www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Servo motorček, ključavnica

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Nebulos
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sob 17 Okt 2009 12:02
Aktiv.: 0.04
Kraj: Šempas

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 17, 2009 12:30 pm    Naslov sporočila:  Servo motorček, ključavnica Odgovori s citatom

Pozdravljeni!
Ker se ne spozam veliko na elektroniko, sem se odločil da bom pisal v temo za začetnike.
Pri nekem projektu, ki smo si ga zamislili z sošolci, bi potrebovali zaklep na elektriko. Normalna ključavnica ali zapah, ki bi zaklenil/odklenil vratca. Zadeva bi se odklenila, ko bi se na nekem mestu sklenil električni tokokrog (električni krog bo sklenjen z tekočino, tako da natančnih tokov in napetosti ne bo). Ko pa bi se električni tok prekinil, bi se zapah vrnil v prvotno stanje. Sprva sem mislil, da bo zadeva dokaj lahka, a sem ugotovil, da z tako malo znaja o elektroniki ne bo šlo. Poiskal sem malo na internetu in videl 2 možnosti: lineari aktuatorji in pa servo motorčki. Ampak tako pri enem kot pri drugem je problem vrnitve v prvoto lego, ko se prekine el. tok.
Prosil bi torej, če lahko kdo pomaga rešiti tale problem. Celotn zadeva ni potrebno da je zelo natančna ali hitra, dovolj je da je zanesljiva. Obremenitve za motorček bojo precej majhne, saj bo potrebno le majhen kovinski zapah premakniti za par cm.

Upam, da sem dovolj natačno opisal kaj je problem in da bo kdo dobil kakšno idejo. Že v naprej se zahvljujem za odgovore.

Lep pozdrav, Nebulos
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.78

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 17, 2009 1:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nisem najbolj razumel v čem je problem. Je to izvedba elektronike ali mehanska izvedba? Če je stvar namenjena zamenjavi klasičnega cilindričnega vložka, potem obstajajo tovrstne električne ključavnice. Mislim, da sem jih videl v Conradu. Tudi izvedba s servo motorjem bi bila izvedljiva. Večji problem tukaj je, kako izvesti mehaniko. Varianta je tudi elektromagnet. V tem primeru pa zatič, ki bi ga poganjal elektomagnet v času zaklepanja ne sme biti obremenjen.

Električna izvedba ne bi smela biti problem v nobenem primeru. Najprej se odloči kako boš zadevo izvedel mehansko, ter kaj boš uporabil, potem ti bomo pomagali z nasvetom, kako zadevo izvesti električno.

PS
Popravi kraj v svojem profilu.

Nebulos
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 17, 2009 4:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala.
Res nevem kako, da se nisem spomnil na električne ključavnice. Malo sem pogooglav in videl da bo tako zadeva najlažje rešljiva. Saj ponujajo take ključavnice, ki so odprte samo kadar skoznje teče tok, potem pa se spet zaklenejo.

Drugače pa bi bil glavni problem v elektroniki, saj bi bila mehanika zelo preprosta.

Lep pozdrav, Nebulos
Nazaj na vrh
Nebulos
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 18, 2009 1:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanima me še, kako bi naredil da bi se električni tok sklenil z laserjem. Razmišljal sem o kakem foto-receptorju, ki bi poslal signal, tako da bi se ključavnica odprla. Ampak ne vem kako bi to skupaj povezal.
Uporabil pa bi električno ključavnico, ki bi se odprla ko bi stekel tok in bi potem ostala odprta.

Lep pozdrav, Nebulos
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 10 dni