www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Prenosne poti (v telekomunikacijah)

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Naloge, izpiti, seminarske
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
sharp007
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jun 2009 20:28
Aktiv.: 0.36
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 12, 2009 1:56 am    Naslov sporočila:  Prenosne poti (v telekomunikacijah) Odgovori s citatom

Torej, imam eno nalogo, ki mi delno ni razumljiva.

Tekst:
Zračna linija brez izgub s karakteristično impedanco 50 ohmov je zaključena z impedanco (25 + j75) ohmov, frekvenca signala pa je f = 100MHz. V Smithovem diagramu določite razmerje stojnega vala na liniji in vhodno admitanco v 42cm dolgo linijo!

Torej, pri tej nalogi nisem povsem samostojen. Iz enačb sem najprej izračunal Zbn = Zb / Zk = 0,5 + j1,5 = približno 63 stopinj (odčitano s Smithovega diagrama). Zb je impedanca bremena, Zk pa karakteristična impedanca.

Kaj pomeni Zbn? Oziroma kazalec česa je razmerje med Zb in Zk?

Nadalje... Produkt 2*beta*l določa smer negativnih kotov. Ok, beto sem izračunal in dobil kot 120 stopinj. V že rešeni nalogi (preletavam snov) je zraven tale komentar: "Da dobiš vhodno admitanco, rabiš vhodno impedanco. Zavrtet moraš kazalec Zbn v smeri negativnih kotov 2*beta*l."
Sedaj sem z vrtenjem kazalca Zbn dobil Zvhn. Kaj je tukaj Zvhn?

Naloga gre naprej takole... Ko dobiš Zvhn, lahko odčitaš tudi Yvhn tako, da podaljšaš Zvhn v nasprotni smeri. Odčitaš rezultat.
Y pomeni admitanco. Kaj torej predstavlja Yvhn? (Če bi bilo Yvh, bi bila vhodna admitanca. Kaj pomeni dodatni "n" v indeksu?) Predvsem pa, kaj pomeni "podaljšati Zvhn"?
Pri Zvhn odčitamo novo vrednost kota? In potlej, kako glede na to vrednost, odčitamo vrednost Yvhn? Za Yvhn pride 0,23 + j0,48. To slednjo vrednost odčitamo glede na kotno vrednost Yvhn?

Končna enačba za vhodno admitanco je Yvh = Yvhn * (1/Zk).

Za razmerje stojnega vala na liniji, ki ima,, odčitan s Smithovega diagrama, vrednost približno 6,8, pa moram še pogruntati, kako priti do te vrednosti.

pot_do_vhodne_admitance.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  22.82 KB
 Pogledana:  16 krat

pot_do_vhodne_admitance.png

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
sharp007
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 12, 2009 2:35 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Malce sem še analiziral nalogo, pa se mi zdi, da je vsa fora v odčitavanju kotov ter iskanju realnih ter imaginarnih vrednosti v Smithovem diagramu. Ampak vseeno raje vidim še ziher mnenje...

Kot med Zvhn in Yvhn pa je, če zadevo pravilno zastopim, ca 156,2 stopinje v smeri urinega kazalca.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
sharp007
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 12, 2009 11:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko kdo potrdi/ovrže moje razmišljanje pri tej nalogi?
Za Zvhn in Yvhn sem pa že izvedel, da si morata biti nasprotna po premici.
Nazaj na vrh
sharp007
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 15, 2009 1:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole sem že objavil na 2 forumih...a ker več glav več ve...

1:
Če pride vrednost Zbn = -0,2 + j0,4, je njena absolutna vrednost v tem primeru enaka ali pa dobimo +0,2 + j0,4? (Zbn je razmerje med impedanco na bremenu in karakteristično impedanco.)

Enačba za izračun E(x,y,z) = Z * H(x,y,z) X 1v; pri E, H in 1v gre za vektorske vrednosti.
Z = Z0 / koren iz bete, pri čemer je Z0 = 120*pi, beta je pa ali vrednost zraven z-ja ali pa iz (ax + by) dobimo beto tako, da korenimo vsoto od x^2 + y^2 (vrednosti v eksponentu).
Enačba za 1v = (-ax - by) / koren iz beta, pri čemer sta dejanski številski vrednosti x in y.
1x X 1x = 0, 1y X 1y = 0 => Ne vem, če to pravilo vektorskega produkta velja tudi, če bi imel npr. 5x X 1x...
1x X 1y = 1z, 1y X 1x = 1z

2:
Po pravokotnem valovodu z dimenzijami a = 8cm in b = 3 cm želimo prenašati rod TE10. Določite spodnjo frekvenčno mejo prenosnega pasu tako, da bo na tej meji fazna hitrost za 5% večja od fazne hitrosti pri kritični frekvenci prvega višjega rodu! V valovodu je zrak.

Tale naloga je sicer malce nenavadna, a vendar...

Jaz jo razumem tako, da je potrebno najprej izračunati fazno hitrost roda TE01, ki je prvi višji rod za TE10. Ker je v valovodu zrak, je koren iz "epsilon r" enak kar 1, torej je fazna hitrost enaka hitrosti svetlobe. (?) Nato pa novo hitrost dobimo po enačbi "c + 0,05 * c" in dobljeno hitrost vstavimo v enačbo za izračun kritične frekvence. (?) Za fazno hitrost upoštevamo enačbo "hitrost svetlobe / koren iz epsilon r"? "epsilon r" je dielektrična konstanta.

Je moje razmišljanje pravilno?
Nazaj na vrh
sharp007
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 15, 2009 1:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

H vektorsko od (x,y,z) je ponavadi podan v obliki "(1x vektorsko - 2y vektorsko) * e^j5z ali pa namesto e^j5z dobimo podano e^j(2x + y).
Nazaj na vrh
sharp007
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 16, 2009 1:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Torej, izračunane imam koordinate smeri za E_vektorsko in H_vektorsko. Po enačbi za vektorski produkt (smer TEM vala) imam glede na podane številske vrednosti tudi rezultat.

Mi zna kdo povedati, kako nadaljevati oziroma dokončati nalogo?

Lp.

električna_in_magnetna_poljska_jakost_TEM_vala_v_neomejenem_prostoru_brez_izgub.PNG
 Opis:
 Velikost datoteke:  133.44 KB
 Pogledana:  2 krat

električna_in_magnetna_poljska_jakost_TEM_vala_v_neomejenem_prostoru_brez_izgub.PNG

delna_rešitev.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.1 MB
 Pogledana:  4 krat

delna_rešitev.png

Nazaj na vrh
sharp007
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 23, 2009 12:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Narejeno. Še 2 izpita in diploma...
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Naloge, izpiti, seminarske Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni