|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
galex4 Član

Pridružen-a: Tor 01 Apr 2008 18:27 Prispevkov: 459 Aktiv.: 2.19
|
Objavljeno: Sob Avg 22, 2009 3:27 pm Naslov sporočila: Western digital My passport |
|
|
Doma imam prenosen disk my passport 250GB. Na novejšem prenosniku je usb 2.0 in vse lepo dela, ko pa želim priključiti na starejše ostale računalnike z 1.1 usb pa ga sistem ne zazna. Trenutno nevem, če je kompatibilen, vem pa edino to, da sem imel live cd linux (knoppix) in mi je zaznal na 1.1 usb prenosni disk. Ima kdo za to kakšno razlago, oz. kako naštimati svtar v sistemu windows, da bo preponalo napravo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.59
|
Objavljeno: Sob Avg 22, 2009 4:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pa se disk sploh zavrti na starem racunalniku ? Ce se ne, kupi hub z zunanjim napajanjem oziroma prikljuci napajanje, ce ima disk temu namenjen konektor. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
galex4 Član

|
Objavljeno: Sob Avg 22, 2009 4:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
se zavrti v windowu piše samo, da je naprava hitrejša ob usb 1.1 in to je vse. Imam prenosni disk, tako da ne rabim dodatnega napajanja, se napaja preko usb-ja. Za kaknše gonilnike pa ni variante, saj vse kar je zravek k disku bilo je bilo itaq na njem. Na njem je pa bila samo dokumentacija pa neki programček, s katerim si si zaščitil morebitne datoteke. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.73 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Sob Avg 22, 2009 4:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Meni vse zunanje diske (HDD, Flash) prepozna in se jih da uporabljati tudi na 1.1 portu. Seveda windowsi "zajamrajo", da naj priključim na hitrejši port (ki ga jasno ni), ampak dela.
Poglej v Device manager in v Disk management, ke je tak kaj zanimivega za videt..
Če ti na isti mašini z istim zunanjim diskom Linux LiveCD prepozna disk, potem je s hardverom vse v redu in je nbapaka v windowsih... _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
galex4 Član

|
Objavljeno: Sob Avg 22, 2009 4:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
nekajkrat sem pogledal v disk manager, pa sem se vedno začudil. windows mi je vedno javljal, da je naprava hitrejša, vendar pa ga v disk manageru ni bilo??!!! kaj je s temi windowsi na starih računalikah mi tudi ni jasno. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.38 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Ned Avg 23, 2009 10:51 am Naslov sporočila: |
|
|
Sokrat je napisal/a: |
Pa se disk sploh zavrti na starem racunalniku ? Ce se ne, kupi hub z zunanjim napajanjem oziroma prikljuci napajanje, ce ima disk temu namenjen konektor. |
To bo verjetno težava. Disk se lahko zavrti pa ga sistem vseeno ne prepozna. Enako se dogaja, če ga priključiš na daljši kabel. Nekateri diski imajo dvojni USB priključek, ravno zaradi napajanja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
galex4 Član

|
Objavljeno: Ned Avg 23, 2009 11:05 am Naslov sporočila: |
|
|
ali obstajajo kakšni gonilniki za ta disk, namreč sem poizkusil z dvojnim usb-jem pa me je windows prosil gonilnike, katerih jaz nimam. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
romc Član

Pridružen-a: Ned 26 Mar 2006 21:06 Prispevkov: 447 Aktiv.: 1.91 Kraj: Zapotok nad Igom
|
Objavljeno: Ned Avg 23, 2009 9:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
verjetno je tvoja težava v formatiranju diska.
NTSF ali FAT 32 Starejši računalniki namreč prepoznajo največ FAT32
Seveda odvisno od sistema (WINDOVSI) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
galex4 Član

|
Objavljeno: Ned Avg 23, 2009 9:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
se mi je pa zgodila naslednja stvar, in sicer sem na novo naložil na stari računalnik windowse, vzel sem zelo kratki kabel in povezal disk ter računalik na kar ga je ta prepoznal in prikazal. Ko pa sem priključil disk na dolgi kabel pa naprava več ni bila zaznana. V čem je torej razlika mi je še zdaj zelo čudno. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.38 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Ned Avg 23, 2009 10:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zaradi dolžine kabla se sesede napajanje. USB ima po standardu izhod 5V in 500mA. Disk pa porabi kar nekaj toka. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
galex4 Član

|
Objavljeno: Ned Avg 23, 2009 10:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
po moji logiki se pri 1m kabla to nebi smelo dogajati
glede toka pa se sprašujem koliko toka "požre" grelec kave na usb? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Ned Avg 23, 2009 10:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
galex4 je napisal/a: |
po moji logiki se pri 1m kabla to nebi smelo dogajati
glede toka pa se sprašujem koliko toka "požre" grelec kave na usb? |
"Pozre" ga 5 (pet).
Tvoja logika je vsekakor fina stvar, ampak ti si tisti, ki mu disk ne deluje na ostarelem racunalu in sprasuje tukaj za nasvete. Ce bi poznal resitev, ti ne bi bilo treba sprasevati, ker pa je ne, pa kar prihrani tvojo lohiko zase in raje ubogaj nasvete, ki jih dobis. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dexboy Član

Pridružen-a: Pon 01 Sep 2008 22:46 Prispevkov: 1116 Aktiv.: 5.46 Kraj: Horjul
|
Objavljeno: Pon Avg 24, 2009 12:07 am Naslov sporočila: |
|
|
galex4 je napisal/a: |
po moji logiki se pri 1m kabla to nebi smelo dogajati |
Verjemi, SE dogaja
Tile diski so sploh znani po tem, da morajo biti priklopljeni čim bližje matični plošči (vsaj kar se tiče mojih izkušenj - niti zunanje napajan USB HUB ni pripomogel k tem, da bi disk zagnal brez, da bi bil priklopljen direktno na matično ) _________________ Imagination is more important than knowledge.
-Albert Einstein- |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s56al Član

Pridružen-a: Pon 19 Sep 2005 12:03 Prispevkov: 788 Aktiv.: 3.33 Kraj: JN66SI & JN76TM
|
Objavljeno: Pon Avg 24, 2009 7:28 am Naslov sporočila: |
|
|
Če je problem napajanje diska (tokovna omejitev na posamičnem USB portu) potem uporabi kabel, ki na strani PC pobere napajanje iz dveh USB konektorjev.
Ponavadi pa je problem drugje. Meni se na desktop PC dogaja, da mi zunanji USB diski ne delujejo, če jih priključim na USB vtičnice na čelni plošči računalnika, na USB na hrbtni strani pa delujejo OK. Problem je, ker so "prednje" vtičnice menda povezane prek nekakšnega internega USB hub-a, ki naj bi že bil integriran na matični plošči. Vse vtičnice so USB 1.1.
LP, S. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Pon Avg 24, 2009 7:35 am Naslov sporočila: |
|
|
s56al je napisal/a: |
Problem je, ker so "prednje" vtičnice menda povezane prek nekakšnega internega USB hub-a, ki naj bi že bil integriran na matični plošči. |
To lahko zelo preprosto preveris (desni klik na My Computer -> Properties -> Hardware -> Device Manager). Sicer se pa tako ali tako celotno vodilo zacne na plosci pri root hubu, ki je seveda integriran vanjo ... _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 488 dni