|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
boco Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 9:42 Prispevkov: 919 Aktiv.: 3.87 Kraj: Ptuj/Kranj/Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Jul 05, 2009 9:34 pm Naslov sporočila: Tipka na klaviaturah -smer Midi Totter |
|
|
Ker sem pri vseh mojih veliko dejavnostih tudi malo muzikontarja (beri harmonika, klaviature) sem verjetno kot vsak, ki se s tem ukvarja, potem ko sem slišal Midi Totter rekel...to bi pa jaz imel Ampak , ko pa začneš gledati cene pa tudi glava začne bolet. Torej človeku začnejo po glavi hodit misli kako bi tole naredil sam. Vem, da je na to temo bilo tudi na forumu že govora pa vseeno. Rad bi nekaj poizkusil zato me zanima sledeča zadeva. Ali mogoče kdo ve, kako je na klaviaturah narejena tipka, da "sistem" ve, kako močno je bila pritisnjena tipka ??? Slišal sem za nekakšno hall stikalo. Ali mi mogoče kdo lahko pove kako to deluje, oziroma kako se temu pravilno reče ? Kje bi to lahko nabavil in še seveda ....ali je že kdo kje mogoče našel kakšno doma narejeno kopijo Midi Totterja?
Upam, da nisem preveč natrosil .
HVALA že vnaprej za kakršen koli odgovor.
LP
Boris |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 19.96
|
Objavljeno: Ned Jul 05, 2009 10:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Videl sem že sistem na dvojno tipko, torej ena sklene pri začetku giba tipke, druga pa na koncu. Tako se torej iz časa med preklopi obeh tipk določi jakost (dejansko hitrost) pritiska tipke.
Če je pa to povsod tako, pa ne vem... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
boco Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 9:42 Prispevkov: 919 Aktiv.: 3.87 Kraj: Ptuj/Kranj/Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Jul 05, 2009 10:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
MadMax hvala za odgovor, vendar mislim, da ni tako pomembna hitrost kot pa moč pritiska...
LP
Boris |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebastjan.kamensek Član

Pridružen-a: Sob 26 Jul 2008 11:04 Prispevkov: 1029 Aktiv.: 4.99 Kraj: Škofja Loka
|
Objavljeno: Ned Jul 05, 2009 10:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Saj iz hitrosti potiska dobiš moč! Moč pritiska je premo sorazmerna s hitrostjo, ki jo prepojuje tipka iz osnovne lege v pritisnjeno lego. Večja kot je ta hitrost posledično je večja tudi moč pritiska na to dotično tipko.
Naj še dopolnim MadMax -a da je sistem narejen tako, da je eno stikal sklenjeno v osnovni legi, eno pa v končni (sepravi v pritisnjeni legi). Ko pritisneš tipko prvo razkleneš stikalo osnovne lege --> takrat se začne merit čas potreben za pritisk tipke, ko pa pride tipka v končno lego, pa se sklene stikalo končne lege ---> takrat se ustavi merjenje časa pritiska tipke. Na podlagi dobljenega časa pa potem glede na njegovo velikost (manjši kot je čas večja je hitrost; hitrost =pot/čas [m/s]) izračunaš hitrost, posledičo pa sledi da večja kot je hitrost večja je moč pritiska.
Hkrati lahko tudi stikalo začetne lege uporabiš za start določenega tona oz. midija ali efekta, stikalo končne lege (ko se to eventuelno razklene ob spustu tipke) pa za konec.
l.p. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
boco Član

|
Objavljeno: Ned Jul 05, 2009 10:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
OK, če prav predvidevam, bi doma narejena zadeva definitivno morala vsebovati mikrokontorler, ki bo ob pritisnjeni tipki povedal najprej kateri ton naj bo zaigran. Hitrost pritiskanja in računanje potrebnega časa med dvema tipkama pa po moje ne sme predstavljat nobenega problema .
LP
Boris |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 19.96
|
Objavljeno: Ned Jul 05, 2009 10:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Probleme boš doživljal ob željeni polifoniji... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.60 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pon Jul 06, 2009 9:14 am Naslov sporočila: |
|
|
Lahko potrdim, da so tipke pri sintesajzerjih in tudi pri Totter-ju narejene na tak način - z dvema izhodoma in meritvijo časa vmes. Krajši ko je čas, z večjo "ihto" je bila tipka pritisnjena.
Osebno poznam človeka, ki razvija Totter Midi za harmonike, in v ta projekt je vloženega mnogo truda, da deluje po pričakovanjih.
V razmislek - obstaja tudi Midi Keyboard (brez sintetizatorjev, samo tipke in midi priklop). Iz takega lahko vzameš vezje, vhode povežeš na tipke harmonike (seveda prej vgradiš senzorje) in imaš harmoniko z Midi izhodom. Nato moraš samo še Midi signal ustrezno sprocesirat na zunanjem synthu ali PCju. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zcetrt Član

Pridružen-a: Tor 13 Dec 2005 11:29 Prispevkov: 275 Aktiv.: 1.16 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Jul 06, 2009 9:55 am Naslov sporočila: |
|
|
Imam eno relativno poceni midi klaviaturo, ki ima AVR-ja za skeniranje petih oktav, a se mu včasih zgodi, da kakšno tipko pozabi Dinamika je pa tudi bolj neuporabna kot uporabna.
Ali pri harmoniki sploh rabiš zaznavanje intenzitete? Jaz bi poskusil zadevo realizirati le s tlačnim senzorjem v mehu, saj je le ta merilo "dinamike" pri harmoniki. _________________ 4. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
boco Član

|
Objavljeno: Pon Jul 06, 2009 4:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, Aly, tudi sam razmišljam bolj v takšni smeri - Midi Keyboard . To, da bi naredil "kopijo" Totterja vem, da ne bo niti približno, bi pa kljub vsemu probal. Saj če bi se preživljal s tem bi verjetno dal človek denar za Totterjevo zadevo, ker pa je vse skupaj bolj kot ne hobi varijanta pa bi naredil nekaj po svoje.
Torej kolikor vidim, je tukaj definitivno potrebno računati na dve stikali na eno tipko pol pa veliko IF stavkov.
Aljaž, ali imaš mogoče kje v spominu oziroma veš za kakšen Midi Keyboard ?
LP
Boris |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.60 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Tor Jul 07, 2009 8:46 am Naslov sporočila: |
|
|
Tako na pamet ne vem. Po moje bo najcenejša bližnjica ebay ali bolha. Nove bi morale biti tudi poceni.
Moram pa tudi jaz eno nabavit... Pa se še nisem spravil zraven.
If stavkov ne rabiš, ker itak elektroniko pobereš iz obstoječe klaviature. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
chaos Član

Pridružen-a: Sob 16 Sep 2006 22:12 Prispevkov: 1063 Aktiv.: 4.64 Kraj: Zagorje ob Savi
|
Objavljeno: Sre Jul 08, 2009 4:17 am Naslov sporočila: |
|
|
MIDI klaviature
Jaz imam enega od teh Behringerjev in se super obnese
Drugače se lahko tudi večina synthesizerjev uporablja kot midi klaviatura.
LP! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

|
Objavljeno: Sre Jul 08, 2009 10:59 am Naslov sporočila: |
|
|
chaos je napisal/a: |
Drugače se lahko tudi večina synthesizerjev uporablja kot midi klaviatura. |
Ponavadi je to dražja varianta ...
Gledal sem tole - 61 tipk, se mi pa sline cedijo ob temle - 6 oktav  _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni