|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
nejckovka Član

Pridružen-a: Čet 23 Avg 2007 16:31 Prispevkov: 139 Aktiv.: 0.64
|
Objavljeno: Tor Jun 23, 2009 5:36 pm Naslov sporočila: Aktivno odstranjevanje šuma |
|
|
Pozdravljeni!
Zanima me če je kdo tu že naredil delujoč t.i. 'Active noise cancellation' modul oz. aktivni odstranjevalec šuma, ali kako bi to prevedel. Sam sem za test napravil vezje objavljeno na tej strani: http://homepage.ntlworld.com/nigel.gough/noise.htm
Na žalost ne deluje. Vsi elementi so enaki, le namesto TL084 sem uporabil TL072. Je možno da mogoče ne deluje zaradi tega? Bil je edini operacijski ojačevalec katerega sem imel pri roki..
Če imate kakšne preizkušene sheme, se lepo priporočam .
Lep pozdrav |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.60 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Tor Jun 23, 2009 9:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Osciloskop in / ali multimeter v roke, pa iskat napake. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MOND Član

Pridružen-a: Sre 12 Okt 2005 20:05 Prispevkov: 623 Aktiv.: 2.62 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Jun 24, 2009 8:21 am Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Vsi elementi so enaki, le namesto TL084 sem uporabil TL072. |
Namesto TL084 uporabi TL074. Za stereo verzijo so potrebni 4je operacijski ojačevalniki. Drugače sta pa ti dve seriji kompatibilni, vsa razlika je v tem, da je 074 deklariran kot low noise, čeprav jaz v praksi nisem opazil kakšne večje razlike.
Me pa zanima, kako si ugotovil, da ne deluje?
lpmond |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
nejckovka Član

Pridružen-a: Čet 23 Avg 2007 16:31 Prispevkov: 139 Aktiv.: 0.64
|
Objavljeno: Sre Jun 24, 2009 12:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo,
vem, 74 (oz. 84) sta 'quad', a jaz sem za test tako ali tako napravil le mono različico. Da zadeva ne deluje, sem preizkusil s praktičnim testom; na izhod sem priklopil slušalke -nato tudi ojačevalnik, in mikrofon postavil ob razne izvore zvoka (v mojem primeru je bil najbližje precej glasen ventilator). Nimam osciloskopa da bi lahko opazoval kaj se dogaja na izhodu, a od sebe skoraj ne da zvoka. Če mikrokon izpostavim le čemu zelo glasnemu, se iz slušalk zasliši nekaj šuma oz. presketanja. Najbrž je šel kak element rakom žvižgat.. Mikrofon sem že zamenjal z drugim, a je isto. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni