www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Fade in/out LED modulov

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
pekopeko
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sre 30 Sep 2009 15:29
Aktiv.: 0.05
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 30, 2009 4:43 pm    Naslov sporočila:  Fade in/out LED modulov Odgovori s citatom

Zdravo!

Doma osvetljujem zunanje stopnišče, ki vodi do vhoda, z vodotesnimi LED moduli. Zadevo sem priklopil na 12V DC napetost kar na transformator (mislim, da gre za izmenični presmernik) od domofona, ki sicer pretvori 230AC na 12AC, vendar sem z greatzem in kondenzatorjem rešil tudi to. Vse skupaj prižge senzor gibanja in ugasne po pol minute.
Edino kar bi še rad dodal je fade in/out efekt ob prižigu oziroma ugasnitvi LED modulov. Sedaj se zadeva prižge pač na hitro. Za fade out efekt bo verjetno dovolj že kakšen velik kondenzator, za fade in pa še nisem prepričan. Prosil bi za nasvete kako to najlažje izvesti, brez kompliciranja z raznimi 555 timerji in podobno.

Torej zanima me kako to izvesti SAMO z uporabo uporov, kondenzatorjev ter tranzistorjev? Nekaj sem sicer našel na spletnih forumih ter youtubu vendar večinoma vse za ciklično prižiganje in ugašanje ledic s fade in/out efektom, česar ne potrebujem. LED moduli morajo svetiti tiste pol minute normalno, nato pa se postopoma ugasniti.

Potrebujem neko osnovno vezalno shemo po kateri bi se ravnal, s samimi vrednostmi uporov ter kondenzatorjev bi se pa že poigral, za dosego željene časovne konstante vklopa/izklopa.

Lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Andrej64
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Dec 2008 20:27
Aktiv.: 3.60
Kraj: Ljubljana-Črnuče

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 30, 2009 6:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem sestavil nekaj napajalnikov za LED diode po spodnji shemi in delujejo solidno. Ker gre za predelavo luči, ki so primarno namenjene uporabi z varčnimi žarnicami, je moje vezje mišljeno za zelo majhno porabo, zato bo morda v tvojem primeru tranzistor Q2 'prešvoh', zato uporabi kaj močnejšega. Za "soft-off" efekt sem uporabil kondenzator kapacitete 10000uF, kar sicer v mojem primeru dokaj dobro izpade, pri večji tokovih pa vprašanje kako bi izpadel omenjen efekt. S kondenzatorjem C2 pa nastavljaš hitrost prižiganja (odvisno od kapacitete). Vrednost upora R1 naj bo 33k; se mi zdi da vezje pri tej vrednosti najbolj 'gladko' deluje.

LED Napajalnik.png
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  LED Napajalnik.png
 Velikost datoteke:  5.49 KB
 Downloadano:  85 krat

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
pekopeko
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sre 30 Sep 2009 15:29
Aktiv.: 0.05
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 05, 2009 11:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekaj takega iščem ja hvala! Bom poskusil kako zadeva deluje in jo prilagodil mojim potrebam.

Lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 11 dni