www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Predelava LCDja na LED backlight...

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Brane212
Član
Član

Pridružen-a: Sob 13 Dec 2008 11:24
Aktiv.: 1.79
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 09, 2009 10:31 am    Naslov sporočila:  Predelava LCDja na LED backlight... Odgovori s citatom

Crknila mi je lampa v Samsungu 204B.

Glede na to, da rezerv ni dobiti, servis mi pa proda kvečjemu cel panel za ceno, večjo od cene novega monitorja, mi je padlo na pamet, da bi pač izkoristil "priložnost" in probal narediti LED backlight.

LEDice resda ne dosegajo še povsem svetilnosti CCFL ampak če bi vzel RGB LEDice, bi skupni izkoristek veliko povečal, ker bi sevale samo v ozkih barvnih pasovih, kjer to rabim (R,G,B).

Pričakujem zato manjšo porabo, večji kontrast in bogatejše, bolj izrazite barve- če se stvar posreći, jasno. Pa možnost barvne korekcije (R--G--B).

Je kdo že probal kaj takega in katere LEDice je vzel ?

Glede na velikost in položaj CCFL lamp ( na vsaki strani 2 lampi dolžine cca 41cm in premera 2mm ene 4mm narazen) mi se nekako zdijo optimalna izbira RGB ledice v SMD pakungi s širokim sevalnim kotom.

Ma kdo kakšen konkretem predlog solidnega a poceni modela ?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
elos
Član
Član

Pridružen-a: Sob 15 Mar 2008 12:23
Aktiv.: 0.81

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 09, 2009 11:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ti je crknila žarnica ali driver za njo, ker žarnice redko crknejo, not so 4 žarnice in je teško da bi vse umrle naenkrat.
Driver (switcher) se pa dostikrat da zrihtat.

LP
Nazaj na vrh
Brane212
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 09, 2009 11:09 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ena od štirih lamp je hin.
Nazaj na vrh
elos
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 09, 2009 11:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če je žarnica, jo lahko daš iz kakšnega drugega lcd monitorja, važno je samo to, da je iste velikosti (20"). Na kašen način pa je crknla CCFL, je počla, plin spustil? Včasih se je tudi priključna žička, ki gre na žarnico odlotala, skrita pa je pod silikonsko izolacijo na CCFL.
Z ledicami se jaz ne bi ukvarjal, dosti dela, pa še rezultati so vprašljivi. Barve pa so odvisne od panela in barvna korekcija je tukaj brezveze (vse to lahko nastavljaš v meniju LCD-ja), edino temperatura barve bo malo drugačna.

LP
Nazaj na vrh
Brane212
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 09, 2009 11:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Šla je ( starost). Se ne prižge več, pa ornk črna je na koncu.

Tista "korekcija barv" je brezveze. Imam na mizi 3 monitorje istega tipa, pa majo vsak svoje barve. No, imel sem. Sedaj imam še dva delujoča + en hin.

Ko sem stvar odprl, sem dojel, da predelava ne bi smela biti težka zadeva.

Našel sem tudi primerne LEDice.
Nazaj na vrh
elos
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 09, 2009 11:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če so enaki monitorji (enak panel, proizvajalec), kako lahko imajo različne barve - niso enake nastavitve ?

Življenska doba CCFL je okoli 50 000 ur.
Nazaj na vrh
Brane212
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 09, 2009 11:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

nastavitve so enake.

BArve so pa različne bogve zakaj. Interne razlike v panelu, bolj verjetno pa zaradi drugega proizvajalca CCFL lamp.

Sploh pa zaradi različne starosti ( lampe se starajo )
Nazaj na vrh
elos
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 09, 2009 11:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa je razlika v barvah ali svetilnosti ? Da bi bile razlike v panelu je skoraj nemogoče. Še vedno je najboljša rešitev da dobiš nek star LCD monitor in vzameš ven žarnice (pa vse so ponavadi malo črne ob robovih in delujejo normalno).
Glede ledic ti pa bo kdo drug svetoval, ki seje stem že ukvarjal.
Upam da sem kaj pomagal.

LP
Nazaj na vrh
Brane212
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 09, 2009 12:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Razlika je v obojem, vendar me predvsem moti razlika v barvah.
Nazaj na vrh
pirpy
Član
Član

Pridružen-a: Ned 30 Maj 2004 21:57
Aktiv.: 3.26
Kraj: Topolšica

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 11, 2009 7:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja če imaš ledice z širokim sevalnim kotom jih pač spajkaj skupaj da dobiš dolgo palico in preizkusi .
Tudi mene zanima

Borut
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 23.98

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 11, 2009 10:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

to bi bil pa hud podvig, sploh ker je sama lampa debela cca. 2 mm max
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 501 dni