|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Predkambrij Član

Pridružen-a: Ned 24 Maj 2009 14:17 Prispevkov: 129 Aktiv.: 0.66 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Maj 24, 2009 3:32 pm Naslov sporočila: ATMEL AVR in fuse biti |
|
|
Pozdrav, sem nov na tem forumu, z AVR mikrokontrolerji imam pa že nekaj malih izkušenj. Problem imam pri frekvenci. Na mikrokrmilniku attiny2313 mi pri quartz kristalu 8MHz (ni pomembno ali uporabim notranjega ali zunanjega) teče program točno 8× prepočasi, tako da v programu vpišem dejansko 1MHz, da mi teče v pravem času. Vse lepo in prav, identičen program napečem v ATMEGA 8 tam pa teče vse brezhibno. Domnevam, da gre za fuse bite. Pri teh še nimam toliko izkušenj.
http://www.engbedded.com/fusecalc/
pri tiny sem uporabil
lfuse = 64
hfuse = DF
efuse = 3F
lockb = 3F
ki so original 8MHz interni resonator 8MHz. Vendar je ledica pravilno utripala, ko sem natavil 1MHz quratz.
Program:
'$sim
$crystal = 1000000
$regfile = "attiny2313.dat"
Cs Alias Portb.3
Do
Cs = 1
Wait 1
Cs = 0
Wait 1
Loop
Občutek imam tudi, takrat ko sem imel natavljen zunanji quartz kristal in v programu nastavljeno na 8MHz, da ni pri 4MHz zunanjem kristalu utripalo 2× počasnje, in pri 16MHz 2× hitreje, ampak so bile spremembe manj očitne.
Hvala za vsako informacijo
Lep pozdrav. _________________ bivši englishman |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5530 Aktiv.: 24.06 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Ned Maj 24, 2009 4:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vklopljen fuse ClockDivider8?
M128 vem da to ima, nisem pa ziher za tvoj kontroler.
Simptomi so pa točno ti, ki si jih opisal ...
LP, Grega |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Predkambrij Član

Pridružen-a: Ned 24 Maj 2009 14:17 Prispevkov: 129 Aktiv.: 0.66 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Maj 24, 2009 7:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najlepša hvala, to je to ja Čudi me edino to, da je to nastavljeno po defaultu. Važno je pa to, da zdej dela kokr more. _________________ bivši englishman |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni