www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Ojačevalec Brutus 170W - pretiho delovanje
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Rokic
Član
Član

Pridružen-a: Pet 28 Sep 2007 0:22
Aktiv.: 0.59
Kraj: Okolica Gorice

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 29, 2009 11:21 pm    Naslov sporočila:  Ojačevalec Brutus 170W - pretiho delovanje Odgovori s citatom

Pozdravljeni!
Na vas se obračam, ker mi počasi res ni jasno kaj sem narobe naredil. Skratka. Preko svet-elektronike sem nabavil vse potrebno za izdelavo brutus ojačevalnika 170W (2x tda7294 v bruidge vezavi). Vse sem lepo sestavil, napajanje deluje lepo, problem se pojavi pri priklopu zvočnikov, saj zvoka ni od nikjer.
Zanimivo, da sem priklopil potenciometer logaritemski 100K ohm, je bilo nekaj celo slišat, ampak porazno.
A se komu sanja kje bi lahko bila napaka (čeprav vem, da je težko tukaj karkoli reč)? Če potrebujete še kakšne podatke, samo sporočte Wink

LP
Rokic
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MAAG
Član
Član

Pridružen-a: Čet 26 Jun 2008 14:18
Aktiv.: 0.86
Kraj: SG-MB

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 29, 2009 11:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ce imas na razpolago osciloskop se loti sistematskega iskanja napake.

Verjetno je pa najbolj banalna napaka Smile ! Kot npr. imas stikalo slucajno na "mute".
Koliko Ohmske zvocnike imas prikljucene?

Drugace pa pisi Jure Mikeln-u, avtorju Brutusa za resitvijo.

Rokic
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 29, 2009 11:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

osciloskopa žal nimam, stikalo pa tudi ni na mute Razz Če dam na mute, potem res ni nič slišat.
Zvočniki so 8 Omega
A je mogoče, da zaradi kakšne mase preslabo naspajkane, da se mi to dogaja?
Nazaj na vrh
jurem
Član
Član

Pridružen-a: Tor 02 Dec 2003 15:53
Aktiv.: 1.72
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 30, 2009 12:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Oj,

res je nekaj: Brutusi so tako tihi, da jih ob vklopu ne slišiš. Sem pa že slišal, da je odpihnilo zvočnik, ko je lastnik priključil na vhod polni signal...

Tebi Brutusi ne igrajo naglas? Kaken nivo vhodnega signala imaš? Od kod pride ta signal?

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ID
Član
Član

Pridružen-a: Pet 17 Jun 2005 18:17
Aktiv.: 3.65
Kraj: Ljubljana-Podpeč

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 30, 2009 1:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kolikšno pa imaš napajalno napetost!?
Nazaj na vrh
Rokic
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 30, 2009 10:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jurem je napisal/a:
Oj,

res je nekaj: Brutusi so tako tihi, da jih ob vklopu ne slišiš. Sem pa že slišal, da je odpihnilo zvočnik, ko je lastnik priključil na vhod polni signal...

Tebi Brutusi ne igrajo naglas? Kaken nivo vhodnega signala imaš? Od kod pride ta signal?

Lp
Jure

Zvočniki delajo. Preverjeno, saj če dam brez brutusa vmes, igrajo dost glasneje kot pa z brutusom.
Kaj misliš s tem nivojem vhodnega signala? Če misliš, kaj imam priključeno za vhodni signal je to mobitel, probal sem pa tudi z MP3 playerjem.

_ID_, napajanje je toroid 2x27V 600VA, ki je priključen na gretza KBPC3504, potem pa ga napajalno vezje, kjer so gor 4x10000 mi F, 100V kondenzatorji, dva keramična (mislm da 10 mi ) in pa en upor. Dejansko je to vezje tudi kupljeno preko svet-el. (napajalno vezje za brutus).
Nazaj na vrh
ID
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 30, 2009 2:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Problem imaš v napajanju. Previsoko napetost imaš! V tvojem primeru dobiš iz napajalnika cca +-36V. V datasheetu lepo piše da je lahko najvišja napajalna napetost v mostični vezavi za 8 Omega zvočnik +-25V kar da 150W moči. probaj zvezati 2 8 Omega zvočnika zaporedno da dobiš 16 Omega . Zelo verjetno ti bo potem ojačevalnik delal ker je lahko napajalna napetost za 16 Omega zvočnik +-35V!

Se mi je zdelo že od začetka da je tukaj problem Confused

Za ta napajalnik rabiš 16 Omega zvočnik. Nisem bral na SE- a tega ne navajajo v načrtu!?
Nazaj na vrh
joc
Član
Član

Pridružen-a: Pet 22 Dec 2006 14:19
Aktiv.: 1.65
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 30, 2009 2:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

_ID_ je napisal/a:
Problem imaš v napajanju. Previsoko napetost imaš! V tvojem primeru dobiš iz napajalnika cca +-36V. V datasheetu lepo piše da je lahko najvišja napajalna napetost v mostični vezavi za 8 Omega zvočnik +-25V kar da 150W moči. probaj zvezati 2 8 Omega zvočnika zaporedno da dobiš 16 Omega . Zelo verjetno ti bo potem ojačevalnik delal ker je lahko napajalna napetost za 16 Omega zvočnik +-35V!

Se mi je zdelo že od začetka da je tukaj problem Confused

Za ta napajalnik rabiš 16 Omega zvočnik. Nisem bral na SE- a tega ne navajajo v načrtu!?

Dvomim, da je problem v napajanju...

ojacevalnik170W-S.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  ojacevalnik170W-S.pdf
 Velikost datoteke:  919.04 KB
 Downloadano:  77 krat

Rokic
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 30, 2009 3:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

na forumu od svet-el, je imel podoben problem, samo je imel montirane napačne upore (dobil je 2,2k namesto 22k). Sem premeril že vse upore, pa so vsi pravi
Nazaj na vrh
ID
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 30, 2009 3:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ti samo daj 16 Omega zvočnik pa bo delalo
Nazaj na vrh
MAAG
Član
Član

Pridružen-a: Čet 26 Jun 2008 14:18
Aktiv.: 0.86
Kraj: SG-MB

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 30, 2009 5:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Izhodna moc znasa 100W pri 8 ohmskem bremenu in ± 38 V napajalni napetosti. Pri 4 ohmskem bremenu znasa izhodna moc 100W pri napajalni napetosti ± 29 V.

Prepisano iz pdf clanka, tako da to mislim da ne bi smelo biti problem. Imas mogoce kaksni funkcijski generator? Lahko recimo preveris pri vhodnem signalu(sinus) 1Vpp in 1kHz kaj dobis na izhodu. Preveri izhodni tok na zvocniku, pa napetost, ce je v teh mejah. Kar seveda verjetno ne bo, ce ti ne dela Smile !
Se ti mogoce kaksen IC prevec zagreje, pa zascita poseze vmes in ga izkljuci?

Rokic
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 30, 2009 6:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bom probal premerit.
IC pa se mi zanimivo nič ne segreva. Če dam potenciometer na 100k Omega in da zmeri temperaturo začne naraščat, vendar ne toliko da bi segrelo hladilno telo (da bi sploh občutil). Če mi ne bo uspelo poštimat bom nesel k enemu k se bolj profesionalno ukvarja z elektroniko pa bo on pogledal, kaj sem narobe naredil
Nazaj na vrh
jurem
Član
Član

Pridružen-a: Tor 02 Dec 2003 15:53
Aktiv.: 1.72
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 30, 2009 9:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Preden neseš prijatelju vzami dobro lupo in temeljito preglej spoje/stike na strani spajkanja, večkrat se kje najde kakšen tik preveč in kakšen slab stik...

Izhod iz MP3? Ali je to izhod iz slušalk - 32 Ohmskih?

Sicer pa so Brutusi deklarirani za 8 Ohmske zvočnike.

Lp
Jure
Nazaj na vrh
s54jp
Član
Član

Pridružen-a: Pet 21 Nov 2008 16:57
Aktiv.: 4.29
Kraj: Ljutomer

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 01, 2009 12:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brutusi delajo tudi na 4 omske zvočnike. Samo je potrebna manjša napajalna napetost. ( za 8 omske zvočnike 40V plus, minus, masa za 4 omske pa 28.28 V -to se pravi ne več od 30 V )
Pišem iz lastnih izkušenj.
Zlotal sem ih dva kompleta to se pravi 2x 200W KRAT DVA in je vse delovalo od prve. Preveri svoje lotanje in elemente kako ti je predlagal Jure pa bi moglo zašpilati. Signal iz "mojega" MP3 plejerja je bil več kot dovolj za pobudo ojačevalnika .Na ishodu je bil 500W zvočnik .

Upam da ti bo uspelo.

Lep pozdrav Josip

Dsc02340.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.3 MB
 Pogledana:  88 krat

Dsc02340.jpg

Nazaj na vrh
s54jp
Član
Član

Pridružen-a: Pet 21 Nov 2008 16:57
Aktiv.: 4.29
Kraj: Ljutomer

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 01, 2009 12:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja še nekaj da vsem dam malo poguma ki se niste lotili tega ojačevalca ali vam "ni ratalo" -ojačevalec je enostaven zaradi čipovja je pa kar nekaj mehanskega dela -kot se vidi na sliki ampak se splača - poglej slike

73 Josip

Dscf0024.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  713.71 KB
 Pogledana:  29 krat

Dscf0024.jpg

Dscf0035.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  722.75 KB
 Pogledana:  12 krat

Dscf0035.jpg

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni