www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Navodila za delo / postopek komunikacije v radijskem omrežju

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.36
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 10, 2009 9:26 pm    Naslov sporočila:  Navodila za delo / postopek komunikacije v radijskem omrežju Odgovori s citatom

Zanima me, ali ima kdo dostop do kakih pravilnikov / navodil za uporabo / predpisanih postopkov za komunikacijo v radijskem omrežju? Nekaj tega sem našel v zvezi z gasilci in kratka navodila ZARE. Zdi pa se mi, da je vse skupaj narejeno bolj od daleč.

Kak link informacija ali pa pdf bi bil dobrodošel.

Lp, Frenki
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
sebastjan.kamensek
Član
Član

Pridružen-a: Sob 26 Jul 2008 11:04
Aktiv.: 4.99
Kraj: Škofja Loka

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 10, 2009 10:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam se s to komunikacijo kar dosti srečavam (gasilci), kar se pravil tiče, so dosti enostavna:

Primer : Jaz imam pozivni znak zare recimo Ljubljana 10, ti pa recimo ljubljana 20. Sama procedura bi šla nekako takole:

Ljubljana 10 : Ljubljana 20, Ljubljana 20 javi se, kliče Ljubljana 10, Sprejem
Ljubljana 20: Ljubljana 10 povej, Ljubljana 20 posluša, Sprejem
Ljubljana 10: tukaj sedaj prode sporočilo, oz, pogovor med obema stranema, seveda z izmenjevanjem, ker dvosmerna komunikacija ni možna (ni full dupleks).
Ljubljana 10: Ljubljana 10 zaključuje, Sprejem
Ljubljana 20, Sprejeto, končano

Na začetku pogovora se vedno 2x pove klicno ime naslovnika pogovora, to pa iz čisto praktičnih razlogov, saj se repetitor odzove šele po dobrih 2 sekundah, ko ti stisneš taster, in če tega nebi bilo, bi se velikokrat ime naslovnika sploh nebi slišal, ker bi ga povedal preden se odzove repetitor.

Na koncu vsakega sporočila (primer, ko se oddajna stran zamenja - primer, prvo govorim jaz, kasneje ti in ko jaz neham rečem na koncu sprejem) se postavi besedica Sprejem, to pa zato, da sogovornik ve, da si končal z trenutnim oddajanjem, da ne pride do prekrivanja in da ve, da je on na vrsti za oddajanje.

Zadnja dva stavka (zaključujem, končano), pa sta namenjena ostalim slušateljem na tem kanalu, da vedo, da se je kanal sprostiv in da se lahko začneta pogovarjat naslednja dva sogovornika.

Naslednje pravilo, ki pa mu jaz pravim kar pravilo vseh pravil v komunikaciji pa je : GOVORI POČASI IN RAZLOČNO, da te bodo še živali razumele. Malo heca, vendar je treba resno govorit počasi in razločno, saj sevelikokrat zgodi, da je sprejem slab, in če ti še sogovornik "flanca" in nerazločno momlja v postajo, od tistega nimaš popolnoma nič, in je bolje, če imaš postajo za protiutež, ko visiš čez šank mrtvo pijan... (pa bog ne daj da si takrat v vlogi gasilca, ker te bom lastoročno razbosanču....)

Zadnje "pravilo", ki se mu niti nebi moglo reči pravilo, pa je besedna zvena : Ljubljana 20 prosim ponovi; Kar pa nam že logika pove, da sprejem ni bil popoln ali pa sogovornika nismo razumeli in želimo, da zadnjo poved ponovi.

Toliko za enkrat, če še kaj ni jasno okrog ZaRe pa kar veselo vprašaj Wink

l.p.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.36
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 10, 2009 10:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sebastjan hvala za obširen odgovor. Postopek mi je sicer povsem jasen, zanima pa me ali gre pri tem za "ustno izročilo" ali imate gasilci tole kje formalizirano?

Lp, Frenki
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
sebastjan.kamensek
Član
Član

Pridružen-a: Sob 26 Jul 2008 11:04
Aktiv.: 4.99
Kraj: Škofja Loka

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 10, 2009 10:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Gasilci imamo za tole posebne tečaje in takoimenovane specializacije. Res pa je, da je literatura za to specializacijo velikokrat interna in predvsem nepopolna. Za samo izvajaje pa se prenaša po prej omenjenih tečajih.

Drugač pa zato ni neke univerzalne literature, ker je večina te literature strokovna in je dostopna le v obliki knjig in zgibank, ki jih izdaja agencija republike slovenije za zaščito in reševanje ter izobraževalna centra Ig pri bjubljani in izobraževalni center Sežana.

Malo sem pobrskal in sem našel našo interno literaturo. Je pa tole predavannje za cel tečaj, tako da boš moral malo prelistat...

l.p.

ZARE.PPT
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  ZARE.PPT
 Velikost datoteke:  1.57 MB
 Downloadano:  38 krat

Nazaj na vrh
s55c
Član
Član

Pridružen-a: Sob 14 Feb 2009 1:24
Aktiv.: 0.37
Kraj: Mala Pristava

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 09, 2009 9:56 pm    Naslov sporočila:  Repetitor Odgovori s citatom

Pozdravljeni, to da moraš povedati znak klicočega dvakrat zato, ker ima repetitor 2 sekundi zakasnitve slišim prvič, mogoče je to pri profesionalnih komunikcijah, pri radioamaterskih tega problema ni. Lep pozdrav.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni