|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
GooGy Neznanec

Pridružen-a: Pon 24 Avg 2009 14:07 Prispevkov: 5 Aktiv.: 0.03 Kraj: CE, MB
|
Objavljeno: Pon Avg 24, 2009 2:28 pm Naslov sporočila: AtMega 8 in 2x16 LCD (NUJNO) |
|
|
Pozdravljeni!
Za maturitetno seminarsko nalogo sem dobil projekt, ki bi na 2x16 LCD izpisoval uro s pomočjo AtMega8 čipa. Sedaj imam problem: ko vse skupaj priklopim se mi na LCDju zatemni zgornja vrstica, kar kaže na to da ni pravilno inicializiran. Preizkusil sem več testnih programov ki se dobijo na internetu vendar je pri vsakem isti problem. potem sem poizkusil celoten program od prijatla, ki mu preverjeno deluje projekt, ki na lcd izpisuje temperaturo....nič. vedno se mi zgornja vrstica zatemni in ostane zatemnjena. z nastavitvijo kontrasta se le ta vidi bolj ali manj.
prosim za pomoč saj rabim projekt do četrtka in le z vašo pomočjo mi lahko uspe, sam ga ne bom spravil skupaj še v enem mesecu....
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5529 Aktiv.: 24.06 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Pon Avg 24, 2009 2:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pa je priklopljen prav?
So LCD pini v programu pravilno nastavljeni?
LP, Grega
p.s. Meta Malus je na počitnicah ... Prilepi program, slike vezja, shemo če želiš kaj bolj konkretnega ...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GooGy Neznanec

|
Objavljeno: Pon Avg 24, 2009 2:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
v priponki prilagam program in shemo po kateri sem delal jaz le da sem na 3. nogico čipa priklopil še eno tipko, temperaturnega senzorja in led diod pa nisem uporabil. ostalo je vse isto.
PS: povezan mislim da bi moral biti pravilno glede na to da sem ga včeraj 2x in danes še enkrat sestavljal vse od začetka ker sem mislil da je problem v povezavi vendar je bilo vsakič isto.
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
termometer.pdf |
Velikost datoteke: |
301.9 KB |
Downloadano: |
116 krat |
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
source(2).rar |
Velikost datoteke: |
34.55 KB |
Downloadano: |
48 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.06 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pon Avg 24, 2009 5:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hmm.. tale termometer smo pa pri nas delali v soboto.
Zdaj pa vprašanje vredno tega foruma:" Kje si bil pa do sedaj?"
Cele počitnice si imel na razpolago, zdaj bi pa v dveh dneh rad vse pojedel.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.03 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Pon Avg 24, 2009 6:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imaš kristal ustrezen programu? Zadeva sploh dela? Če je res prav povezano, pa če je LCD kompatibilen z programom. Je kar nekaj stvari za razčistit.
_________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GooGy Neznanec

|
Objavljeno: Pon Avg 24, 2009 7:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
VolkD je napisal/a: |
Hmm.. tale termometer smo pa pri nas delali v soboto.
Zdaj pa vprašanje vredno tega foruma:" Kje si bil pa do sedaj?"
Cele počitnice si imel na razpolago, zdaj bi pa v dveh dneh rad vse pojedel. |
a ti si torej mojster ki obvlada vse to programiranje ? te je beni zelo pohvalil da obvladaš te stvari....
vem da sem imel cele počitnice vendar sem si skozi govoril da je še čas...da to ne mora bit tak težk da nebi mogo v kakšnem tednu skup spravit... zdaj se pa že 2 dni mučim s tem da bi mi na lcdju sploh izpisalo "test" in brez uspeha....
bi bilo mogoče da bi mi nekako pomagal do četrtka to spraviti skupaj? nebi sicer rad mel neopravljene mature zaradi izdelka, dejstvo pa je da sam ga ne bom mogel narediti.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GooGy Neznanec

|
Objavljeno: Pon Avg 24, 2009 7:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Highlag je napisal/a: |
Imaš kristal ustrezen programu? Zadeva sploh dela? Če je res prav povezano, pa če je LCD kompatibilen z programom. Je kar nekaj stvari za razčistit. |
kristal je 8MHz. ta termometer preverjeno deluje.vendar jaz ne potrebujem termometra pač pa uro. to sem priložil se zaradi tega ker sem uporabil to vezje in programski del za test lcdja.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2104 Aktiv.: 8.88 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Avg 24, 2009 7:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Napiši en enostaven program, ki npr. prižge eno LED in poročaj, če je vezje OK.
Citiram: |
kristal je 8MHz. |
V PDF-u, ki si ga pripel, zraven kristala piše 4MHz.
Kako pa tvoj program ve, s kakšnim taktom dela tvoj uC? Meni ni uspelo najti nič takšnega.
_delay_us(x) in _delay_ms(y), navadno potrebujeta makro, definicijo hitrosti/ure uC-ja.
Nekaj v stilu
Koda: |
#DEFINE F_CPU 8000000 |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.23 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Pon Avg 24, 2009 8:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sedaj pa res ne vem, kaj si počel od aprila meseca?
KLIK!
Takrat je bilo nujno, dobil si nekaj, upam uporabnih napotkov in izginil.
Sedaj pa loviš rok do četrtka.
Nič nimam proti, če vprašanja zastaviš na različnih koncih in imaš tako več železa v ognju, ampak zakaj šele sedaj, ko ti teće voda v grlo?
Tudi če danes razčistimo vse možne vzroke (napačen oz. defekten kristal, napake v kodi, defekten uC), boš lahko testiral v najboljšem šele jutri, če nimaš materiala pri roki. In čisto možno, da še vedno ne bo delovalo tako kot je treba in bo še en dan šel za iskanje napake. Potem pa zmanjka časa....
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.06 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pon Avg 24, 2009 9:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Aha.. ti si imel lepe počitnice, jaz naj se pa matram. V redu, ampak tokrat ne bo zastonj !
Pridi k meni, tako kot tvoj prijatelj, daš 10 eur na uro in je.
Lahko pa tudi menjaš kristal s takim, ki je 4 MHz. Obstoječ program je namreč preveden za 4 MHz kristal.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 16.00
|
Objavljeno: Tor Avg 25, 2009 6:12 am Naslov sporočila: |
|
|
Skoraj nima smisla v tole temo pisat. Nujno je bilo že z marcem, takrat danih napotkov ni upošteval in tudi ne verjamem, da bo sedaj kaj drugače.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.57
|
Objavljeno: Tor Avg 25, 2009 8:41 am Naslov sporočila: |
|
|
Se torej spet tipkamo cez par dni
_________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GooGy Neznanec

|
Objavljeno: Čet Avg 27, 2009 8:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
evo. par dni je minilo in spet vam pišem. in ne zato ker bi vas hotel prositi še za kakšno stvar. zato da vam povem da sem naredil izdelek bbrez vaše retardirane pomoči. vsi ki ste tu sam neki pametujete zaka nisi to, kje si bil prej, zaka nisi ono... to ni vaš problem, jaz sem vas samo prosil za pomoč, ki pa je od vas nisem dobil, razen volk, ki pa je me tudi najprej okaral ampak dobr, on mi je bil vsaj pripravljen ponuditi pomoč. hvala volk, vendar sem projekt (seveda s pomočjo božjih čudežev) sestavil sam. in ga danes uspešno predstavljal.
na kratko: hvala vsem retardiranim budalam ki ste tukaj samo da kritizirate in kurcate ljudi, ki se prepozno spravijo k projektu in nujno potrebujejo pomoč, saj jim že sam projekt dela dovolj preglavic, pije živcev in jih spravlja v slabo voljo, potem pa pomagate še vi. res HVALA
to ti blo vse z moje strani, kakšne replike na ta post dvomim da bom prebiral ker foruma nimam več namena obiskovat...
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
toncibalonci Član

Pridružen-a: Pet 03 Avg 2007 21:12 Prispevkov: 331 Aktiv.: 1.52 Kraj: Dravograd
|
Objavljeno: Čet Avg 27, 2009 8:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dvomim da je bilo tu kaj božje pomoči zraven. Najbrž ti je pomagal kak navaden smrtnik ali pa celo naredil namesto tebe!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

|
Objavljeno: Čet Avg 27, 2009 9:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
GooGy je napisal/a: |
to ti blo vse z moje strani, kakšne replike na ta post dvomim da bom prebiral ker foruma nimam več namena obiskovat... |
Uslišano!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni