|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.78 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Ned Sep 13, 2009 4:40 pm Naslov sporočila: Konektor za programiranje |
|
|
Mene pa zanima če ima 5 (ali 6) polni konektor, ki ga predvidimo v vezju za programiranje AVR-ja kakšen privzet ali standardiziran razpored ? Ker sem še bolj začetnik v AVR-jih, bi rad to vedel, ker je zdaj še čas, da "standardiziram" moj kabel in moja vezja. Imam programator od Volka, tako da sem za zdaj uredil vrstni red kar tak, kot je na programatorju enoredni konektor. Sicer je na tem proggy-u dvovrstni konektor za programiranje (enovrstni je za programiranje samega programatorja), ampak kot vidim imajo praktično vsi na vezjih enovrstnega---?
prosim znalce za malo razlage.
Hvala! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slemi Član

Pridružen-a: Pet 29 Okt 2004 13:29 Prispevkov: 386 Aktiv.: 1.63 Kraj: Hrastnik
|
Objavljeno: Ned Sep 13, 2009 5:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najboljše če uporabiš konektor, kot je narisano tule na strani 51. Glej tistega, ki ima 6 pinov. Enako je uporabil Darko (VolkD) na svojem programatorju.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Ned Sep 13, 2009 5:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Konektor za programiranje AVR-jev je res tak, toda darko je za programiranje mege na samem programatorju uporabil enoredni konektor...zato me je malce zmedlo. In tudi drugod vidim da ljudje kar pogosto dajejo enorednega na svoja vezja... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slemi Član

Pridružen-a: Pet 29 Okt 2004 13:29 Prispevkov: 386 Aktiv.: 1.63 Kraj: Hrastnik
|
Objavljeno: Ned Sep 13, 2009 6:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Darko je na programatorju predvidel dva konektorja za programiranje. Enorednega, ki ga verjetno ti uporabljaš in pa 3x2 pina, ki pa je na koncu programatorja, nasproti USB konektorja. V bistvu je 10 pinski s tem da so pini od 1-6 uporabljeni kot programator, 7. pin je prost, 8. in 10. sta masa. 9. pa je "SAVE ME!" pin. Tu je izhod 1MHz, če slučajno zaprogramiraš fuse bite in ti oscilator več ne deluje. V tem primeru ta pin priključiš na pin XTAL1 na AVR-ju in popraviš "fuse bite".
Pazi, da boš pravilno priključil ta konektor na koncu! Pini pri tem konektorju gredo kot pri ostalih "speedy" konektorih "cik-cak".
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.05 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Ned Sep 13, 2009 7:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja res za programiranje uporabljam enoredni konektor. To pa zato, ker lahko v nekem vezju sprogramiram uC tudi če na vezju ni konektorja. V tem primeru pač samo vtaknem moj konektor v luknjice in ga nagnem postrani, da zagotovim dober stik. V primeru dvorednega bi bilo to precej težje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Ned Sep 13, 2009 7:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
AHA...no, torej bo v bistvu najbolje da uporabljam 10-pinski konektor in sem zmagal. Super. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni