www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Bomo elektroniki v Sloveniji izumrli?
Pojdi na stran 1, 2, 3 ... 11, 12, 13  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.99
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 15, 2006 8:11 am    Naslov sporočila: icon_question Bomo elektroniki v Sloveniji izumrli? Odgovori s citatom

Je stanje res zaskrbljujoče ali imam le tak občutek? Že po povprečni starosti obiskovalcev tega foruma se da sklepati, da je vse kar je v zvezi z elektriko ni preveč zanimivo za mlajše.
Da na našem trgu manjka ljudi elektro ter strojne smeri sem izkusil na lastni koži. Zaradi stečaja podjetja sem izgubil službo. A praktično kompletna ekipa, ki je delala na elektro ter strojnem vzdrževanju je že zaposlena. Strojniku ali električarju danes ni problem najti dela, če le želi delat.
Bo naše delo zaradi pomanjkanja delovne sile postalo bolj cenjeno? Bojim se da ne Confused Po moje bomo doživeli uvoz delovne sile s tujine, kot je to že večletna praksa v gradbeništvu, cestnih podjetjih, zadnji čas v gostinstvu...

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.63
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 15, 2006 8:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Več kot elektronikov bo v prihodnje računalničarjev. No, to je že sedaj, vendar v prihodnje se bo to razmerje še povečevalo. V industriji je vedno več krmilnikov, kartic in podobnih zadev, te kartice pa lahko zamenja tudi računalničar, saj se kartice ne popravljajo ampak menjajo. Kako pa bo z strojnimi mehaniki je pa vprašanje. Pnevmatike in hidravlike je veliko, čeprav jo počasi uspešno zamenjujejo roboti s servomotroji, ki so bolj natančni in odzivni. Kako je s popravilom robotov pa si lahko mislimo ... spet se samo menja, nič popravlja.
Verjetno bo nastal nov poklic, nekakšen elektro- strojni mehanik ki bo "črnc" za vsa dela, kjer je treba bolj fizično delati in je tudi umazano delo, za fina dela pa bo računalničar, ki bo menjal kartice in programiral stroje ...
Če bo elektro poklicev vedno manj, je vprašanje ali bo delo postalo cenjeno. Vsekakor pa se marsikdo odloči za elektro šolo pač zato, ker je bilo na primer dovolj prostih mest za vpis. Kakšen elektrikar ali elektronik iz tega nastane pa je drugo vprašanje. V šoli se naučijo bolj malo, v firmah pa novincev ne marajo preveč, ker nič ne znajo, ko pa se enkrat naučijo, gredo stran v drugo firmo, kjer je boljša plača.
Moj znanec ima sp ali pa doo, ampak to ni pomembno, zaposlenih nima veliko, menda 3 ljudi, vajenca ki nič ne zna ne bi vzel, takega ki vse zna pa ne dobi. Takih delodajalcev je verjetno veliko ali pa so vsi taki ki biradi na tak način dobili dobrega delavca. Če vzame vajenca, bo najprej trajalo kar nekaj mesecev ali let, da bo postal samostojen in dober delavec, seveda če bo dobro plačan bo imel voljo do dela in učenja, če ne pa Rolling Eyes
Kaj pa vem, mogoče pa ne bo zmanjkalo elektronikov. Mlajše generacije sicer so, ki jih tako delo veseli, vprašanje pa je, kje bodo dobili znanje, kje se bodo naučili, saj šola nudi premalo praktičnega znanja, firme pa se vajencev izogibajo, ker so jim v breme.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
panasonic
Član
Član

Pridružen-a: Sre 12 Apr 2006 11:13
Aktiv.: 1.67
Kraj: med Notranjsko in Primorsko

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 15, 2006 9:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Verjetno bo kar držala tvoja ugotovitev.
Pri nas v podjetju že eno leto iščemo električarja, pa se ga ne dobi, ne starega ne mladega. Nujno bi potrebovali še enega. Smo namreč trije v treh izmenah, tako da si ne moremo privoščiti niti dopusta Evil or Very Mad !
Če je kje kakšen interesent, bi izkoristil tole temo za povabilo Wink . Delo je v okolici Postojne (upam, da nisem kršil kakšnega pravila foruma Confused )

Glede izobrazbe mladine pa mislim, da se večina "tehničnih zanesenjakov" odloča za študij računalništva. Današnja mladina lahko že od malih nog uporablja računalnike, kar ja tudi verjeten vzrok za kasnejše odločitve.
Mi na žalost v njihovih letih nismo imeli te možnosti.
Nazaj na vrh
Misko
Član
Član

Pridružen-a: Ned 16 Apr 2006 15:15
Aktiv.: 2.35
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 15, 2006 9:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede zanimanja za elektroniko je res stanje pred izumrtjem. Če pogledamo našo šolo v MS vidimo o čem govorim ni več zanimanja. Dijaki raje gredo v računalniško in sedaj verjetno v ta novi program mehanotronika. Glede vprašanja a nas bodo sedaj bolj cenili roko na srce NE.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 15, 2006 9:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

panasonic je napisal/a:
Verjetno bo kar držala tvoja ugotovitev.
Pri nas v podjetju že eno leto iščemo električarja, pa se ga ne dobi, ne starega ne mladega. Nujno bi potrebovali še enega.....

Torej je tudi na drugem koncu Slovenije kriza Sad . V bivšem podjetju smo pred kakima dvema letoma imeli razpis vsaj eno leto. V tem času razen dveh kandidatov, ki so jih poslali z zavoda ni bilo nobene prijave. Oba sta bila brez prakse - iz šole ter sta na razgovoru dala jasno vedeti, da ju delo ne zanima. Oba sta rekla, da gresta naprej v šolo. Confused
A ni le kriza na področju industrije - vzdrževanja. Kronično tudi primanjkuje elektro instalaterjev.

Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 15, 2006 9:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Misko je napisal/a:
Dijaki raje gredo v računalniško in sedaj verjetno v ta novi program mehanotronika...

Računalništvo načeloma nima nič skupnega z elektroniko. Drži, da danes ne najdeš več stroja brez mikrokrmilnika. Drži tudi - računalničar bo sprogramiral - opremil panoje mogoče napisal program a naprej se za njega zgodba konča. Treba je na stroj zmotirati vso periferijo ožičit, povezat... in končno stroj bo treba tudi popravljat vzdrževati.. Človek, ki bo to počel bo mora obvladati oboje računalništvo ter elektriko.
Vsekakor zanimiva stroka tale mehanotronika a pojavila se je bistveno prepozno. Sad

Nazadnje urejal/a Silvo Sob Jul 15, 2006 10:05 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.12
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 15, 2006 9:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj vem, mogoče ni vse tako črno. Za primer dam svojega sina.
V srednji šoli je bil odločen študirat računalništvo ( fri v Ljubljanj). Fakulteto je obiskal na informativni dan in ko je prišel domov je slovesno razglasil, da se je premislil. Question Question Question Question Question

V enem samem dnevu ? Kaj pa je zdaj to ? sem ga začudeno vprašal.
Še bolj šokiran sem bil z odgovorom.
Pregledali smo programe na računalništvu in programe na elektro faksu. Ampak sem ugotovil, da me na računalništvu ne morejo kaj bistveno novega naučiti ( tu sem osebno malo skeptik, ampak tako videnje je imel), medtem ko je na elektro ogromno zanimivih smeri. In tudi programiranja ni nič manj kot na računalništvu. Da ne govorimo o možnosti zaposlitve. Tista reka računalničarjev bo v prihodnosti imela probleme. študentje v tretjih letnikih elektro pa imajo več ali manj vsi že dogovorjeno službo in če so izpiti narejeni z pametnimi ocenami tudi resne in lepe štipendije.

In se je vpisal. Zdaj ugotravlja, da je to zahteven študij,, a premislil se ni.

Mladi torej precej dobro vedo kaj hočejo in kaj od življenja pričakujejo. Mnogokrat je njihovo razmišljanje precej bolj zrelo, kot bi mi to hoteli priznati.

Ostane le še ekonomija, ki usmerja njihova hotnja v željene smeri. S tem v zvezi je pa tudi cenjenost poklica.
Menim pa, da je poklic elektronika, predvsem v razvoju, zadnja leta čedalje bolj cenjen.

Glitch
Član
Član

Pridružen-a: Pet 07 Apr 2006 11:40
Aktiv.: 6.33

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 15, 2006 10:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na nekem drugem forumu sem prebral zanimivo razmišljanje o tem, da mladina ni neumna, raje se odločajo za poklice, ki naj bi prineslo varno zaposlitev in dobro plačo. To so večinoma poklici družboslovnih smeri. Nekaj časa životari in trpi, nato pa mu pade sekira v med. Dobi dobro službo, se zasidra tam in vleče dobro plačo. Ostali pa garajo in se bojijo za službo.

Celotna panoga je tam kjer ni muh. Koliko elektro industrije/podjetij je sploh še pri nas (sploh pa hi-tech)? Dela je sicer veliko, povpraševanja po kadrih je precej, vendar kaj to pomaga, ko pa določanje cen v stilu ponudbe-povpraševanje tu ne deluje.

Se pa ne strinjam, da je poklic vedno bolj cenjen. IMHO je za delodajalce (beri podjetnike) bolj smiselno, če se ukvarjajo s katerim drugim poslom, kot pa da dobro plačajo nekoga pri prvotnem poslu. S njihovega stališča je to logično, saj za isti ali manj denarja, dobijo več.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
egomez
Član
Član

Pridružen-a: Sob 03 Apr 2004 18:49
Aktiv.: 2.18
Kraj: Ljubljana/Sežana

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 15, 2006 9:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glitch je napisal/a:
Na nekem drugem forumu sem prebral zanimivo razmišljanje o tem, da mladina ni neumna, raje se odločajo za poklice, ki naj bi prineslo varno zaposlitev in dobro plačo. To so večinoma poklici družboslovnih smeri. Nekaj časa životari in trpi, nato pa mu pade sekira v med. Dobi dobro službo, se zasidra tam in vleče dobro plačo. Ostali pa garajo in se bojijo za službo.

Ne bi se popolnoma strinjal. Res je, da nekaterim družboslovcem uspe na tak način. Vendar se precej več študentov iz družboslovnih smeri sekira za zaposlitev kot pa tistih iz naravoslovja.

Da ne govorimo o tistih, ki končajo npr. ekonomsko srednjo šolo. Teh je zelo veliko, povpraševanje po njih pa zelo majhno.

Kar se tiče elektronike pa je res premalo mladih z zanimanjem zanjo. Zanimivo pa se mi zdi, ko se menim s študenti iz drugih držav, pa mi povejo, da imajo na elektro faksu polovico punc. Pri nas pa je že čudež, če vidiš kakšno punco na elektro faksu. No, v zadnjih letih se pa je kar povečal vpis punc na računalništvo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Gavran
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:16
Aktiv.: 1.75
Kraj: Posavje

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 17, 2006 2:58 pm    Naslov sporočila: icon_question Re: Bomo elektroniki v Sloveniji izumrli? Odgovori s citatom

Silvo je napisal/a:

Strojniku ali električarju danes ni problem najti dela, če le želi delat.

Upam, da tole drži. Tudi jaz sem namreč "zaposlen" na zavodu...
Nazaj na vrh
SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.14
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 17, 2006 3:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ma ne bi ravno drzalo omenjeno. V nasih koncih si nisem uspel najti sluzbe, kjer bi lahko opravljal poklic elektronika. Sedaj se bom verjetno selil na obalo in problem je popolnoma enak. Nikjer ne rabijo elektronikov. Sedaj delam v strojni stroki in moram priznati, da nas kar primankuje!
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 21.02
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 17, 2006 8:11 pm    Naslov sporočila: icon_question Re: Bomo elektroniki v Sloveniji izumrli? Odgovori s citatom

Silvo je napisal/a:
Strojniku ali električarju danes ni problem najti dela, če le želi delat.
To je že res ... ampak ko ti za mesto vodje elektro-vzdrževanja v razpadajoči firmi, kjer lahko vsak trenutek nekoga ubije zarad popolnega nereda (denarja ne namenjajo niti za nove vtičnice, ki razbite in gole visijo iz zidu pod napetostjo), ponudijo 160k sit bruto ... ne hvala, za tak denar me ob takšnem izzivanju nesreče in iskanju "žrtvenega jagnjeta" za njihovo opravičilo šparovnosti ne bodo videli. Evil or Very Mad
Toliko lahko zaslužim na fuš v polovičnem delovnem času kar doma, brez da bi mi vsak dan grozila Povšetova ... Cool

Gavran je napisal/a:
Upam, da tole drži. Tudi jaz sem namreč "zaposlen" na zavodu...
Nisi edini ... potem imava istega direktorja. Laughing
Nazaj na vrh
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.63
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 17, 2006 9:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Očitno da je tako, da je bolje biti doma, kot pa hoditi v službo, glede na to, kakšne plače ponujajo. Kdor zna dobro delat za majhen denar že ne bo hodil v službo, ker lahko najmanj toliko ali še bolje 2x ali 3x toliko zasluži na fuš. Po drugi strani pa, kdor zna dobro delat z lahkoto dobi službo, koliko plačano je pa vprašanje. Da bi se pa vozil nekam daleč v službo, je pa tudi zoprna zadeva, čeprav bi bila dobra plača.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.12
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 17, 2006 10:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Je kdo pomislil, da se sobrega delovnega mesta ne dobi zato, ker ni potrebe, saj itak vsi fušajo ?
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 21.02
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 18, 2006 12:04 am    Naslov sporočila: icon_impressed  Odgovori s citatom

VolkD je napisal/a:
Je kdo pomislil, da se sobrega delovnega mesta ne dobi zato, ker ni potrebe, saj itak vsi fušajo ?

Sem že pomislil. Doma ne morem nikomur odžirat delovnega mesta vodje- elektrovzdrževanja niti navadnega vzdrževalca v kakšni proizvodnji.
Lahko pa malo preusmerim dobiček kakšnega izkoriščevalskega direktorja ali lastnika odruških servisov. Del preusmerjenega dobička gre tudi meni za pošteno in kvalitetno opravljeno delo. Wink
Smo pač v času tržnega gospodarstva, kapitalističnih načel in konkurence, ki narekuje čimkrajšo pot financ med naročnikom in izvajalcem ... Razz
Včasih se mi to res ni zdelo pošteno ... odkar pa me je tuji delodajalec po 25 letih dela hladno postavil na cesto (tudi s pomočjo moje države, da ne bi potem kdo kaj o davkih Twisted Evil) zaradi cenejše delovne sile na vzhodu ... in sedaj se s takšno poštenostjo ne obremenjujem več.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3 ... 11, 12, 13  Naslednja
Stran 1 od 13

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 486 dni