www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

TV band - DVB-T.
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Jule
Član
Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48
Aktiv.: 11.76
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 07, 2009 10:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sicer ne spada ravno v to temo pa bom kar tu vprašal.

Kmalu bodo ukinili oddajanje televizije "preko anten". tako da bodo le še tiste siol in podobne varijante ostale.

Kaj bo potem s tem frekvenčnim pasom? Bo prazen? Bodo lahko tam radioamaterji oddajali? Kar bi bilo super ker bi lahko lovil na vsakem TV.

Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.51

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 07, 2009 10:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jule je napisal/a:
Kmalu bodo ukinili oddajanje televizije "preko anten". tako da bodo le še tiste siol in podobne varijante ostale.

Saj ni res. Premisli, preden klatis neumnosti.

Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.16
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 07, 2009 10:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Band ne bo prazen, samo še bolj natlačen z DVB-T oddajanjem na istih frekvencah. Žal.

Prehod naj bi se zgodil 1.1.2011.

Uradni dokument:
http://www.mg.gov.si/fileadmin/mg.gov.si/pageuploads/DEK/strategija_a_d_prehoda_080827.pdf

24 ur:
http://24ur.com/z-letom-2011-samo-se-digitalno.html

p.s. Prosim, če moderator lahko zadnje tri poste prestavi v novo temo. Hvala.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
infrared
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jul 2003 14:54
Aktiv.: 0.75

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 08, 2009 7:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Azrael je napisal/a:
Band ne bo prazen, samo še bolj natlačen z DVB-T oddajanjem na istih frekvencah. Žal.

Prehod naj bi se zgodil 1.1.2011.

Uradni dokument:
http://www.mg.gov.si/fileadmin/mg.gov.si/pageuploads/DEK/strategija_a_d_prehoda_080827.pdf

24 ur:
http://24ur.com/z-letom-2011-samo-se-digitalno.html

p.s. Prosim, če moderator lahko zadnje tri poste prestavi v novo temo. Hvala.

Brez panike Italijani naj bi prešli na digitalno že konec 2008 , pa še vedno oddajajo tudi analogno .
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marko11
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 17:47
Aktiv.: 3.76
Kraj: Dobrepolje

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 08, 2009 2:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali mogoče kdo ve kaj se je zgodilo z DVB-T oddajanjem iz Slemena (HR).
Prej sem lahko gledal vse hjihove digitalne programe, sedaj pa je tema.
Spremljan samo nekaj analognih programov.

Ali so verjetno zmanjšali moč oddajanja ali kaj drugega. Nikjer ne najdem nobenih podatkov-obvestil.

LP,marko
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.80

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 24, 2009 2:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dan, ko se bodo ugasnili analogni TV oddajniki je vse bližji. Po podatkih apek-a koncem leta 2010. Glede na to, da tisti ki sprejemamo program še preko zemeljskih anten ne bomo takoj vrgli vstran stare TV-je ter šli v nakup novih me zanima kateri sprejemnik priporočate. Na trgu se že najde kup različnih sprejemnikov. Na apek-u se tudi najde dokument o specifiki sprejemnika. Od znanca sem tudi slišal, da se še vedno nekaj prepirajo gled nosilca oz. kodeka tona. Očitno gre tukaj za "vojno" med destributerji oz. uvozniki naprav. Na našem koncu imamo pretvornik za 1. ter 2 program Slovenije, ter en "črni" POP, ki pa bolj ne dela kot dela. Obstaja tudi možnost priklopa Siol TV. Osebno se mi zdi strošek kar visok, glede na to koliko se dejansko gleda TV. Zaradi tega bom verjetno še kar nekaj časa ostal na zemeljski TV. (sedaj se sicer gradi optično omrežje - bomo videli kaj bo)

Torej kateri cenovno ugoden sprejemnik priporočate.

dr.1m
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Jan 2008 15:30
Aktiv.: 2.14
Kraj: Goriška Primorska

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 24, 2009 4:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz bom vsekakor pogledal tega

, ki ga bo ponujalo podjetje AVSN. Osnovni model brez HDMI naj bi bil okrog 100€.
Osebno pa bom tudi jaz še nekaj časa ostal samo na klasičnem sistemu, saj so stroški za IPTV ali CATV dolgoročno preveliki da bi kar tako zapravljal denar in obenem nikoli imel časa da bi si ogledal kaj drugega kot slovenske programe ki jih sicer vidim preko klasičnega sistema.

pomar
Član
Član

Pridružen-a: Čet 04 Dec 2008 21:15
Aktiv.: 1.24
Kraj: okolica Ptuja

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 24, 2009 5:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz priporočam sprejemnik STRONG SRT8010 ki se prodaja za 89€ brez HDMI izhoda. Podpira tudi AAC audio kodek na katerga mislijo z 1.1.2010 preklopit.
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.80

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 24, 2009 5:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

pomar je napisal/a:
Jaz priporočam sprejemnik STRONG SRT8010 ki se prodaja za 89€ brez HDMI izhoda. Podpira tudi AAC audio kodek na katerga mislijo z 1.1.2010 preklopit.

Kje si našel to ceno? Vse cene na spletu, ki sem jih našel so bile čez 100€

Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 32.97
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 24, 2009 6:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ker napovedujejo na hrvaškem prehod v kratkem času na DVB-T in tam ne vidim že dolgo avstrijskih programov, sem šel na lov za DVB-T sprejemnikom.

Zanima me samo nekaj: zakaj so vsi ti DVB-T sprejemniki v Sloveniji tako dragi?
V petek sem kupil v Koprivnici (HR) takšen sprejemnik za 148 HRK (cca 20 EUR). V trgovini, kjer sem to kupoval, je bilo veliko različnih sprejemnikov, vendar je bil najdražji okoli 35 EUR. Vzel sem tega najcenejšega za "pokušino".

Ko pridem domov in priključim na obstoječo anteno (UHF Yagi, 23 elementov, obrnjena nekam proti SZ) pa presenečenje. Poleg štirih hrvaških programov še štirje avstrijski, 3SAT, Eurosport (ali tako nekako) in nekaj kodiranih programov. Vse z zelo kvalitetno sliko. Poleg tega je še kup radijskih programov. Lahko vam povem da sem imel čez dvajset minut še drugi sprejemnik doma za drugi televizor.

Zanima me samo to: kaj se da v Sloveniji videti na DVB-T. Jaz sem tukaj obešen na kabelski priključek in do sedaj sploh nisem razmišljal o tem kaj se tu dogaja na tem področju.

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 19.97

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 24, 2009 6:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne prehitro metat denarja čez okno, sploh če zadeva nima dobre podpore v obliki nadgradenj.

Sosednja debata.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Branez
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 24, 2009 7:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim da se na hrvaškem to (na sosednjem forumu prečitano) ne bo zgodilo.

Imam pa še eno dogodivščino s tega področja.
Ko sem naročil (in takoj plačal) na Ebay-u USB DVB-T HDTV TV Tuner sem po dveh urah dobil vrnjen denar z obrazložitvijo da v Sloveniji in Ukrajini ne dela (It can not support MPEG-4 format). Komaj sem ga prepričal da naj mi pošlje, ker ga ne rabim za Slovenijo.

Slovenci smo vedno nekaj ekstra. Whistle

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Glitch
Član
Član

Pridružen-a: Pet 07 Apr 2006 11:40
Aktiv.: 6.30

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 24, 2009 7:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede na to, kar piše tukaj: http://dvb-t.apek.si/

bo zvok AAC.

Branez, samo bodi pozoren na formate. V sloveniji je MPEG-4, pri sosedih je pa MPEG-2

Branez
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 24, 2009 8:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vem to!

Albert Einstein
Nazaj na vrh
MarkoM
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Aktiv.: 12.34
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 24, 2009 8:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

apek verjetno misli korak dlje zato so šli na MPEG4, ker smo z digitalno tv v slo že itak zelo zadaj. MPEG2 ne "zmore" HD resolucije in samo vprašanje časa je še kdaj bodo začeli oddajati v HD. Roko na srce, sedajni format na malo večjem LCD zaslonu je za en k****.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni