www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Krmljenje servomotorja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
el.inženir
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Tor 18 Avg 2009 11:21
Aktiv.: 0.01

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 18, 2009 11:27 am    Naslov sporočila:  Krmljenje servomotorja Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Zanima me kako bi krmil servomotor s atmel AVR 2313. Rabil pa bi krmiliti 8 servomotorjev. Izdelujem namreč humanoidnega robota ki hodi. Pri krmljenju pa se mi stvar zatakne...

se opravičujem če sem temo umestil v napačen forum...

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bolha95
Član
Član

Pridružen-a: Pet 14 Dec 2007 21:33
Aktiv.: 1.38
Kraj: Križe / Tržič

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 18, 2009 11:35 am    Naslov sporočila:  Re: Krmljenje servomotorja Odgovori s citatom

el.inženir je napisal/a:
Pozdravljeni!

Zanima me kako bi krmil servomotor s atmel AVR 2313. Rabil pa bi krmiliti 8 servomotorjev. Izdelujem namreč humanoidnega robota ki hodi. Pri krmljenju pa se mi stvar zatakne...

se opravičujem če sem temo umestil v napačen forum...

LP

Najprej bi bilo dobro vedeti kakšne servomotorje boš uporabil.

Nazaj na vrh
dkone
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53
Aktiv.: 9.48
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 18, 2009 12:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tukaj imaš nek osnoven primer o krmiljenju servota,z malo znanja boš pa lahko naredil za 8 motorčev. Sicer pa poglej še na google-->AVR servo controler,...
red_mamba
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56
Aktiv.: 6.25
Kraj: Yogyakarta

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 18, 2009 2:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bascom že ima ukaz za krmiljenje servotov BTW
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.58
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 18, 2009 2:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za krmiljenje osmih servomotorjev boš po mojem rabil kar nekaj procesorske moči, če boš želel, da so kolikor-toliko natančni. Gre sicer za enostaven PWM, tako da ti svetujem, da malo preštudiraš snov s tega področja.
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
hardveras
Član
Član

Pridružen-a: Sre 15 Jul 2009 21:52
Aktiv.: 0.65
Kraj: Trebnje

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 18, 2009 3:52 pm    Naslov sporočila:  krmiljenje servomotorjev Odgovori s citatom

Na internetu sem našel tole:
http://www.dprg.org/tutorials/2003-10a/motorcontrol.pdf
Vendar pozor, kolikor sem jaz pregledal ta prispevek, je primeren samo za tiste inžinirje, ki so v stanju odpraviti konstrukcijske napake, ki jih kar mrgoli. No ko pa jih enkrat vse opaziš in jih znaš tudi odpravit, pa takih predlogov sploh ne rabiš, ker si lahko preprosto izmisliš veliko bolj primerno varianto, prav za tvojo aplikacijo. Torej za nekaj vseeno uporabno!
Lp Tone
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
el.inženir
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Tor 18 Avg 2009 11:21
Aktiv.: 0.01

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 18, 2009 7:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala vam za odgovore!
Glede bascoma kje se to funkcijo vklopi?

Zanima me še kakšna je razlika med digitalnimi ter analognimi servomotorji?

LP
Nazaj na vrh
dkone
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53
Aktiv.: 9.48
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 18, 2009 8:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

el.inženir je napisal/a:
Hvala vam za odgovore!
Glede bascoma kje se to funkcijo vklopi?

Zanima me še kakšna je razlika med digitalnimi ter analognimi servomotorji?

LP

Glej help od Bascoma.

aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.59
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 18, 2009 9:55 pm    Naslov sporočila:  Re: krmiljenje servomotorjev Odgovori s citatom

hardveras je napisal/a:
Na internetu sem našel tole:
http://www.dprg.org/tutorials/2003-10a/motorcontrol.pdf

Kot jaz razumem tole temo, bi avtor rad uporabljal modelarske servo motorčke in ne kompleksnih regulacijskih zank ter DC brush(less) pogonov?

el.inženir Question
tip motorjev?
kateri jezik uporabljaš?

_JuNioR_
Član
Član

Pridružen-a: Pon 17 Avg 2009 17:54
Aktiv.: 0.11
Kraj: Trebež

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 19, 2009 12:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam sestavljam nekaj podobnega..

http://www.pef.uni-lj.si/narteh/robteh/splosno_o_opremi.html

preglej si tukaj..če te zanima tale reč Smile

stane pa približno 50€
Nazaj na vrh
hardveras
Član
Član

Pridružen-a: Sre 15 Jul 2009 21:52
Aktiv.: 0.65
Kraj: Trebnje

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 19, 2009 9:19 am    Naslov sporočila:  modelarski servomotorčki z mikrokontrolerjem Odgovori s citatom

V principu je treba PWM demultipleksirat naprimer takole:

modelarski.jpg
 Opis:
demultiplex PWM
 Velikost datoteke:  95.79 KB
 Pogledana:  25 krat

modelarski.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.58
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 19, 2009 10:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

el.inženir je napisal/a:
Zanima me še kakšna je razlika med digitalnimi ter analognimi servomotorji?LP

Razlika je v tem, kako servomotor izvaja regulacijo. Digitalni servomotorji izvajajo digitalno regulacijo z nekim algoritmom. Pri tem so ponavadi hitrejši in bolj natančni.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
red_mamba
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56
Aktiv.: 6.25
Kraj: Yogyakarta

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 19, 2009 12:17 pm    Naslov sporočila:  Re: modelarski servomotorčki z mikrokontrolerjem Odgovori s citatom

hardveras je napisal/a:
V principu je treba PWM demultipleksirat naprimer takole:

ja samo digitalnih ne moreš, ker analogni delajo z frekvenco okoli 50Hz, digitalni pa delajo pri 300Hz. Širina impulza je pa v obeh primerih enaka, med 1 in 2ms.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
program_er
Član
Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47
Aktiv.: 10.30
Kraj: Maribor (Pohorje)

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 19, 2009 4:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če programiraš v Bascom-AVR in imaš navadne (digitalne) modelarske motorčke z tremi žicami (ponavadi rdeča, rumena, črna), potem ti krmiljenje takega servota ni problem.

Na začetku programa poleg ostalih config stavkov napišeš še tega:

CONFIG SERVOS = [število servotov] , Servo1 = Portb.0 , Servo2 = Portb.1 , Reload = [čas v us]

CONFIG SERVOS = X , Servo1 = Portb.0 , Servo2 = Portb.1 , Reload = rl

Primer, če imaš dva servota, rumeno žico enega vezano na PORTC.2, rumeno žico drugega na PORTC.3:

CONFIG SERVOS = 2, Servo1 = Portc.2 , Servo2 = Portc.3 , Reload = 20
Enable Interrupts

Za tem stavkom moraš še obvezno dodat še stavek Enable Interrupts, drugače ne bo delalo.

In potem bilo kje v programu samo napišeš:

Servo(1) = [stopinje]

Do
Servo(1) = 10
Servo(2) = 10
Wait 1
Servo(1) = 90
Servo(1) = 90
Wait 1
Servo(1) = 120
Servo(1) = 120
Wait 1
Servo(1) = 60
Servo(1) = 60
Wait 1
Loop

In servoti se bojo v zanki sukalo po določenih stopinjah. Na tak način lahko uporabiš največ 14 servotov.

Vendar pazi! Najverjetneje, da ti z nastavitvijo Reload = 20 servoti ne bodo delali čisto točno. Lahko, da se bojo zasukali za preveč/premalo stopinj, prehistro/prepočasi... To je v bistvu dolžina Periode v us. Tega niti jaz ne štekam najbolje. Najbolje, da se malo igraš z tem (Reload = XX) in si potem zapomniš, katera vrednost (nekje od 5-30) najbolje dela.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 10 dni