|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14678 Aktiv.: 61.79
|
Objavljeno: Čet Feb 10, 2005 7:53 am Naslov sporočila: Virusi tudi nad jeklene konjičke ? |
|
|
Raziskava, ki jo je opravilo podjetje IBM, je razkrila, da bi se lahko virusi iz računalnikov preselili še na druge naprave.
Študija, ki jo je objavil IBM-ov servis za varnost, navaja, da obstaja nevarnost, da bi se lahko virusi razširili tudi na mobilne telefone in avtomobilske motorje, v katerih so vgrajeni elektronski čipi.
Raziskava vključuje podatke velikih podjetij, vladne varnostne statistike in raziskovanja dva tisoč IBM-ovih strokovnjakov za varnost.
Vse večje grožnje virusov
Direktor IBM-ove službe za varnost Stuart McIrvine je dejal, da je za zdaj težko napovedati, kako bo stvar potekala, vendar je več kot očitno, da so grožnje z napadi virusov vse večje. Število znanih računalniških virusov naj bi naraslo z 28.327 iz začetka leta 2004 na današnjih 112.438.
Narašča število odkritih virusov
Še leta 2002 je bilo odkritih le 4.551 računalniških virusov. IBM je objavil tudi, da je pregledal 147 milijard e-pošte svojih strank in odkril, da vsaka 16 e-pošta vsebuje virus, kar znaša 6 odstotkov, leta 2002 pa je bilo take pošte le 0,5 odstotka. Število znanih računalniških virusov naj bi naraslo z 28.327 iz začetka leta 2004 na današnjih 112.438.
Vir RTVSLO
Še moj komentar na to temo:
V današnjem času mikrokontrolerjev namreč to ne predstavlja večjega problema. V kodo vpisati trojana, ki bo po določenem času "uničil" sam sebe ne predstavlja nobenega problema. Poleg tega je to praktično nemogoče dokazati. Nekaj "javnih" trojanov je nameščenih že v kar precej avtomobilov. Preimer opozorilo na potreben servis. Osebno pri tem opozorilu ne ne vidim nič pozitvnega. Če pa že je bil namen "softwerašov" na to "nujno" opravilo pa bi moralo biti le to narejeno tako , da bi ga lahko vsak lastnik svojega vozila resetiral sam, ne da mora vozilo peljati na servis ter drago plačat ta reset. Lahko navedem še en primer o katerem sem pred časom razpravljal s kolegom, ki dela na enem avtomobilskem sersvisu. (firme vozil namenoma ne bom navedel) Povedal mi je, da imajo zelo dosti primerov ko se "izbriše" program. (recimo ne delajo brisalci ali kaj podobnega ...) Potem program ponovno naložijo ter stvar dela normalo. ...Nihče me ne bo prepričal, da se ta program lahko kar sam od sebe "izbriše". Če tukaj ne gre za nekaj podobnega o čem govori tole sporočilo gre pač za softwersko napako.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
egomez Član

Pridružen-a: Sob 03 Apr 2004 18:49 Prispevkov: 517 Aktiv.: 2.18 Kraj: Ljubljana/Sežana
|
Objavljeno: Čet Feb 10, 2005 9:20 am Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Študija, ki jo je objavil IBM-ov servis za varnost, navaja, da obstaja nevarnost, da bi se lahko virusi razširili tudi na mobilne telefone in avtomobilske motorje, v katerih so vgrajeni elektronski čipi.
|
Malo čuden izraz se mi zdi, da bi se virusi razširili na čipe na motorju avtomobilov. No, če bi bila vsa elektronika in čipi v avtu povezani med sabo+ z nekim oddaljenim dostopom, potem mogoče ja. Pri avtih, ki pa nimajo takšne komunikacije z zunanjostjo, pa se mi izdi napaka(virus v čipih) možna le zaradi hroščastega softvera na strani proizvajalcev. To pa že ni več virus. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14678 Aktiv.: 61.79
|
Objavljeno: Čet Feb 10, 2005 9:35 am Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
...Malo čuden izraz se mi zdi, da bi se virusi razširili na čipe na motorju avtomobilov.... |
Tole je res malo čudno. "Zraven" se bi mogoče dalo priti preko kakih protokolov, ki so sicer vezani recimo na kodni ključ. Mogoče pa že obstaja kaka inačica nadgradnje preko satelita  _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bostjan Moderator

Pridružen-a: Pon 28 Jul 2003 15:06 Prispevkov: 190 Aktiv.: 0.80 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Feb 10, 2005 10:11 am Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da se že testirajo (če že niso implementirane) bluetooth komunikacije v avtomobilih. Preko tega pa bi se že dalo "kaj napraviti". _________________ LP,
Boštjan M.
Srce heroja bije v vsakomur, a le izbrani ga lahko tudi slišijo. (Charles Barkley) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 8 dni