www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Pomoč začetniku (attiny26)

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Osnove programiranja AVR-jev
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
bluex
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sre 19 Mar 2008 23:59
Aktiv.: 0.04
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 09, 2009 8:07 pm    Naslov sporočila:  Pomoč začetniku (attiny26) Odgovori s citatom

Pozdravljeni.

Včeraj sem si sestavil SAMPLE PROGRAMMER (to je tisti s tremi uporčki za paralelni port).

Za programiranje uporabljam BASCOM - AVR, in že na začetku se mi je zalomilo. Na izhodih portov a in b ne dobim željenih vrednosti. Praktično vsi pini so na 0V, le na pinu PB7/ (ADC10/ (negirani)RESET) se pojavi okoli 1.3V napetosti.

Uporabljam attiny26-16pu. Zadevo sem preizkusil na 2h čipih, rezultat je podoben.
Torej ga nekje "biksam" in bi prosil za pomoč.

Pomislil sem, da je problem verjetno v kakih fuse/lock bitih - zato sem si namestil
avr studio 4, kateri pa mi javi napako pri povezovanju s čipom. Do čipa tudi ne morem dostopati s PonyProg.

Verjamem, da je bilo vse na forumu že stokrat razloženo, in sem prebral že veliko, pa še vedno ne kapiram kaj počnem narobe.

Sumim mogoče, da sta čipa nastavljena na zunanji oscilator, vendar tega ne znam/morem preveriti, ker se AvrStudio ne poveže. V Bascomu teh statusnih bitov ne najdem.

Prilagam še osnovno kodo. LP, Boštjan

Koda:
Config Porta = Output
Config Portb = Output
Do
Porta = &B00000000
Portb = &B00000000
Wait 1
Porta = &B11111111
Portb = &B11111111
Wait 1
Loop
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
rudiP
Član
Član

Pridružen-a: Tor 07 Avg 2007 15:30
Aktiv.: 5.67
Kraj: KOPER

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 09, 2009 8:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Manjka ti glava v programu ; deklaracija čipa, deklaracija kristala, deklaracija stekov in še kaj bi se našlo.

Koda:

$regfile = "m8def.dat"
$crystal = 11059200
$hwstack = 100                          ' default use 32 for the hardware stack
$swstack = 100                          ' default use 10 for the SW stack
$framesize = 100
$programmer = 4
$baud = 9600

Nisi napisal, če se ti procesor javi, ko ga greš čitat. Sample programmer je za začetek v redu, preglej povezave. Ne izgubit volje. Pa na seminar za Bascom se prijavi.

program_er
Član
Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47
Aktiv.: 10.33
Kraj: Maribor (Pohorje)

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 09, 2009 8:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

rudiP je napisal/a:
Manjka ti glava v programu ; deklaracija čipa, deklaracija kristala, deklaracija stekov in še kaj bi se našlo.

Koda:

$regfile = "m8def.dat"
$crystal = 11059200
$hwstack = 100                          ' default use 32 for the hardware stack
$swstack = 100                          ' default use 10 for the SW stack
$framesize = 100
$programmer = 4
$baud = 9600

Nisi napisal, če se ti procesor javi, ko ga greš čitat. Sample programmer je za začetek v redu, preglej povezave. Ne izgubit volje. Pa na seminar za Bascom se prijavi.

Za njega bo dovolj le to v glavi:
Koda:

$regfile = "attiny13.dat"               'Datoteka čipa
$crystal = 11059200                    'Vrednost kristala (zdaj še notranji, ker nisi sprogramiral drugače - glej datasheet)

Ostalo se doda samo oz. jaz drugega (razen $baud) nikoli ne dodam.

Če ti čipa ne zazna niti AVR Studio, niti PonyProg, potem se ne jezi na Bascom-AVR ker imaš napako v komunikaciji. Več ti kar tako ne morem povedati, imaš možnost napraviti kak drug programator (STK200 (glej AVR ISP LT programator, predzadnji na strani, TIV, shema - tale meni dela bp že odkar programiram AVRje) ali pa podaj malo več info o tem, kako imaš povezano, kaj točno ti napiše...

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
bluex
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sre 19 Mar 2008 23:59
Aktiv.: 0.04
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 09, 2009 10:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Koda:
$regfile = "attiny26.dat"
$crystal = 11059200
$hwstack = 32
$swstack = 10
$framesize = 10

živjo! stvar je zalaufala, hvala obema!

glede avrstudia4 se bom ukvarjal drugič, ko kupim usb programator.

zanima me kaj pomenjo tele parametri hw/sw stack in framesize.

če bi bil mogoče kdo še tako prijazen pa tole razložil ali pa me saj v pravo smer usmeril. si ne predstavljam. čeprov bi si mogoče moral (pred 2mi leti smo se nekaj z motorolco igrali na faxu v asm).
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Osnove programiranja AVR-jev Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni