|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
promehanik Član

Pridružen-a: Tor 29 Jul 2003 23:41 Prispevkov: 611 Aktiv.: 2.59
|
Objavljeno: Sob Dec 25, 2004 1:24 am Naslov sporočila: Tiktakanje v monitorju |
|
|
Po zaustavitvi računalnika, mi v monitorju zažne nekaj tiktakati (škljocati) s frekvenco pribl. 2-3 takti na sekundo. Največ kar sem pustil to škljocati je bilo 5 min. Ko ugasnem monitor na tipko to preneha. Monitor je 22" IIyama Vision Master Pro 513, star približno 2 leti. Zanima me kaj bi to bilo (a je nevarno)? Drugače pa monitor popolnoma vredu deluje.
lp, prom |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 21.10 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sob Dec 25, 2004 1:22 pm Naslov sporočila: Re: Tiktakanje v monitorju |
|
|
Kolikor sem do sedaj opazil, imajo nekateri monitorji vgrajene nekakšne releje, ki preklopijo kadar se zamenja resolucija ali hitrost osveževanja.
Mogoče se pri tebi po izklopu računalnika sproži kakšna funkcija "auto-select", ki z preklopi relejev išče primerno resolucijo ...
Če ima monitor v menuju kakšne funkcije v zvezi resolucij (Auto-Manual) jih poizkusi malo prenastavit. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
promehanik Član

|
Objavljeno: Sob Dec 25, 2004 9:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi sam sumim, da bi lahko to rešil s kakšno softwersko nastavitvijo, vendar ne vem kje. Sem pogledal nastavitve na monitorju vendar nisem našel nič primernega. Šklocanje se pojavi tudi takrat ko se monitor samodejno ugasne. Po 10 min se mi pojavi ScrenSaver, po nadaljnih 10 min pa se monitor ugasne (stanje pripravljenosti). Ko npr. premaknem miško monitor začne delati in neha škljocati.
Ko gre monitor v stanje pripravljenosti, se glasno nekaj preklopi (verjetno rele) in potem začne škljocati. Na monitorju tudi za kratek čas izpiše Monitor status fh_ _ , fv_ 85. Prav takšen preklop se pojavi tudi takrat, ko npr. spremenim resolucijo ali frekv. osveževanja.
Škljocanje je slišati tako, kot bi poslušal stensko uro. Samo malo hitrejše je.
lp, prom |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 21.10 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sob Dec 25, 2004 10:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče ti bo svetoval kdo, ki se je v takšne monitorje bolj poglobil ali pa jih celo servisiral. Drugače lahko na takih stvareh narediš celo študijo ...
Jaz imam napajanje monitorja, adapterjev modema in zvočnikov izvedeno preko dodatnega razdelica-podaljška, kateremu 220v vključuje posebej vgrajen 12v rele, ki je napajan iz usmernika računalnika. Tako se vse skupaj prižge in ugasne skupaj z računalnikom.
Če standby monitorja deaktiviraš v windowsih in narediš podobno je problem rešen.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DrRogla Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2005 18:00 Prispevkov: 336 Aktiv.: 1.43 Kraj: Hrastnik, Maribor
|
Objavljeno: Tor Jan 18, 2005 6:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Živjo
Skoraj sigurno gre za kakšno manjšo okvaro napajalnega modula.
Tudi sam imam izkušnje... doma mi leži Iljama 17" ekran, ki ima okvaro napajalnika...
Normalno pa je, da ko ga prižgem in ko ga ugasnem notri "šklocne".
Najbrž je to nekje modul za nastavitev osveževanja in resolucije.
LP, Božo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
promehanik Član

|
Objavljeno: Tor Jan 18, 2005 8:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ugotovil sem še to, da šklocanje traja cca 10 minut. Šklocanje se enakomerno zmanjšuje in po 10 minutah je tišina. Najprej sem mislil, da je to kakšno mehansko vibriranje. Vendar, ko monitor vgasnem s stikalom, tudi šklocanje preneha. To pomeni, da je električno pogojeno.
Sem vprašal tudi na servis, vendar so prvič slišali za tak primer.
LP, prom |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 458 dni