|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Auslander Član

Pridružen-a: Tor 08 Mar 2005 9:53 Prispevkov: 43 Aktiv.: 0.18
|
Objavljeno: Tor Jul 28, 2009 11:03 am Naslov sporočila: Kolikšen kos FW/SW lahko obvladuje posameznik? |
|
|
Zanima me če ima kdo izmed vas ta podatek, koliko vrstic "čiste source code", lahko še obvldauje posameznik. Ne, da se sproti sprašuje kako sem pa že to naredil. ter kaj že počne ta del kode tu...
razumem da je to od posameznika precej odvisno vendar neki normativi obstajajo ne?
pod čisto source kodo imam v mislih tisto kar dejansko uporabnik - programer napiše in si ne pomaga s kakšnimi source generatorji.
gre za to, da smo v našem podjetju "potihoma" prešli iz enostavnih v kar zahtevne izdelke. HW ostaja bolj ali manj enak vendar kupci zahtevajo vedno več funkcionalnosti način dela, pa nismo spreminjali. kar se posledično odraža v daljšem času razvoja. zanima me pri kateri kompleksnosti se na projekt vključi še dodatnega človeka? in do katere meje bi moral obvladovati en sam.
kako sploh ugotoviti učinkovitost posameznika pri pisanju FW/SW ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
harum Član

Pridružen-a: Sre 22 Feb 2006 8:25 Prispevkov: 172 Aktiv.: 0.73 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: Tor Jul 28, 2009 11:15 am Naslov sporočila: |
|
|
po mojem mnenju (glede na izkušnje) okoli 20 kB čiste kode - brez raznih tekstovnih/grafičnih/audio tabel. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.06 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Tor Jul 28, 2009 11:18 am Naslov sporočila: |
|
|
Seveda je to zelo odvisno od posameznika. Pa temu ne bi smelo biti tako. Koda mora biti dokumentirana do te mere, da lahko brez kakih večjih zastojev delo prevzame nekdo drug.
Žal je večinoma kode pisano tako, da je že po nekaj mesecih problem popravljati celo za seboj.
Pri izdelavi projekta si je potrebno postaviti cilj in narediti izdelek z čim manj spreminjanja zahtev. To je stvar organizacije dela. Če to zataji potem seveda nastane kaos. Popravljanje kode zaradi tovrstnih sprememb je smiselno le do neke meje. Potem je bolje začeti znova.
Bom bolj iluzoren. Če na list papirja napišemo KRANJ potem je vsem jasno kam je potrebno iti. Če preko tega napisa napišem še LJUBLJANA nastane skrpucalo, a spreten človek bo razbral, da je potrebno preko Kranja v Ljubljano. Problem nastane, ko preko obeh napisov napišemo še GORICA, BOVEC, SEŽANA, ZAGREB, KIJEV, RIM, ...
Napraviti plan poti do RIM-a je seveda enostavneje kot pa delati korekcije poti na vse prej naštete kraje.
Iz povedanega sledi, da imate verjetno povsem dovolj ljudi za rešitev zahtev, a je problem v organizaciji dela. To po vsej verjetnosti vodi človek, ki ni v stanju uvideti, da se iz zgornje kracarije ne da videt ciljnega kraja.
Povsem mogoče je, da nimam prav, a take so moje izkušnje v tem delu. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gregoral Član

Pridružen-a: Pet 24 Nov 2006 9:42 Prispevkov: 688 Aktiv.: 3.04 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Jul 28, 2009 11:58 am Naslov sporočila: |
|
|
koliko kode lahko obvlada povprečen programer je zelo odvisno od tega kakšna je ta koda
projekti na ključ, ki nimajo vnaprej določene poti razvoja, ampak se čaka da naročnik naroči in plača izdelavo dodatnih možnosti, so ponavadi precej slabo struturirani
razlogov je več, največkrat pa v tem da so sredstva omejena in potem je treba delat kompromise
ko ponoviš kompromis + kompromis + kompromis + ... dobiš špagete
torej po cca 5 do 7 letih bi bilo treba računat na začetek z novih temeljev |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.13 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Tor Jul 28, 2009 12:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Posameznik lahko napiše ogromno kode, problem je le v času, ki ga za to potrebuje. Kot je že Darko napisal je organizacija ključnega pomena. Če vsak prevzame del kode bo program napisan hitreje in bolje. Tudi kar se tiče predelav programa je včasih (skoraj vedno) bolj smiselno napisati svoj, kot razmišljati, kako je to napravil predhodnik, razen če ne gre tu za minimalne predelave. _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matjazkariz Član

Pridružen-a: Sre 03 Nov 2004 18:09 Prispevkov: 1026 Aktiv.: 4.33
|
Objavljeno: Tor Jul 28, 2009 12:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Po izsledkih neke nemške študije, povprečen zahodi programer napiše do 10 vrstic kode na dan. S takim tempom gotovo nima težav s količino podatkov, ki jih mora držati v glavi. V življenski dobi se jih nabere premalo, da se jih ne bi zmogel sproti, kot pesmico, naučiti na pamet . _________________ LP, Matjaž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Auslander Član

Pridružen-a: Tor 08 Mar 2005 9:53 Prispevkov: 43 Aktiv.: 0.18
|
Objavljeno: Tor Jul 28, 2009 3:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Se popolnoma strinjam da je za uspešno realizacijo potrebno načrtovati softwer v fazah planiranja, načrtovanja, specifikacijah, arhitekturi, testiranju dokumentiranju, za uspešno planiranje je potrebno predvideti koliko ljudi je potrebnih da to zadevo opravijo v določenem času...
zato me zanima, koliko "softvera" resnično lahko še nekdo obvladuje. neki normativi morajo obstajati tako kot v športu.
Primer: Usain Bolt teče na 100m slabih 9.5s potem jih ogromno treniranih teče dobrih 10s ostali netrenirani pa tja do 15s.
ali pa pri dvigu uteži v povprečju naj bi vsak lahko dvignil svojo težo, tisti ki trenirajo pa tja do 2x le redki pa celo 3x.
tako sem mnenja, da 1 miljon vrstic nemore več obvladati nihče pa neglede na to kako "dober" je in kako "počasi" piše softver. čeprav sem mnejnja da je ta meja še nižja. kje in koliko pa je ta meja bi pa rad ugotovil.
če malo karikerano vzamem primer "Knight Riderja" za tisti sistem lučk levo in desno. zna vsak v 10 minutah spisati program po svoji intuiciji, brez kakršnih koli specifikacij in načrtovanja softwera. Ampak tega Knight Riderja lahko zakompliciramo do onemoglosti, od tega da nastavljamo hitrost premika do intenzitete osvetlitve LED diod, itd.
pri osnovni zahtevi Knight Riderja, premikanje levo in desno še ne potrebujemo načrtovati softver na takem nivoju ker bi preprosto porabili par 10x več časa, kot ga sicer.
s številom zahtev postaja tudi program vse bolj kompleksen v neki točki. bi se moralo presekati s dosedanjo prakso "intuicije" in preiti na načrtovanje softvera. ampak mi zna povedati kdo, kje je ta meja? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni