|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
ljudsko Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 8:19 Prispevkov: 1184 Aktiv.: 5.63 Kraj: Koroška-Mežica
|
Objavljeno: Sob Okt 04, 2008 2:31 pm Naslov sporočila: Astabilni multivibrator-sirena |
|
|
Lepo pozdravljeni!
Ne vem, če sem izbral pravi naslov za temo...pred kratkim sem se dolgočasil doma in sem na protoboardu sestavil astabilni multivibrator z dvema ledicama. Porajala se mi je ideja, da bi te ledice pomnožil in bi na eni strani uporabil rdeče, na drugi strani pa modre ledice, da bi vse skupaj izgledalo kot neka policijska sirena. Ali bi bilo to izvedljivo, če bi ledice povezal vzporedno in bi dodal malo večje napajanje..? Zanima me, če je to možno, pač da bi iz navadnih ledic naredil eno veliko...oz. dve.
Hvala za vse ideje in napotke...
Lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GregaG Član

Pridružen-a: Pet 12 Sep 2008 22:14 Prispevkov: 83 Aktiv.: 0.41 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Sob Okt 04, 2008 2:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
se da ja
sam bos moral zamenjat tranzistor odvisno katerega imas zdaj in koliko ledic bos dal vzporedno, da bo za primeren tok, ce upostevama da ena ledica porabi 20 mA mas za recimo 5 ze 100 mA drugo je pa da mors glede na koliko ledic in torej temu primeren tok bos moral tudi na novo izracunat predupor
in pa seveda napajanje ki bo zdrazlo tok ki ga potrebujes
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ljudsko Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 8:19 Prispevkov: 1184 Aktiv.: 5.63 Kraj: Koroška-Mežica
|
Objavljeno: Sob Okt 04, 2008 2:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Aha razumem. Torej me čakajo še izračuni. Za enkrat me zanima samo princip, če bi vezje delovalo tako, kot sem si zamislil, upore bom pa izbral, ko bom vse skupaj lepo preračunal. Tukaj pa je shema, kot sem si zamislil, narisana v programu Eagle:
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
multivibrator.rar |
Velikost datoteke: |
35.78 KB |
Downloadano: |
98 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dkone Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53 Prispevkov: 2116 Aktiv.: 9.48 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Sob Okt 04, 2008 3:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
hm...samo to je utripanje v principu _-_-_-_-_-_. Policijska pa utripne ---_ _ _ --- _ _ _.
Uporabi 4017,poveži prvi ter tretji izhod preko dveh 1n4148 diod v eno,ter nato 9 in 11 izhod isto,dobil boš dva izhoda,ki pa povežeš na dve ledice,tako ti bo utripala po zgornjem prikazu,če želiš imeti policijske luči(ali sireno?). Tisti astabil ti bolj kot ne prikazuje kakšen znak za prehod za pešče,ali kakšen znak za prehod čez železniško progo.
_________________ Denis |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dkone Član

|
Objavljeno: Sob Okt 04, 2008 3:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
ljudsko je napisal/a: |
Aha razumem. Torej me čakajo še izračuni. Za enkrat me zanima samo princip, če bi vezje delovalo tako, kot sem si zamislil, upore bom pa izbral, ko bom vse skupaj lepo preračunal. Tukaj pa je shema, kot sem si zamislil, narisana v programu Eagle: |
Drugače ti pa manjkajo še predupori ledic.
Poglej si tole:
http://www.hjerteportal.dk/06fysikemi/10kl/36blinklys.htm
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14679 Aktiv.: 61.78
|
Objavljeno: Sob Okt 04, 2008 3:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče tole ?
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ljudsko Član

|
Objavljeno: Sob Okt 04, 2008 4:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ravno sem hotel izmeriti tok na ledici, da bi si naredil izračune, pa me multimeter zafrkava. Sploh mi ne gre merit toka, vse sem preveril, kable sem prav postavil, vse ampak nič...kot, da tok ne bi stekel skozi multimeter...vse ostalo mi pa gre merit. Res čudno, ker je čisto nov...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dkone Član

|
Objavljeno: Sob Okt 04, 2008 5:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Da nimaš nastavljen na rang Amper,namesto mA?
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Primož Član

Pridružen-a: Ned 05 Dec 2004 22:44 Prispevkov: 231 Aktiv.: 0.97 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: Sob Okt 04, 2008 6:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ravno sem hotel izmeriti tok na ledici, da bi si naredil izračune, pa me multimeter zafrkava. Sploh mi ne gre merit toka, vse sem preveril, kable sem prav postavil, vse ampak nič...kot, da tok ne bi stekel skozi multimeter...vse ostalo mi pa gre merit. Res čudno, ker je čisto nov... |
Če ima multimeter vgrajeno cevno varovalko, je najbrž odletela.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ljudsko Član

|
Objavljeno: Sob Okt 04, 2008 8:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pojma nimam, vem samo, da sem vse lepo in prav nastavil, le da mi ni kazalo toka...tako da še ne vem kaj bom naredil...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ljudsko Član

|
Objavljeno: Sob Okt 04, 2008 9:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo je napisal/a: |
Mogoče tole ? |
To je vezje, ki daje takšno frekvenco za piskač ane, da da zvok kot policijska sirena. Jaz pa potrebujem le svetlobo. Mogoče sem narobe napisal naslov teme. Namesto sirena bi moral napisati luč (policijska). Razen, če se to vezje da uporabiti samo za recimo 20 vzporedno vezanih ledic, ampak potem potrebujem večjo napetost, kar bo dalo prevelik tok za čip... Mogoče kak predlog glede tega?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ljudsko Član

|
Objavljeno: Pon Okt 06, 2008 7:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Razstavil sem multimeter in ven sem vzel 300mA varovalko in na njeno mesto postavil tisto 1A. Nato sem s testerjem prevodnosti pomeril in ni piskalo, torej je varovalka fuč. Ker sem še eno delujočo pomeril od nekod drugod in je piskalo...tako da zdaj moram kupiti 300mA varovalko, dokler bom pa z merilnim območjem za ampere meril, kolikor bo pač mogoče...Ko naredim izmeritve in izračune, poročam, če bom prav izračunal predupore za tiste ledice.
Lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pahomij Član

Pridružen-a: Sre 04 Feb 2009 21:27 Prispevkov: 37 Aktiv.: 0.19
|
Objavljeno: Ned Sep 06, 2009 3:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Razstavil sem multimeter in ven sem vzel 300mA varovalko in na njeno mesto postavil tisto 1A.
Lp |
Tole pa ni najbolj pametno.. Škoda novega instrumenta..
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni