|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
jjakob Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12 Prispevkov: 1348 Aktiv.: 5.69
|
Objavljeno: Čet Maj 05, 2005 5:55 pm Naslov sporočila: Moja nixie ura |
|
|
Danes sem naredil svojo nixie uro do te mere, da na enem nixieju prikazuje številke od 0 do 9 z frekvenco 1Hz. Zmanjkalo mi je priključkov za nixieje, ker so trenutno na drugi lokaciji. Ko bom svojo uro končal, bom objavil bolj detajlen opis. Prilagam slike in program.
Koda: |
$crystal = 12000000
Dim Sekunde As Byte
Dim Clock As Byte
Dim Clock1 As Byte
Dim Izracun As Bit
Dim Pom As Byte
P0 = 0
P1 = 0
P2 = 0
P3 = 0
Config Timer0 = Timer , Gate = Internal , Mode = 2
On Timer0 Timer_0_int
Load Timer0 , 250
Priority Set Timer0
Enable Interrupts
Enable Timer0
Start Timer0
Do
If Izracun = 1 Then
Izracun = 0
Incr Sekunde
If Sekunde > 9 Then
Sekunde = 0
End If
Pom = Sekunde
Shift Pom , Left , 4
P1 = Pom
End If
Loop
Timer_0_int:
Incr Clock
If Clock > 19 Then
Clock = 0
Incr Clock1
If Clock1 > 199 Then
Clock1 = 0
Izracun = 1
End If
End If
Return |
Opis: |
Se opravičujem za velikost slike. |
|
Velikost datoteke: |
1.44 MB |
Pogledana: |
157 krat |

|
|
1.07 MB |
168 krat |

|
|
964.33 KB |
167 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jjakob Član

|
Objavljeno: Čet Maj 05, 2005 6:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Aha pa še to : driver čipi so SN74141, Napajalnik MAX771, mikro AT89C51
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.93 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Čet Maj 05, 2005 9:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Malo izven teme, (človeška radovednost pač) ...Glede na tvojo rosno mladost, kdo tvoja "gonilna sila" ? Oče oz. kak drug družinski član?
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jjakob Član

|
Objavljeno: Čet Maj 05, 2005 10:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ko je moj oče imel še servis računalnikov, sem vedno po šoli šel tja in tam gledal in opazoval serviserje. Počasi sem se začel zanimati za take stvari, čez čas sem že vedel kaj nastaviti itd. in z časom sem naletel na elektroniko. To mi je postalo zelo zanimivo. Spomnim se časa ko sem še sestavljal enostavna vezja iz kita, ki smo ga kupili v Conradu. Mislim da sem bil takrat star približno sedem. V glavnem me zelo zanima in sedaj se kar sam učim s pomočjo interneta. To nixie uro sem pa začel delati že pred približno dvema letoma, se je pa vse zelo zavleklo zaradi pomanjkanja časa, včasih volje,... Tako sem sestavljal take stvari zelo počasi. Sedaj ne dolgo nazaj me je pa spet prijela "mrzlica" in izkoristim vsak prosti čas, ki ga imam (vendar vmes mora malo odmora tudi biti).
Če koga kaj še zanima...
L.P. Jernej
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.70 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pet Maj 06, 2005 3:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
kje si dobil te prikazovalnike? iz prastarih TV-jev?
Na kakšen način delujejo? to so mislim da neonke (tlivke) če se ne motim?
tole sem našel. zanimivo!
http://www.neonixie.com/index.html
LP, aly.
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jjakob Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jp Član

Pridružen-a: Ned 25 Jul 2004 13:22 Prispevkov: 222 Aktiv.: 0.94
|
Objavljeno: Ned Maj 08, 2005 10:22 am Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni!
Nekje med vso mojo kramo raznih elektronskih naprav je tudi ura "nixie ura" verjetno ruskega proizvajalca. Ura ima štiri (7 segm.) prikazovalnike (elektronke) in je napaka na enem od IC-jev. Zraven imam tudi el.shemo tako, da popravilo ni problem, problem pa je verjetno defekten IC, ki verjetno ni več dobavljiv. Nisem pa še razmišljal o popravilu ali v primeru potrebe po predelavi, ker mi glede na okoliščine prostega časa primanjkuje.
V kolikor ima kdo željo za samo gradnjo, mu za idejo lahko odstopim kopijo el. skheme in fotko ure.
LP. jp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rok Član

Pridružen-a: Pet 13 Mar 2009 16:31 Prispevkov: 365 Aktiv.: 1.84 Kraj: Dravograd
|
Objavljeno: Tor Okt 06, 2009 6:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
jjakob lepo realizirano! Katere nixike si pa uporabil? Si me navdušil za izgradnjo svoje ure, pa se ne morem odločiti katere uporabiti... ... Ali je ura že dokončana/ v fazi zaključitve?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jjakob Član

|
Objavljeno: Tor Okt 06, 2009 6:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Uf, projekt je nekako zastal, program sem spisal samo toliko, da ura za silo deluje, ima tudi še nekaj bug-ov (problematično nastavljanje ure, segrevanje dušilke zaradi premajhnega jedra), pa tudi k škatli se še nisem spravil. Trenutno leži v omari.
Lepo pa, da si me spomnil, morda jo bom le vzel ven in dokončal.
Nixie-ke so B5991. Nisem ravno izbral točno, katere hočem, pač pa bolj, kako velike sem lahko dobil glede na razpoložljive finance. Priporočam ti, da vzameš take z pripadajočim podnožjem, saj bo montaža dosti enostavnejša!
Imam še sekstet IN-1, ki jih hranim za bodoče projekte. Pri teh mi je predvsem bilo zanimivo, da imajo za številko 5 narobe obrnjeno številko 2.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni