|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
pekopeko Neznanec

Pridružen-a: Sre 30 Sep 2009 15:29 Prispevkov: 9 Aktiv.: 0.05 Kraj: Kamnik
|
Objavljeno: Sre Sep 30, 2009 4:43 pm Naslov sporočila: Fade in/out LED modulov |
|
|
Zdravo!
Doma osvetljujem zunanje stopnišče, ki vodi do vhoda, z vodotesnimi LED moduli. Zadevo sem priklopil na 12V DC napetost kar na transformator (mislim, da gre za izmenični presmernik) od domofona, ki sicer pretvori 230AC na 12AC, vendar sem z greatzem in kondenzatorjem rešil tudi to. Vse skupaj prižge senzor gibanja in ugasne po pol minute.
Edino kar bi še rad dodal je fade in/out efekt ob prižigu oziroma ugasnitvi LED modulov. Sedaj se zadeva prižge pač na hitro. Za fade out efekt bo verjetno dovolj že kakšen velik kondenzator, za fade in pa še nisem prepričan. Prosil bi za nasvete kako to najlažje izvesti, brez kompliciranja z raznimi 555 timerji in podobno.
Torej zanima me kako to izvesti SAMO z uporabo uporov, kondenzatorjev ter tranzistorjev? Nekaj sem sicer našel na spletnih forumih ter youtubu vendar večinoma vse za ciklično prižiganje in ugašanje ledic s fade in/out efektom, česar ne potrebujem. LED moduli morajo svetiti tiste pol minute normalno, nato pa se postopoma ugasniti.
Potrebujem neko osnovno vezalno shemo po kateri bi se ravnal, s samimi vrednostmi uporov ter kondenzatorjev bi se pa že poigral, za dosego željene časovne konstante vklopa/izklopa.
Lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Andrej64 Član

Pridružen-a: Sob 06 Dec 2008 20:27 Prispevkov: 727 Aktiv.: 3.60 Kraj: Ljubljana-Črnuče
|
Objavljeno: Sre Sep 30, 2009 6:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem sestavil nekaj napajalnikov za LED diode po spodnji shemi in delujejo solidno. Ker gre za predelavo luči, ki so primarno namenjene uporabi z varčnimi žarnicami, je moje vezje mišljeno za zelo majhno porabo, zato bo morda v tvojem primeru tranzistor Q2 'prešvoh', zato uporabi kaj močnejšega. Za "soft-off" efekt sem uporabil kondenzator kapacitete 10000uF, kar sicer v mojem primeru dokaj dobro izpade, pri večji tokovih pa vprašanje kako bi izpadel omenjen efekt. S kondenzatorjem C2 pa nastavljaš hitrost prižiganja (odvisno od kapacitete). Vrednost upora R1 naj bo 33k; se mi zdi da vezje pri tej vrednosti najbolj 'gladko' deluje.
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
LED Napajalnik.png |
Velikost datoteke: |
5.49 KB |
Downloadano: |
85 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pekopeko Neznanec

Pridružen-a: Sre 30 Sep 2009 15:29 Prispevkov: 9 Aktiv.: 0.05 Kraj: Kamnik
|
Objavljeno: Pon Okt 05, 2009 11:07 am Naslov sporočila: |
|
|
Nekaj takega iščem ja hvala! Bom poskusil kako zadeva deluje in jo prilagodil mojim potrebam.
Lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni