www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Iskra Ultrazvočni defektoskop UDP-2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Aktiv.: 24.54
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 24, 2015 1:51 pm    Naslov sporočila:  Iskra Ultrazvočni defektoskop UDP-2 Odgovori s citatom

V roke mi je prišel inštrument za iskanje napak v strukturi kovinskih in ostalih materialov(?).
Proizvajalec: Iskra - Iskra Kibernetika Inženiring
Razvito v sodelovanju z Inštitutom Jožef Štefan Ljubljana
tip: NE 228
leto: 1989

Inštrument je brez sond in dokumentacije, stric Google pa ne da uporabnih rezultatov, našel pa je, da ga iščejo v Arhitekturnem muzeju LJ.

Se komu kaj sanja o zgoraj omenjenem inštrumentu.

Ultrazvočni_defektoskop_NET.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  179.36 KB
 Pogledana:  34 krat

Ultrazvočni_defektoskop_NET.jpg

milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.08
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 24, 2015 11:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Inštrument mi je poznan. Nekoč sem bil zaposlen v Iskri Kibernetiki v oddelku za ultrazvok. Sicer prav s tem inštrumentom nisem imel opravka jaz pač pa moji sodelavci. Izdelano je bilo le malo število teh inštrumentov. Tukaj je tudi Google nemočen Smile . Sonde za ta inštrument so se kupovale pri firmi Krautkramer ( izgleda da je to sedaj del firme GE )

http://www.ge-mcs.com/de/ultrasound.html

Inštrument ima po mojem mnenju danes neko vrednost le za zbiratelja Iskrinih izdelkov

LP

Jaka57
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 25, 2015 1:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za odgovor.
Ja, da je stric Google nemočen, sem ugotovil zelo hitro, posebno, ko sem v nekem članku našel, da je bilo do tedaj izdelanih 60 inštrumentov.
Se strinjam,da ima neko vrednost samo za zbiratelje Iskre in gospa iz gornje povezave mi je svetovala, da kontaktiram koga iz Tehniškega muzeja, ker se mi zdi škoda, da bi končal v smeteh, saj je le del slovenske tehniške zgodovine!

Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.21
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 25, 2015 8:09 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz pa ti svetujem, da kontaktiraš sebastiant-a . Gospodje iz TM Bistra imajo zelo čuden, da ne rečem mačehovski odnos do naše tehniške dediščine. Pri njih bo ta inštrument dokončno vzel konca, beri segnil nekje pod kapom, Sebastian pa ima impozantno zbirko Iskrinih inštrumentov, za katere zgledno skrbi.
sebastiant
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Jul 2006 11:43
Aktiv.: 7.87
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 25, 2015 8:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaka bo sodnik, nisem si ga upal vprašati za tako dragocen inštrument.
Mimogrede, Jaka mi je podaril že nekaj lepih zadev za zbirko.

Jaka57
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 25, 2015 10:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če bi bil inštrument moj, bi bil že pri Sebastianu, ker pa nekateri mislijo, da se da iz tega iztržit veliko "gnarja" Brick wall , ne vem kako bo.
V vsakem primeru se bom pogovoril z lastnikom te zadeve in videl kako in kaj, ker mi je možakar že šenkal dva inštrumenta mislim,
da to okoli "gnarja" ni na njegovem zelniku zrastlo, temveč pri tistem, ki mi je inštrument prinesel Wink .

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 502 dni