Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
MihA Član

Pridružen-a: Tor 30 Okt 2007 12:39 Prispevkov: 39 Aktiv.: 0.18 Kraj: Rovte
|
Objavljeno: Tor Avg 04, 2009 10:51 pm Naslov sporočila: računalnik se ne prižge |
|
|
Prosim če mi pomagate pri težavi, ki je ne morem sam odpraviti. Vglvanem, ko jaz prižgem računalnik lepo "zalaufa" ventilator nato pa sploh ni nič več. Ko bi mogu steči test (prižiganje lučk) na tipkovnici, se meni to ne zgodi. Tudi pisk bi se moral slišati, pa se ga ne. In od tukaj naprej se računalnik ne prižge. Se pravi tudi windowsi se ne zaženejo. Če ima kdo kakšno idejo, kaj bi bilo mogoče narobe?
Hvala lepa! _________________ ELEKTRONIK |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.08 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Tor Avg 04, 2009 10:53 pm Naslov sporočila: Re: računalnik se ne prižge |
|
|
MihA je napisal/a: |
..... jaz prižgem računalnik lepo "zalaufa" ventilator nato pa sploh ni nič več. |
A ventilator pa še vedno dela? ali se tudi ta ustavi ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MihA Član

|
Objavljeno: Tor Avg 04, 2009 10:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ventilator še dela. Vse kar je pod napetostjo dela. Tudi CD-DOM se odpira. _________________ ELEKTRONIK |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.08 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Tor Avg 04, 2009 11:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
To pomeni, da matična plošča ne starta. Razlogov je lahko več. Za začetek preglej, če so kje na matični plošči kaki napihnjeni kondenzatorji. Mogoče jo lahko tudi poslikaš in daš slike sem. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MihA Član

|
Objavljeno: Tor Avg 04, 2009 11:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na matični plošči so bili kondenzatorji napihnjeni in sem jih že zamenjal. Bojim se samo, da ni potem kaj naprej skurilo. _________________ ELEKTRONIK |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rselan Član

Pridružen-a: Sre 17 Dec 2008 12:56 Prispevkov: 10 Aktiv.: 0.05 Kraj: Staje
|
Objavljeno: Sre Avg 05, 2009 6:45 am Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav!
Začni na začetku.
Izklopi vse konektorje, odstrani ram-e, kartice, itd.
Na plati pustiš procesor in napajanje. Pa preberi si kateri kontakt na plati je stikalo in ga skleni.
Če zapiska potem priklopi ram in ponovi postopek. Sedaj zapiska drugače.
In postopoma priklapljaš ostale komponente eno po eno.
Ko prideš do komponente, ki ne dela jo pa zamenjaj.
Upam da sem smiselno napisal in da veš kaj moraš storiti.
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.03
|
Objavljeno: Sre Avg 05, 2009 10:02 am Naslov sporočila: |
|
|
Če si kondenzatorje menjal (stare odstranjeval) na silo, je lahko odtrgana tudi kakšna vezica v notranjih slojih plate. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MihA Član

|
Objavljeno: Sre Avg 05, 2009 10:12 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem imel najprej probleme, kar sem imel preko usb-ja priključene naprave, mi jih je metalo ven in jih nisem mogel uporabljati. Kot da jih računalnik ne pozna. Ko pa sem opazil napihnjene kondenzatorje, sem jih zamenjal in potem je računalnik 1 dan deloval normalno in sem ga lahko uporabljal. Potem pa sem šel od doma, računalnik pustil prižgan, in ko sem se vrnil je biu računalnik ugasnjen. Še enkrat sem ga probal prižgati in računalnik se ni več zagnal. Zdaj nevem kaj se je dogajalo tisti čas, ko mene ni bilo zraven. Mogoče so lahko tudi kakšne vezice uničene. Bom pogledal. _________________ ELEKTRONIK |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gregoral Član

Pridružen-a: Pet 24 Nov 2006 9:42 Prispevkov: 688 Aktiv.: 3.05 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Avg 05, 2009 10:22 am Naslov sporočila: podobne težave |
|
|
Tudi jaz imam podobno težavo, kondenzatorji so napihnjeni.
Ker tega računalnika trenutno ne potrebujem, bom ob priliki poskusil zamenjati kondenzatorje.
Ali naj bom pri menjavi na kakšno stvar posebaj pozoren? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14672 Aktiv.: 61.96 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Avg 05, 2009 10:46 am Naslov sporočila: |
|
|
Menjava elektrolitov na nekaterih ploščah, kjer so le ti dobesedno "prikovičeni" zna biti resen problem. Beri tukaj. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.96 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Sre Avg 05, 2009 11:25 am Naslov sporočila: |
|
|
Ima to mogoče plošča večplastni(kako se reče?)namesto dvoplastni?Ker sem videl pri nekateri več plastni in mi zanima kako se potem zaspajka elemente. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MihA Član

|
Objavljeno: Sre Avg 05, 2009 11:28 am Naslov sporočila: |
|
|
rselan je napisal/a: |
Začni na začetku.
Izklopi vse konektorje, odstrani ram-e, kartice, itd.
Na plati pustiš procesor in napajanje. Pa preberi si kateri kontakt na plati je stikalo in ga skleni.
Če zapiska potem priklopi ram in ponovi postopek. Sedaj zapiska drugače.
In postopoma priklapljaš ostale komponente eno po eno.
Ko prideš do komponente, ki ne dela jo pa zamenjaj.
Lp |
Sepravi tudi če imam samo ploščo priključeno,ter napajalnik in da mi ne piskne, potem bi bil mogoče zvočnik skurjen?? _________________ ELEKTRONIK |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.58
|
Objavljeno: Sre Avg 05, 2009 12:02 pm Naslov sporočila: Re: podobne težave |
|
|
gregoral je napisal/a: |
Ali naj bom pri menjavi na kakšno stvar posebaj pozoren? |
Naj bodo po moznosti za visje temperature (105 stopinj) in Low ESR, sicer jih bos kmalu spet menjal ... _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sraka Član

Pridružen-a: Čet 20 Nov 2008 23:52 Prispevkov: 481 Aktiv.: 2.39 Kraj: PMAVs
|
Objavljeno: Sre Avg 05, 2009 12:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
MihA je napisal/a: |
Sepravi tudi če imam samo ploščo priključeno,ter napajalnik in da mi ne piskne, potem bi bil mogoče zvočnik skurjen?? |
Ko imamo trenirano bolho, ki skoči na ukaz in ji potrgamo noge ugotovimo, da bolha na ukaz ne skače več. Logičen zaključek je torej da bolha brez nog ne sliši.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.03
|
Objavljeno: Sre Avg 05, 2009 12:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
andrejj je napisal/a: |
Ima to mogoče plošča večplastni(kako se reče?)namesto dvoplastni?Ker sem videl pri nekateri več plastni in mi zanima kako se potem zaspajka elemente. |
PC osnovne plošče so ponavadi večplastne (če se ne motim 4÷6), pri čemer so notranje (vmesne) vezice povezane na metalizirane skoznike (vie).
Ravno te vmesne povezave pri nasilni demontaži rade popustijo, česar na oko ni videt, zato bo MihA težko kaj pametnega videl....
Industrijska spajka zna bit včasih kakšna muhasta z višjim tališčem, nogice kondenzatorjev gredo v luknje na tesno, en priključek pa je ponavadi itak masa (vezica večje površine) in jo je zato še težje stalit...
Ko vsemu seštetemu zmnožiš še faktorje neznanja, neizkušenosti in slabih živcev, dobiš rezultat (uspeh popravila) nekako enak polnemu zadetku 3x3.... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|