvenci okoli 30 hz mam na izhodu zelo nestabilno napetost, to lahko sicer stabiliziram dodatno z kondenzatorjem (ne kondenzatorjem, ki je v povezavi z LM2917), vendar potem izgubim odzivnost elementa. Gre namrec za krmiljene obratov motorja, ki pa mora biti zelo odziven. Frekvenca gre od 30 pa do 180 hz. Pri visjih frekvencah se napetost lepo stabilizira in sem z racunanjem povprecnih vrednosti in a/d na atmega32 dobil precej stabilno vrednost, pri nizkih obratih, pa ta vrednost prevec niha, in je ne morem programsko eliminirati. Poskusil sem ze vse mogoce kombinacjie kondenzatorjev in stvar ne morem pripraviti na pravilno delovanje. Dejansko se trenutno se ne ukvarjam s tem, koliko voltov mi kaze pri 30hz in koliko pri 180, zaenkrat gledam samo izhod z osciloskopom in berem na a/d portu z atmega, saj sem opazil, da dejansko z potenciometrom lahko dokaj enostavno nastavim zeleno obmocje. Muci me samo nestabilna napetost pri 30hz.
Trenutno za C1 uporabljam 47nF, za C2 pa 47 uF. R1 imam trenutno na cca 2K (ta sem opazil da na nihanje, ki ga imam pri nizkih obratih, ne vpliva). Poskusil sem tudi ostale kombinacije, vendar nobena ne da pravilnega ucinka.
Kaj mi je storiti? Naj poudarim, stvar mora biti zelo odzivna (delay pri spremembi max ~ 50ms)
Hvala!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bungee Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49 Prispevkov: 1479 Aktiv.: 6.23 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Apr 10, 2009 10:01 am Naslov sporočila: |
|
|
Pa shema?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Umnik Član

Pridružen-a: Čet 16 Sep 2004 17:52 Prispevkov: 958 Aktiv.: 4.03 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Pet Apr 10, 2009 10:12 am Naslov sporočila: |
|
|
Zakaj pa frekvence ne meriš direktno na vhodu uC?
Med virom frekvence in uCjem postaviš en bufferček in meriš čas med impulzi. Če impulzi niso impulzi ampak kake špice, naredi en enostaven monostabilen multivibrator (dva tranzistorja, 4 upori in kondenzator) izhod pa pelji potem na uC.
Pa še strošek je minimalen.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko Član

|
Objavljeno: Sob Apr 11, 2009 10:20 am Naslov sporočila: |
|
|
Umnik je napisal/a: |
Zakaj pa frekvence ne meriš direktno na vhodu uC?
Med virom frekvence in uCjem postaviš en bufferček in meriš čas med impulzi. Če impulzi niso impulzi ampak kake špice, naredi en enostaven monostabilen multivibrator (dva tranzistorja, 4 upori in kondenzator) izhod pa pelji potem na uC.
Pa še strošek je minimalen. |
Zivjo,
Hvala za odgovore!
Sem tudi ze poskusal z merjenjem casa med impulzi z optocouplerjem, vendar so bile motnje prevelike (ko sem jih prestavil v delovno okolje) in jih niti nisem znal odpraviti, zato sem to metodo potem opustil. Sedaj sem izbral ze narejeno resitev (LM2917), ker a) rabim vec takih frekvenc metrov (belezim namrec obrate motorja in hitrost vrtenja akse), ter b) mi z LM3914 omogoca preprost izpis te napetosti preko led diod, kar bi moral potem sam narediti in vezje kar naenkrat povecalo. (Saj ne, da bi bil prostor problem, samo bolj cisto vezje z malo elementi mi bolj ustreza).
Ko si rekel enostaven buffercek, kaj tocno si tole mislil, da naredim pred vhodom v uC neko vezje, ki mi z zamikom posilja na uC (je za tak tip vezja kaksen naziv?) ali buffercek programsko?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Umnik Član

Pridružen-a: Čet 16 Sep 2004 17:52 Prispevkov: 958 Aktiv.: 4.03 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Sob Apr 11, 2009 12:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kot bufferček sem mislil napetostni sledilnik, da ne bi obremenjeval vira frekvence (kakršenkoli že je).
Doma imam enih par LM2907 pa jih niti nočem uporabljati v povezavi z uC, ravno zaradi težav kot jih imaš ti, pa tudi ker nekako nima smisla, če pa lahko enostavno merim čas z uCjem (je pa uporaba smislena, če bi imel analogni interface (na LED npr.) )
Kakšen motor imaš? Kaj je izvor motenj? Kakšne motnje so to? Kako odjemaš frekvenco? Kakšen je signal "frekvence" na vhodu v LM2917?
Na vhod MMV v priponki lahko pripelješ zelo grde špice (napetostno omejene seveda), na izhodu pa boš dobil lep, pravokoten impulz. Periodo potem enostavno izmeriš z uC.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
228.43 KB |
Pogledana: |
10 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko Član

|
Objavljeno: Sob Apr 11, 2009 5:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zivjo,
Citiram: |
Kakšen motor imaš? Kaj je izvor motenj? Kakšne motnje so to? Kako odjemaš frekvenco? Kakšen je signal "frekvence" na vhodu v LM2917?
|
Ko sem meril cas z uC je slo za bencinski avtomobilski motor. Obrate sem vzel kar iz signala vzigalne tuljave. Takrat sem se kar namucil, zato sem tokrat v tem projektu, merjenje na ta nacin odmislil. Od kje so takrat nastajale tiste motnje mi ni jasno, niti nisem imel takrat pri sebi se osciloskopa, da bi stvar lahko bolje zanaliziral. Tokrat merim obrate s pomocjo hallovega sensorja. Na glavni gredi je nek kovinski del, ki gre mimo magneta. Tu nekih vecjih problemov nisem opazil, saj mi je ze multimeter (hz meter) pokazal stabilno frekvenco, ki je tudi lepo linearna do maksimalnih obratov. Zato sem pac enostavno rekel, da bom uporabil LM2917, ki je ze dokaj preizkusena zadeva. Tezava je tudi v tem, da bo uC poleg merjenja obratov na motorju, moral meriti se obrate za hitrost premikanja, ki sem ga ravnotako nameral resiti z LM2917, vendar se pojavijo problemi pri nizkih frekvencah.
Citiram: |
Na vhod MMV v priponki lahko pripelješ zelo grde špice (napetostno omejene seveda), na izhodu pa boš dobil lep, pravokoten impulz. Periodo potem enostavno izmeriš z uC.
|
Zanima me, zakaj se bi tu sploh uporabil ta multivibrator, kaj ni boljsa varianta schmitt trigger? Oz. ce ne, zakaj?
Hvala!
lp mare
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Umnik Član

|
Objavljeno: Sob Apr 11, 2009 6:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lahko bi uporabil tudi schmitt trigger, po želji.
Ne vem, jaz bi definitivno to poizkusil peljati direktno na uC brez LM2917. Če le uC nima prenizke delovne frekvence Pa odvisno, kaj še bi delal uC poleg meritve frekvence.
Šel sem pogledat eno shemo z LM2907, kjer sem računal tudi za meritve obratov motorja (ni pa nikjer napisano, kako nizko sem postavil spodnjo mejo).
Elementi so:
R1 = 413k (padlo je ven iz enačbe)
C1 = 10nF
C2 = 1uF
Nisem pa prepričan, kako nizko s frekvenco sploh ta čip gre. Dosti pod 30Hz, kolikor se spomnim datasheeta ne gre. Zato mislim, da sem tudi obupal z njim.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko Član

|
Objavljeno: Ned Apr 12, 2009 9:25 am Naslov sporočila: |
|
|
Umnik je napisal/a: |
Lahko bi uporabil tudi schmitt trigger, po želji.
Ne vem, jaz bi definitivno to poizkusil peljati direktno na uC brez LM2917. Če le uC nima prenizke delovne frekvence Pa odvisno, kaj še bi delal uC poleg meritve frekvence.
Šel sem pogledat eno shemo z LM2907, kjer sem računal tudi za meritve obratov motorja (ni pa nikjer napisano, kako nizko sem postavil spodnjo mejo).
Elementi so:
R1 = 413k (padlo je ven iz enačbe)
C1 = 10nF
C2 = 1uF
Nisem pa prepričan, kako nizko s frekvenco sploh ta čip gre. Dosti pod 30Hz, kolikor se spomnim datasheeta ne gre. Zato mislim, da sem tudi obupal z njim. |
Zivjo,
Sem pripel takratno resitev (cca 2 leti nazaj), ki mi je povzrocala probleme. Na uC (atmega8) sem potem z interruptom meril cas med prekinitvami, z racunanjem povprecja na 10 vzorcih, itd.. vendar je bilo v nekem trenutku prevec napak, oz. se je uC-ju "sfuzlalo". Izhod je bil takrat preko RS232 s katerim sem tudi odcitaval ta podatek na racunalniku. Res pa je, da dosti vec zunanjih elementov nisem dajal, kar bi najbrz v realnem okolju moral. Poleg par diod, kaj bi se moral narediti na vhodu za stabiliziranje te napetosti?
|
187.55 KB |
18 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko Član

|
Objavljeno: Pet Maj 08, 2009 3:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Živjo,
končno mi je uspelo stabilizirati tudi nizke frekvence. Dobim dokaj stabilne vrednosti. To vse deluje ok, ko obrat motorja generiram z drugim cipom (lep signal). Imam pa problem, ko zadevo priklopim na motor, tam pri nizkih obratih zadeva deluje, v visokih pa nekaj zadevo zmoti. Prilagam vezje (samo tisti del, ki je za merjenje frekvence) in pa stanje na osciloskopu ko je priklopljen na motor. Cudno se mi zdi, da mi z optocouplerjem take cudne vrednosti vrze ven.. In tudi ne vem zakaj izhod na optocouplerju ni lepo kvadraten? Kako bi izhoden signal filtriral, da bi bil samo nad 0? Oz. da bi zgornje spice porezal? Sem pozabil se kaj vezati?
Signal pri cca 40 hz. CH1 je vhodni signal direktno iz induktivnega senzorja, CH2 pa je izhod iz optocouplerja. Kako to, da ni kvadraten? |
|
305.01 KB |
12 krat |

|
Signal pri 70hz. CH1 je vhodni signal direktno iz induktivnega senzorja, CH2 pa je izhod iz optocouplerja. Kaj tocno se tu dogaja z izhodom? Ta optocoupler naj namrec dajal signal od 0-5. |
|
320.13 KB |
5 krat |

|
|
24.48 KB |
15 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 5 dni