www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Temperaturni vpliv na razvijanje fotolaka

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.36
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 13, 2005 9:28 pm    Naslov sporočila:  Temperaturni vpliv na razvijanje fotolaka Odgovori s citatom

Zanimajo me vaše izkušnje glede vpliva temperature pri razvijanju foto oslojenih tiskanin. Sam namreč v zadnjem času opažam precej slabše rezultate, kot sem jih dosegal ob uporabi enakih materialov prej. Edini faktor, ki bi po mojem mnenju lahko še vplival na to je temperatura okolice. Razvijam namreč v neogrevani kleti, kjer je trenutno temperatura razmeroma nizka.

Lp, Frenki
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.79

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 13, 2005 10:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam imam z že oslojenimi ploščicami slabe izkušnje. Naletel sem na "serijo", ki je ni šlo razviti na noben način Confused Poskusil sem zmešati nov razvijalec, povečal čas osvetlitve, segreval razvijalec (segret razvijalec zelo pospeši razvijanje) a rezultat je bil isti; na ploščicici so ostajale packe - celo prstni odtisi Shocked, če prav se sam ploščice nisem dotikal. Prav tako ni bilo videti, da bi bila ploščica že prej odlepljena. Od takrat dalje ne uporabljam več oslojenih ploščic. Zadnji čas uporabljam P-501, ki je spet po moji izkušnji boljši od positiva.
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.59
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 13, 2005 10:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prehladen razvijalec zna biti problem.

Oslojenih plošč kupljenih ne uporabljam, uporabljam pa oslojene plošče, ki sem jih sam pripravil za rezervo in so samo malo zavite v časopis in dane v omaro. Tudi po več tednih ali mesecih gre lepo normalno in še bolje, razvija se malo dlje, ampak če slučajno pozabim ploščico v razvijalcu kake pol ure, je še vedno vse v redu, kar pa pri svežih ne morem trditi, najbrž ker sveže še niso dovolj suhe.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.90
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 14, 2005 10:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tisto,kar si napisal,sveže še niso dovolj suhe.Mogoče imaš prav,se spomnim,da tudi jaz imel težave.Ko sem nanašal fotolak na ploščo in pošušil.Osvetlil in dal razviti,pa je kar celo razmazalo.Lahko bi bilo vzrok svež lak.Mogoče pa bi šlo,če bilo dovolj dolgo časa posušeno.
Lp Andrej
Nazaj na vrh
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.36
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 14, 2005 11:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za te informacije. Po napisanem sodeč bo verjetno res vzrok v temperaturi razvijalca. Rezultat je namreč podoben tako na kupljenih oslojenih ploščičah, kot na tistih ki sem jih lakiral s P-501. V naslednjih dneh bom poskusil še tako, da razvijalec ogrejem na kakih 25-30 stopinj. Bi bilo pa zanimivo vedeti, kakšna je priporočena temperatura razvijalca za doseganje najboljših rezultatov. Ima mogoče kdo ta podatek?

Lp, Frenki
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.90
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 14, 2005 1:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Našel semeno in ker ne razumem dosti anglešč.sem opazil,da je temperatura 25°C.Če imam prav.

Pcbs.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  Pcbs.pdf
 Velikost datoteke:  129.82 KB
 Downloadano:  14 krat

Nazaj na vrh
BrezC
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Dec 2003 9:06
Aktiv.: 0.39

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 14, 2005 2:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem nekaj poizkušal s positiv20, dognal sem samo to da se lak tudi po dveh dnevih pri nižji temperaturi ni dobro posušil, zato se mi ni razvil tako kot je treba...Isto je z starim lakom, imel sem positiv20 v spreju star preko 4 leta, kjer je bil rezultat nepredvidljiv...

Navadil pa sem se da segrejem kar v mikrovalovki razvijalec, pa mi dosti hitreje razvije lak...Tudi pri jedkanju segrejem vodo, nato dodam peroxid in HCL, pa tudi lepše štarta pri dosti manjši porabi peroxida in HCL..
Seveda ne segrevam veliko, da ne bo kdo kaj mislil, tam nekje okoli 35 stopinj, više ne grem...
Nazaj na vrh
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.59
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 14, 2005 3:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekje na sobni temperaturi se še nekako najbolje obnese. Sploh pa je važno, da če delamo po nekem utečenem receptu, da naj bodo po receptu tudi temperature.
Sušenje laka: običajno ga sušim počasi, čez noč na sobni temperaturi v omari, če pa je 24 ali 48 ur pa je še bolje. Če se mu pa mudi ga tako po občutku posušim s pečko. Najbolje pa se obnese sušenje počasi vsaj 1 dan.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
ule
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32
Aktiv.: 6.66
Kraj: Babno Polje

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 14, 2005 4:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz pa sušim lak v komori 20 min pri 70 stopinjah. Segrevanje komore traja približno 5 min.
Film razvijam z razvijalcem ki sem ga kupil v konradu. Pri različnih temperaturah od 15 stopinj ali pa okoli 30 stopinj nisem opazil bistvene razlike. Čas razvijanja je vsakič okoli pol minute.
Nazaj na vrh
Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Bozo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Jan 2004 9:21
Aktiv.: 2.78
Kraj: Lendava, Trimlini

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 14, 2005 4:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazadnje kupljene oslojene v HTEju so se počasi razvijale tako da sem jih celo malo s kartačko podrgnil, lak je rumene barve so pa po jedkanju bile najboljše do sedaj. Prejšnje ki so bile z modrim lakom so bile pacaste na eni strni še ne razvito na drugi pa je pobralo ves lak. Doma nanešen lak sušim v mini pečici in če je premalo posušen gre razvijanje zelo hitro če pa je preveč posušen ne gre nikamor. Najbolj mi se dopadejo taprve saj je na koncu skoraj profi izgled nekdo bi rekel da celo je.
LP
Božo
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni