|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.66 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sob Avg 28, 2010 5:42 pm Naslov sporočila: Step-up NiMH polnilec |
|
|
v trgovini H*fer sem nabavil radio-uro s podnožjem za iPhone...zadeva "špila" kar solidno (ima majhen subwoofer spodaj), kar pa ni v redu je to da nima baterijske podpore. Torej, ko zmanjka toka, se ura, alarmi in postaje v spominu brišejo, zato je zadeva neuporabna kot budilka...
Zadeva ima 5V 2A switch-mode adapter in zamislil sem si da bi med ta adapter in radio zmontiral neko škatlico, v kateri bi bili štirje NiMH accuji (recimo 900 mAh) ter polnilec. 4xaccu bi dalo tam okoli 4.8V, kar je popolnoma dovolj za delovanje ure. Testirano z usmernikom ura deluje vse do slabih 3 voltov. Poraba je (seveda z izključenim radiom) 50mA ter 25mA z ugasnjeno osvetlitvijo, ki pa jo je treba ugasniti ročno s tipko - če bi to hotel ob izpadu eletrike, bi moral uničiti garancijo...no, tudi tako bi bila avtonomija preko 10 ur, kar je po moje čisto dovolj.
TOREJ - polnilec bi moral biti s step-up funkcijo. Malce sem testiral Tiny13 preko PWM izhoda in sem relativno lahko dobil 7-8 voltov pri bremenu cca 150 mA (kar je dovolj). Testiral sem tudi MC34063 (ki je v avto polnilcih za telefone), ki pa (vsaj tako na hitro zlotan skupaj) ni zmogel iz 5V dati 8V ob 100 mA :shock:res pa je da sem uporabil isti material kot je za step-down, po datasheet-u bi morala biti tuljava malce manjša v step-up sistemu, če ima to kaj veze.
No, v vsakem primeru bi moral dodati še nekako regulacijo, mogoče je ob počasnem polnjenju po moje dovolj ustrezen upor, saj bi bilo polnjenje počasno, recimo z 20 do 50 mA največ.
Bi bil mogoče 555 v redu? v bistvu je škoda tiny-a samo za to...
Če imate kakšne predloge, načrte---prosim  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14679 Aktiv.: 61.79
|
Objavljeno: Sob Avg 28, 2010 6:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Recimo LT1615 je namenjen temu. Poglej datasheet stran 7 _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.59 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Sob Avg 28, 2010 6:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
MC34063 zmnore iz 6V brez problema dajati 14V, sicer manj kot 100mA v mojem primeru, če pa ustrezno dimenzioniraš upor za tokovni limit, pa bo šlo tudi s primerno večjim tokom. Delal sem z dušilko 100uH iz računalniškega napajalnika, to je tista mala črna cca 10mm premera in višina nekje 12mm. Vezava step-up pa tipična iz data-sheet
Sicer pa... zakaj pa bi moral uporabiti original napajalni adapter, uporabi enega z višjo izhodno napetostjo in s tem polni baterije, pa ti ne bo treba uporabiti step-up _________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Sob Avg 28, 2010 6:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo-->hvala. Bom preštudiral.
Ja, zakaj bi uporabljal original? Tudi na to sem že mislil, imam 12V2A switcher, bi ga predelal na malce nižjo izhodno napetost - namreč pri 12V bi se ob polni obremenitvi regulator kar grel - zadeva porabi "do" 2A toka (hja, 2x2W visokotonec in 3W subwoofer ).
V bistvu bi s tem imel skoraj še več dela in elektronike - saj potem rabim 2A regulator, torej malce večje hladilo...medtem ko accuje lahko polnim zelo počasi - polnijo se lahko par dni, je pa (po moje) bolje majhen tok, jim poveča življenjsko dobo...
zanimivo je da v original datasheetu MC daje ven 28V in 175 mA...res da pri vhodni napetosti 12V - mogoče ga premajhna vhodna napetost daje ...sam sem uporabil originalno tuljavo iz telefon polnilca, ki je nekaj čez 100 uH, vsaj kolikor moj tako-tako točen instrument pokaže. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
xsyt Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 22:19 Prispevkov: 1346 Aktiv.: 6.46 Kraj: Slov.Bistrica
|
Objavljeno: Sob Avg 28, 2010 7:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
MC34063A bi moral povsem zadostovati. Sem ravno danes se igral; pri 200mA@5V iz 12V brez najmanjšega gretja. Seveda je tukaj šlo za buck converter, ampak tudi za boost ne bi smelo biti težav. Zanima me pa sledeče; accu pack nameravaš imeti ves čas priklopljen na napajanje, ali nameravaš izvesti kakšen preklop? Podobno zadevo tudi sam nameravam narediti, ampak s preklopom; NiMH baterije s polnilnikom, ki se vklopi, če pade napetost baterij pod določen nivo. Če je izpad naredi preklop iz omrežja na accu pack. Tukaj seveda ne gre brez uCja. Stvar pa bo namenjena za modem in router, ampak zaenkrat sem samo pri ideji še.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Sob Avg 28, 2010 10:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
no, to še nisem odločen, kako bi. Če bom pustil stalno vključeno, potem bo to na zelo majhnem toku. Lahko pa bi uporabil Tiny13,samo potem bi po moje lahko MC izpustil in z AVRjem naredil step-up. Z njim bi obenem časovno vklapljal in izklapljal accuje. Spet se pa pojavi vprašanje kaj lahko naredim z 1k flashem in bascomom, tako da bo v tem primeru gotovo moral biti večji AVR. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ivan16 Član

Pridružen-a: Ned 07 Dec 2008 0:36 Prispevkov: 215 Aktiv.: 1.06 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Sob Avg 28, 2010 11:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pavle, sem ti rekel, da tega ne kupuj.
Vidiš, koliko imaš zdaj dela.
LP _________________ Ni ga čez zdravo pamet. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Ned Avg 29, 2010 9:07 am Naslov sporočila: |
|
|
Hihihi... Saj v tem je finta - da se nekaj počne... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni