|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.63 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Čet Jul 23, 2009 10:53 pm Naslov sporočila: Svetilnost LED diod |
|
|
Malo si ogledujem LED svetilke pa privečini pri podatkih piše samo dolžina svetlobnega snopa, kar pa je relativno. Zaradi preprostega izračuna me zanima koliko lumov svetlobe odda ena povprečna bela LED dioda. Zanima pa me tudi kaj je bolj učinkovito. Večje število navadnih LED diod ali manjše število Power LED? _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gregzy87 Član

Pridružen-a: Čet 08 Feb 2007 2:48 Prispevkov: 742 Aktiv.: 3.32 Kraj: Okolica Vrhnike
|
Objavljeno: Pet Jul 24, 2009 12:07 am Naslov sporočila: |
|
|
1. vprašanje se nahaja na netu... visokosvetleče bele so ponavadi tam ene 22cd, 25° kot, kalkulator cd ----> lm je na netu...
2. vprašanje pa tudi...
Jaz bi rekel, da imajo power LED še najboljši izkoristek... npr. 100lm/W kar je kar precej, če upoštevaš da imajo navadne žarnice 11lm/W, varčne nekje 60lm/W, edino "ksenonke" imajo še boljši izkoristek  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.63 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Pet Jul 24, 2009 8:32 am Naslov sporočila: |
|
|
Ata Google napiše 1 candela = 1 lm pa se mi malce čudno zdi, če je pravilno. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3469 Aktiv.: 14.64 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Pet Jul 24, 2009 10:16 am Naslov sporočila: |
|
|
Candela in lumen nista enoti za isto stvar!
Lumen (lm) je enota za svetlobni tok, tj. vse kar svetilo da od sebe.
Candela (cd) je enota za svetilnost, tj. svetlobni tok na prostorski kot v steradianih.
Za preračun je potrebno upoštevati širino (kot) svetlobnega snopa. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gregzy87 Član

Pridružen-a: Čet 08 Feb 2007 2:48 Prispevkov: 742 Aktiv.: 3.32 Kraj: Okolica Vrhnike
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni