|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
skayler1 Neznanec

Pridružen-a: Pet 16 Dec 2011 15:02 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01
|
Objavljeno: Pet Dec 16, 2011 3:07 pm Naslov sporočila: Led dnevne luči |
|
|
Sam imam zelo malo pojma o elektriki. Zanima me ali lahko karkoli skurim, če priklopim Led dnevne luči direktno na pozicijske luči brez uporov?
led dnevne luči imajo naslednje specifikacije:
Napetost: 12V
Moč: 4W
Avto je drugače novejši. Renault Megane 3. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.63 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Pet Dec 16, 2011 3:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če je napetost led žarnice 12V kot si napisal, potem bo delovalo brez težav. Sicer boš pa prej skuril žarnico kot pa karkoli na avtomobilu. Vedi pa, da tole skozi tehnični pregled ne bo šlo. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
skayler1 Neznanec

Pridružen-a: Pet 16 Dec 2011 15:02 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01
|
Objavljeno: Pet Dec 16, 2011 3:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Aha. Super. Te žarnica bodo le za tuning show. V kakšnem primeru pa lahko npr. skurim karkoli v avtu oz. kdaj bi lahko prišlo do požara?
Pa še podvprašanje. Pozicijske luči imajo W5W socket. Kaj pa če bi priklopil na H7 socket? Lahko tu kaj skurim Nekaj sem slišal, da če daš 100W žarnice na H7, da lahko pride do požara. A to drži samo v tem primeru če žarnica presega 55W? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.63 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Pet Dec 16, 2011 4:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če boš nameščal po napetosti ustrezne žarnice do požara ne bo prišlo. Z močjo ne pretiravaj, ker vodniki in sama luč niso dimenzionirani za večje moči od originalnih. Sicer je vse varovano z varovalkami, vendar se na to ne zanašaj.
Podnožij ne poznam, vendar kolikor gledam slike ima H7 podobno podnožje kot H4, le da sta pina samo dva. W5W pa je bajonetno podnožje, tako da če so slike in imena prave to tako ali tako ne boš mogel fizično dati skupaj. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zajla Član

Pridružen-a: Sob 20 Nov 2010 15:15 Prispevkov: 18 Aktiv.: 0.10 Kraj: Š.Turn
|
Objavljeno: Pet Feb 24, 2012 12:15 am Naslov sporočila: |
|
|
Če so res 12V, potem ne bi smelo biti problemov |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dkone Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53 Prispevkov: 2116 Aktiv.: 9.51 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Pet Feb 24, 2012 8:28 am Naslov sporočila: |
|
|
Ko smo glih pri LED pozicijskih: Sam sem jih vgradil v avto in svetijo zelo dobro,belo, boljše kot navadne žarnice. Kaj pravi zakon na to? Lahko uporabljam? _________________ Denis |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 24.00
|
Objavljeno: Pet Feb 24, 2012 10:08 am Naslov sporočila: |
|
|
Zakon pravi: Ne |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SamoR Član

Pridružen-a: Ned 24 Jan 2010 3:58 Prispevkov: 393 Aktiv.: 2.10 Kraj: Koper
|
Objavljeno: Pet Feb 24, 2012 11:57 am Naslov sporočila: |
|
|
Zakon sploh ne predvideva pozicijskih luči. Sem bil prejšnji teden na tehničnem in mi niso nič težili zaradi tega, jer mi pozicije niso delale. Pozicija je namenjena samo temu, da označi vozilo, ko je ustavljeno in ima prižgane pozicijske luči. Bistveno je, da delajo, če jih imaš vgrajene. Če jih na avtu ni, jih pač ni. _________________ ISF
Boljše je sovražnik dobrega! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.70 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pet Feb 24, 2012 12:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozicijske so zelo v redu v primeru, če ti crkne zasenčena luč. Ponoči je avto bistveno bolje viden z eno zasenčeno in eno pozicijsko kot pa samo z eno lučjo.
Človek namreč oddaljenost avta za seboj ali vozečega nasproti določa predvsem iz razdalje med obema lučema. Ker drugega ponoči pač ne vidiš.
Jaz imam po eno fi 10 mm ledico namesto pozicijskih sedaj že 4 leta in gre vsakič čez tehničnega brez težav. Ko pa sem imel prej eno pozicijsko žarnico crnjeno, me niso spustili čez. AMZS.
Ledici sem obrusil, tako da dajeta razpršeno svetlobo in se lepo vidi iz vseh strani. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SamoR Član

Pridružen-a: Ned 24 Jan 2010 3:58 Prispevkov: 393 Aktiv.: 2.10 Kraj: Koper
|
Objavljeno: Pet Feb 24, 2012 1:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glej, zadnje pozicijske so vezane na pozicijo, kratke in dolge luči. Sprednje pozicijske so posebej. Zadnje MORAJO delati v vsakem primeru, sprednje pa so predvidene za označevanje stoječega avtomobila. Če delajo OK, če ne pa tudi.
Starejši avtomobili jih imajo sploh izven glavnih žarometov ali jih pa celo nimajo.
S tem zakonom o dnevnih lučeh pa sploh niso bistvene, ker zakon predvideva, da moraš čez dan voziti s kratkimi (zasenčenimi) lučmi. Tako, da so tudi avtomobili, ki imajo dnevne luči in jim NE gorijo zadnje pozicijske v nasprotju z zakonom. _________________ ISF
Boljše je sovražnik dobrega! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.78 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pet Feb 24, 2012 1:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ni ravno tako. Pozicijske morajo biti in MORAJO delati. Če na tehničnem niso težili so pač eni izmed tistih, ki so jih nedavno testirali na ZPS in so se izkazali kot površni. Zakon lepo pravi da karkoli je na vozilu mora DELATI in karkoli je gor, mora biti natanko tako, kot je v originalu, če ni, mora biti homologirano. Karkoli je na avtu, mora delati in/ali biti homologirano. "če dela OK čena pa tudi" sistem velja samo za malenkosti, kot so avtoradio, notranja osvetlitev... ne pa za zunanje varnostne zadeve.
Zadnje luči podnevi niso nujne, res. Nisem pa še videl avta, ki nima pozicijskih luči spredaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ferdo Član

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:10 Prispevkov: 354 Aktiv.: 1.49 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Pet Feb 24, 2012 1:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hmmm, meni so kar pošteno težili zaradi 1 (ene) pozicijske luči, ki mi ni delala spredaj...
Aly, na kakšen način pa si pobrusil ledice? Po celi površini, da je hrapava, pa tako razbija svetlobo? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dkone Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53 Prispevkov: 2116 Aktiv.: 9.51 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Pet Feb 24, 2012 2:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
ferdo je napisal/a: |
Hmmm, meni so kar pošteno težili zaradi 1 (ene) pozicijske luči, ki mi ni delala spredaj...
Aly, na kakšen način pa si pobrusil ledice? Po celi površini, da je hrapava, pa tako razbija svetlobo? |
verjetno je zbrusil špico ledice, da je dobil širši kot svetlobe.
Kupil sem na ebayu, tako da nisem nič predelal. Svetloba kot svetloba, le da je močnejša. _________________ Denis |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.78 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pet Feb 24, 2012 2:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
saj dobiš take ledice, ki so stožčasto na noter brušene, da razpršijo svetlobo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 24.00
|
Objavljeno: Pet Feb 24, 2012 2:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Koliko težav si dela folk s žarnicami ki jih sploh ne vidi med delovanjem, samo zato da so IN ker imajo ledice ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni