|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
promehanik Član

Pridružen-a: Tor 29 Jul 2003 23:41 Prispevkov: 611 Aktiv.: 2.58
|
Objavljeno: Pon Apr 06, 2009 9:32 pm Naslov sporočila: Izdelava datoteke .ps |
|
|
V Internet Explorerju bi rad izdelal datoteko s končnico .ps. To je datoteka, ki jo kasneje lahko potegnem v Acrobat Distiller. Potegnil bi več datotek v Acrobat Distiller in tako izdelal skupni .pdf.
Imam Acrobat 8.
Torej kako priti do datoteke s končnico .ps?
lp, prom |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bero Član

Pridružen-a: Pet 12 Sep 2008 12:24 Prispevkov: 268 Aktiv.: 1.31 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Pon Apr 06, 2009 10:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
1.) Iz Adobe-ove spletne strani preneseš postscript printer driver.
2.) Potrebuješ še postscript printer description, če želiš uporabiti specifični postscript printer. Tudi ti so na isti strani, kot postscript driver. Ampak to je že bolj specifična stvar, ki pride v poštev, če neseš fajle k tiskarju.
lp, Gašper _________________ Najbolj neumno vprašanje je tisto, ki se ne vpraša. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
promehanik Član

|
Objavljeno: Tor Apr 07, 2009 12:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za nasvet. Mi je uspelo.
Vendar si očitno nisem pravilno razlagal kako to deluje. Zanima me kakšen je namen .ps datoteke. Kaj lahko sedaj z njo storim?
lp, prom |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bero Član

|
Objavljeno: Tor Apr 07, 2009 1:27 am Naslov sporočila: |
|
|
Sicer nimam prav dosti izkušenj s tem, vendar mislim, da imajo tiskarji zelo radi, če jim material prineseš v .ps obliki. Ker potem oni glede na specifikacijo njihove opreme naredijo separacijo. Mnogi imajo tudi on-line objavljene PPD datoteke njihove opreme. Tukaj mislim na osvetljevalko. To potem uporabiš pri pripravi .ps datoteke. V kolikor ne gre za digitalni tisk, je potrebno vsebino .ps datoteke namreč razbiti na CMYK komponente, ker so to osnove tiska. Vsaka komponenta se potem v procesu osvetljevanja prenese na film. Film predstavlja matriko za nanos posamezne barve v procesu tiskanja. Namreč vsaka barva se tiska posebej, zato separacija. Tudi tisk vsake barve poteka pod drugačnim kotom, da ne pride do pojava moire efekta.
Po Murphyju se ravno po izdelavi filmov zgodi, da opaziš še kakšno napako, čeprav je na filmu vse zrcalno obrnjeno. Potem je treba spet od začetka (popravek --> .ps --> separacija --> filmi) in tu gre čas in denar.
Ko imaš .ps narejen, ga lahko s pomočjo distillerja prestvoriš v .pdf format. Pri distillerju lahko izbiraš že vnaprej pripravljene načine (npr. press quality). Lahko jih tudi prilagodiš ali narediš svoje, določiš ali naj bodo v .pdf dokument vključeni tudi fonti (font datoteka - zelo primerno, če imaš kakšno posebno tipografijo). Pri pretvorbi iz .ps v .pdf lahko tudi izbiraš ali bi rad imel separacijo ali ne. V prvem primeru boš iz ene strani tvojega izdelka (ki ga na monitorju gledaš v RGB barvnem prostoru) dobil štiri strani separacij: cyan, magenta, yellow in black.
Lahko vključiš še označbe, kje bo rez papirja (crop marks), itd. Tako narejen .pdf si sprintaš in je uporaben za tvoj feedback ali je vse ok, preden daš v roke tiskarju.
lp, Gašper _________________ Najbolj neumno vprašanje je tisto, ki se ne vpraša. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
promehanik Član

|
Objavljeno: Tor Apr 07, 2009 2:59 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za informacije.
Očitno je to namenjeno za profesionalce. Meni bo dovolj kar s PDF printerjem takoj naredit .pdf datoteko.
lp, prom |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.67 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Tor Apr 07, 2009 10:04 am Naslov sporočila: Re: Izdelava datoteke .ps |
|
|
promehanik je napisal/a: |
V Internet Explorerju bi rad izdelal datoteko s končnico .ps. To je datoteka, ki jo kasneje lahko potegnem v Acrobat Distiller. Potegnil bi več datotek v Acrobat Distiller in tako izdelal skupni .pdf. Imam Acrobat 8.
Torej kako priti do datoteke s končnico .ps? |
Inštaliraš PDFCreator.
V IE daš Print, nato klikneš na Wait-Collect. Generira se ti en seznam. Klikneš na datoteko v seznamu in daš Save -> .PS
Če rabiš vse to shraniti v .PDF, izbereš vse datoteke v seznami, klikneš na Combine in nato Print -> naredi najprej en velik .PS, nato pa iz njega PDF.
Kakšen Adobe Distiller neki.. Tistih par 100 MB vrzi v kanto. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
M.Pecar Član

Pridružen-a: Tor 30 Jan 2007 18:56 Prispevkov: 142 Aktiv.: 0.63 Kraj: Lj.Crnuce
|
Objavljeno: Čet Apr 09, 2009 2:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Sicer nimam prav dosti izkušenj s tem, vendar mislim, da imajo tiskarji zelo radi, če jim material prineseš v .ps obliki. |
Tiskanja iz .ps ali .prn (postscript) datoteke je ze skoraj konec, zdaj ze vsi tiskarji tiskajo iz .pdf datoteke, za katero ni vec treba delati barvne separacije. Se vedno pa uporabljamo (tudi jaz) tiskanje v datoteko .prn, ravno zaradi moznosti izbire kvalitete slike v .pdf ali za tisk ali samo za posiljanje prek interneta.
Nekatere tiskarne ze uporabljajo tehnologijo CTP (computer to plate), to pomeni, da se ne uporablja vec film in aluminij plosce, pac pa se PDF s programom racunalniske montaze obdela, se zlozi ustrezne strani v formo za tisk, doda oznake za kontrolo barve pri tisku in se "sprinta" na PVC tiskarske plosce, s katerih se potem tiska na papir. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.55
|
Objavljeno: Čet Apr 09, 2009 4:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
promehanik je napisal/a: |
Hvala za informacije.
Očitno je to namenjeno za profesionalce. Meni bo dovolj kar s PDF printerjem takoj naredit .pdf datoteko. |
Kot si sam ugotovil, je "rocen" vmesni korak in se en glomazen program za tvoj namen popolnoma odvec. Jaz bi k alyjevemu odgovoru dodal se PrimoPDF (zastonj, jaz ga uporabljam in deluje brez problemov). Vmesni korak - pretvorbo v PostScript - ti program skrije, tako da na koncu vidis samo .pdf, drugo te pa ne zanima. Ne potrebuje nobenih dodatno instaliranih programov (GhostScript je ocitno ze vgrajen). _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bero Član

|
Objavljeno: Čet Apr 09, 2009 6:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
M.Pecar je napisal/a: |
Nekatere tiskarne ze uporabljajo tehnologijo CTP (computer to plate), to pomeni, da se ne uporablja vec film in aluminij plosce, pac pa se PDF s programom racunalniske montaze obdela, se zlozi ustrezne strani v formo za tisk, doda oznake za kontrolo barve pri tisku in se "sprinta" na PVC tiskarske plosce, s katerih se potem tiska na papir. |
Hvala za "update". Izgleda, da sem malo za časom. Zato me pa par stvari zanima glede najnovejših postopkov, če mi lahko poveš.
Glede kvalitete slikovnega materiala. Ker danes pač skoraj vse pride iz digitalca. 300dpi je spodnja meja za kvaliteten tisk fotografij. Ali to drži tudi pri teh tehnikah tiska?
Pa še kako je s kontrolo barv. Če dam npr. fotografije razviti, lahko uporabim pri predhodni obdelavi barvni profil stroja za razvijanje. Ali je pri tiskarskih strojih tudi kaj takega možno?
Hvala in lp.
Gašper _________________ Najbolj neumno vprašanje je tisto, ki se ne vpraša. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gregoral Član

Pridružen-a: Pet 24 Nov 2006 9:42 Prispevkov: 688 Aktiv.: 3.04 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Jul 28, 2009 9:51 am Naslov sporočila: |
|
|
PostScript je odlična zadeva, je pa res da ga je pdf nekoliko povozil
ker sem izdelel in vzdržujem aplikcijo ki pripravi materiale za tiskanje imenika lahko iz prve roke povem da je postscript odličen.
je pe res da se pri PS zatika pri materialih (slikah, fontih, ...) ki jih moraš dodati v končen rezultat.
PDF je precej bolj enostaven za implementacijo, poleg tega pa je na voljo precej brezplačne opreme za izdelavo pdf datotek, zato je tako popularen
za hobby uporabo pa kot že omenjeno uporabiš poljuben pdf printer (brezplačen ali plačljiv) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 501 dni