|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
sharp007 Član

Pridružen-a: Sob 06 Jun 2009 20:28 Prispevkov: 70 Aktiv.: 0.36 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Jun 06, 2009 8:37 pm Naslov sporočila: PROŠNJA - nekaj nalog s pisnih izpitov (fakulteta) |
|
|
Pozdravljeni.
Sem v zaključku s študijem, do konca imam še 3 izpite in diplomo.
Kot se je izkazalo (in sem tudi predvideval), bo najtrši oreh prav elektronika.
Problem je v pomanjkljivi literaturi (slaba razlaga, napake), pa tudi v profesorju, ki sicer zadeve obvlada, vendar pa je na predavanjih in vajah mnogo prehiter, zato tudi pomanjkljivi zapiski.
Zato PROSIM...
Bi se komu dalo PRAVILNO rešiti te naloge, ki se pojavljajo na izpitih? (Glej povezavo spodaj.) Nekaj nalog je sicer v enem od dveh učbenikov, vendar vzame kar precej časa, da jih najdeš, pa tudi razlaga ni ravno najboljša. (Zopet napake...)
Tisto, kar sem že zasledil na fakultetnem telekomunikacijskem forumu rešenega, je pa tudi zraven kar nekaj črtanja, tako da nisem prepričan, ali je rešeno pravilno.
Skratka, kdorkoli? Lahko tudi plačam.
http://rapidshare.com/files/241541471/elektronika_-_izpiti.zip
Ne bi rad postal t.i. večni študent...
* p.s.: Elektroniko sicer skušam razumeti in se sedaj tudi učim, vendar mi žal to področje ne leži. (Mi pa telekomunikacijska inteligentna omrežja, a to tukaj niti ni pomembno.) Ne bi bilo pa prijetno, če bi bila elektronika "krivec" za nedokončano fakulteto.
Lep pozdrav in vnaprej hvala za vsakršno pomoč. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.13 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Sob Jun 06, 2009 8:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pokliči študentski servis in zaposli koga, ki obvlada zadevo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NUFAN Član

Pridružen-a: Pon 05 Apr 2004 21:39 Prispevkov: 947 Aktiv.: 4.00 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: Sob Jun 06, 2009 9:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ko sem bral tvoj post sem mislil, da si pripel kakšne 3 ali 4 naloge. Potem pa potegnem ta fajl, me je pa skoraj kap Nalog je cela armada, sicer jih je kar nekaj skoraj enakih, ampak vseeno.
Tega ti verjetno ne bo nihče tukaj reševal. Bo treba malo literaturo vzet v roke in stvar naštudirat. _________________ Roke spadajo k telesu, ne k delu. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sharp007 Član

|
Objavljeno: Sob Jun 06, 2009 9:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem literaturo (če ji lahko tako rečem) že nekajkrat vzel v roke (tudi zdajle je zraven mene), pa ne pridem daleč.
Posebej one naloge, kjer je vpleten operacijski ojačevalnik, so problematične. In pa, ko je potrebno spremeniti vezje, ki pa še zmeraj ustreza pogojem...
Vem, da so nekatere naloge enake. Ko sem pisal tole, sem imel v mislih to, da zadevo čimprej spravim online, potlej pa naprej debata.
Bi bila pa vsaka rešena naloga bolje kot nobena. (Tiste naloge z matrikami mi gredo - baza, emitor & kolektor.)
Pa kar se tiče študija elektronike... Da bi tole naštudiral (in verjetno bi po izpitu hitro pozabil), bi potreboval vsaj mesec dni, pri čemer bi moral snov gulit vsak dan vsaj dve uri. Ker pa sem že zaposlen, je časa dosti manj. In, kot sem omenil, elektronika ni področje, ki bi mi šlo, zato tudi to snov dojemam dosti počasneje kot kako izrazito telekomunikacijsko.
Lep pozdrav. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sharp007 Član

|
Objavljeno: Sob Jun 06, 2009 10:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bom pogledal še v knjigo Zajc Baldomirja, morda bo tam snov bolje razložena. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trully1 Član

Pridružen-a: Pet 14 Nov 2003 20:20 Prispevkov: 216 Aktiv.: 0.91 Kraj: Železniki
|
Objavljeno: Sob Jun 06, 2009 11:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vzemi knjigo od Basarič Niko: Analogna elektronska vezja.
Imaš notri rešene skoraj identične primere. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
1OVER0 Član

Pridružen-a: Sob 01 Dec 2007 14:06 Prispevkov: 254 Aktiv.: 1.19 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: Sob Jun 06, 2009 11:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vsi bi samo neke "krivine hvatali".
Če boš studiral po 4 ure na dan naslednjih 14 dni, zato da boš naredil izpit, še vedno ni veliko - četudi je konec tedna vštet zraven=2 uri na dan/mesec. Ta čas si tako ali tako verjetno "privarčeval" z kakšnim "špricanjem" ali študiranjem na bolj lahkotne poletne teme med predavanji.
Da je v knjigah toliko napak tudi ne verjamem (dobro pustimo zdaj kako skripto izdano za "lokalne" potrebe pred kakim letom - če je bila izdana že pred časom so "pridni" študenti večino teh napak že našli. Alternativne literature je kolikor hočeš - imaš zbirke rešenih vaj....
Torej nekaj truda bo pa le treba vložiti - za ene predmete več za druge manj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sharp007 Član

|
Objavljeno: Sob Jun 06, 2009 11:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
trully1 je napisal/a: |
Vzemi knjigo od Basarič Niko: Analogna elektronska vezja.
Imaš notri rešene skoraj identične primere. |
Prav ta knjiga je polna napak. Študent pa naj bi študiral, ne pa ugibal, kako je pravilno. (Nekaj malega znanja sicer moraš imeti, da sploh zaznaš napake, a to za izpit ni dovolj.)
Nazadnje urejal/a sharp007 Sob Jun 06, 2009 11:47 pm; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sharp007 Član

|
Objavljeno: Sob Jun 06, 2009 11:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
1OVER0 je napisal/a: |
Vsi bi samo neke "krivine hvatali". |
Najdi mi študenta/študentko, ki je vse izpite speljal po "uradni" poti.
Če boš studiral po 4 ure na dan naslednjih 14 dni, zato da boš naredil izpit, še vedno ni veliko - četudi je konec tedna vštet zraven=2 uri na dan/mesec.
|
Bolj kot v času (čeprav ga nimam ravno na pretek) je problem v tem, da mi elektronika ne leži. Ali se usedem za dve uri ali pa štiri, večina zadev mi bo še zmeraj nejasnih. Že sama analiza vezij, njihova pretvorba ipd.. Pa če mi uspe vmes kaj naštudirati, bom kmalu pozabil. To se mi je pri elektroniki že zgodilo.
Prav zato bi mi zdaj prišle tako prav rešene izpitne naloge. Ker elektronika kot predmet je v mojem življenju le nujno "zlo".
Ta čas si tako ali tako verjetno "privarčeval" z kakšnim "špricanjem" ali študiranjem na bolj lahkotne poletne teme med predavanji.
|
Ko sem še imel možnost obiskovati predavanja, sem jih obiskoval. Ampak prof. Niko Basarič ima eno veliko pomanjkljivost - razlaga mnogo prehitro. (Prehitro za večino.) Tudi sheme vezij na tabli je ponavadi narisal in pobrisal v vsega nekaj minutah. (Ali pa še prej.)
Da je v knjigah toliko napak tudi ne verjamem
|
Analogna elektronska vezja. Je skoraj ni strani brez napake.
če je bila izdana že pred časom so "pridni" študenti večino teh napak že našli.
|
Pri elektroniki je bore malo "pridnih" študentov. Je že skoraj čudež, če kaj vprašaš in dobiš odgovor.
Torej nekaj truda bo pa le treba vložiti - za ene predmete več za druge manj.
|
Se trudim. Ampak pri elektroniki mi žal ne gre. Se za pomoč nisem kar takoj obrnil na ta forum.
Upam, da me bo kdo skušal razumeti. Prav tako upam, da me ne obsojate.
Z začetkom oktobra se mi pa izteče študentski staž in do takrat bi bilo super pospraviti preostala dva predmeta, če že ne elektronike. In če bom zdaj vso svojo energijo in čas usmeril v elektroniko, mi bo zmanjkalo časa zanju. (Prenosne poti in meritve v telekomunikacijah.)
Lp. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.57
|
Objavljeno: Sob Jun 06, 2009 11:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
sharp007 je napisal/a: |
Najdi mi študenta/študentko, ki je vse izpite speljal po "uradni" poti.
|
Kaj je to, finta ? Jaz sem naredil vse izpite po normalni poti, brez plonkanja (niti ene vrstice) ali kaksnega drugega mutenja, je pa res, da nisem vec student In ja, je bilo precej izpitov, za katere je sel skoraj dobesedno en mesec (~25 dni) in to ne po 2 uri na dan, ampak po 6-7 (dve do tri dopoldne, tri do pet popoldne), zares enostaven - da sem zanj zabil samo toliko casa, kot za celo srednjesolsko maturo skupaj - je bil pa tocno en (od 36 v stirih letih).
Menda je na cungalunga "faksih" a'la Gea college precej lazje.
Veliko srece na izpitu, upam, da te bo tole vendarle vzpodbudilo k ucenju ! _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sharp007 Član

|
Objavljeno: Sob Jun 06, 2009 11:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sokrat, čungalunga faksi me ne zanimajo. Kaj naj po tvojem po 8-9 urnem šihtu pridem domov, se vsak dan spravim razbijat glavo (in živce), potlej pa grem spat in zjutraj zopet na šiht?
Glej, ne bom zdaj čakal, da mi rešitev pade z neba. Še bom brkljal, skušal kaj razumeti, vendar pa nimam veliko upanja. Ob študiju elektronike hitro izgubim voljo. In pa, če se ne motim, ima profesor Basarič govorilne ure v času, ko sem v službi. Moje delo pa ni tako, da bi lahko kar vstal in šel. Za vsako odsotnost se moram zmeniti vsaj teden dni prej. In če se mi teden dni kasneje kaj zalomi, je šel dogovor v službi po gobe...
Mah...vidim, da na tem forumu ni veliko možnosti, da bi dobil kako konkretno pomoč. Pa čeprav sem jo pričakoval ravno tukaj, med strokovnjaki.
Lp. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.06 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Ned Jun 07, 2009 12:12 am Naslov sporočila: |
|
|
Najdi mi študenta/študentko, ki je vse izpite speljal po "uradni" poti. |
Verjemi, kar veliko jih je !
Če boš studiral po 4 ure na dan naslednjih 14 dni, zato da boš naredil izpit, še vedno ni veliko - četudi je konec tedna vštet zraven=2 uri na dan/mesec.
|
Bolj kot v času (čeprav ga nimam ravno na pretek) je problem v tem, da mi elektronika ne leži. Ali se usedem za dve uri ali pa štiri, večina zadev mi bo še zmeraj nejasnih. Že sama analiza vezij, njihova pretvorba ipd.. Pa če mi uspe vmes kaj naštudirati, bom kmalu pozabil. To se mi je pri elektroniki že zgodilo.
Prav zato bi mi zdaj prišle tako prav rešene izpitne naloge. Ker elektronika kot predmet je v mojem življenju le nujno "zlo". |
In to si prišel prijavit na forum elektronikov ! ??
Ta čas si tako ali tako verjetno "privarčeval" z kakšnim "špricanjem" ali študiranjem na bolj lahkotne poletne teme med predavanji.
|
Ko sem še imel možnost obiskovati predavanja, sem jih obiskoval. Ampak prof. Niko Basarič ima eno veliko pomanjkljivost - razlaga mnogo prehitro. (Prehitro za večino.) Tudi sheme vezij na tabli je ponavadi narisal in pobrisal v vsega nekaj minutah. (Ali pa še prej.)
|
Vidiš ! Vse veš, to torej pomeni, da se moraš na predavanje tudi ti pripravit, ker v nasprotnem ne moreš slediti. Ti pa imaš seveda odpor do tega, in ta odpor bi rad izkoristil kot olajševalno okoliščino. A'ka - ne bo šlo !
Da je v knjigah toliko napak tudi ne verjamem
|
Analogna elektronska vezja. Je skoraj ni strani brez napake.
|
. Potem ne vidim problema ! Stvar torej obvladaš do te mere, da lahko popravljaš knjigo svojega profesorja.
No zdaj pa resno: Nauči se samo tisti del teksta, ki nima napake. Garantirano bo dovolj za 10-ko
|
Pri elektroniki je bore malo "pridnih" študentov. Je že skoraj čudež, če kaj vprašaš in dobiš odgovor.
|
No tole je pa za mnogo katerega člana foruma naravnost žaljivo. No ampak naj ti bo, druge pač sodiš po sebi.
Torej nekaj truda bo pa le treba vložiti - za ene predmete več za druge manj.
|
Se trudim. Ampak pri elektroniki mi žal ne gre. Se za pomoč nisem kar takoj obrnil na ta forum. |
Seveda ne.. Si prej počakal, da pride izpitno obdobje.
Upam, da me bo kdo skušal razumeti. Prav tako upam, da me ne obsojate.
Z začetkom oktobra se mi pa izteče študentski staž in do takrat bi bilo super pospraviti preostala dva predmeta, če že ne elektronike. In če bom zdaj vso svojo energijo in čas usmeril v elektroniko, mi bo zmanjkalo časa zanju. (Prenosne poti in meritve v telekomunikacijah.) |
Hmm.. tole ti pa ja ne bo problem, saj sam praviš, da si tata mata v telekomunikacijah..
In ja ! Razumemo te ! Klik
Pa zresni se, ker boš v nasprotnem obiskal tudi tale del foruma. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sharp007 Član

|
Objavljeno: Ned Jun 07, 2009 12:21 am Naslov sporočila: |
|
|
VolkD je napisal/a: |
|
|
No tole je pa za mnogo katerega člana foruma naravnost žaljivo. No ampak naj ti bo, druge pač sodiš po sebi. |
Ni bilo mišljeno za ta forum, temveč nasplošno. Ker se večina ali izogiba tematiki (ker so se med študijem sami zasitili elektronike) ali pa ne vedo.
Prav, če me želiš blokirati, izpostaviti oz. karkoli narediti, kar naredi. S tem boš le pokazal nestrpnost.
p.s. #1: Pa če sva pri žalitvah - lahko bi te obtožil, da si žalil mene, ker si me označil kot nekoga, ki bi rad opravil z elektroniko mimogrede. Očitno nisi dovolj dobro prebral vsega dosedanjega teksta. Pri vseh ostalih predmetih mojega študija sem se učil, vadil, spraševal, brskal po internetu. Ampak pri elektroniki to ne zadostuje. Veliko mojih sošolcev še sedaj nima narejenih elektronike, pa tudi nekaj sodelavcev je takih. Pa niso leni, neumni itd.. Ti to dejstvo nič ne pove?
p.s. #2: Če bi imel dovolj znanja, da bi vsaj vedel, kako se lotiti nalog, se ne bi registriral na forumu. Ta forum je bil skrajni izhod v sili. Je to tako težko razumeti?
Lp. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.06 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Ned Jun 07, 2009 12:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Prav, če me želiš blokirati, izpostaviti oz. karkoli narediti, kar naredi. S tem boš le pokazal nestrpnost.
|
VolkD je napisal/a: |
Pa zresni se, ker boš v nasprotnem obiskal tudi tale del foruma.[/color]
|
p.s.: Pa če sva pri žalitvah - lahko bi te obtožil, da si žalil mene, ker si me označil kot nekoga, ki bi rad opravil z elektroniko mimogrede. |
Pa me nisi, kajne ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sharp007 Član

|
Objavljeno: Ned Jun 07, 2009 12:34 am Naslov sporočila: |
|
|
VolkD, nisem počakal, da pride izpitno obdobje. Sem si pa sedaj v službi izprosil 2 tedna "prostega časa", da bi se pripravil na vsaj en izpit. Za menoj je 5 dni študija, znam pa praktično toliko, kot na začetku.
Prav, če takšni prošnji na forumu pravite bližnjica, pa naj bo tako. Ampak, da se pa tako trdno oklepate tega pravila ne-pomoči z narejeno nalogo... Verjetno bi večina od vas vse te naloge skupaj rešila v manj kot dveh urah.
Jaz pa bi te naloge tudi lahko naštudiral (rešene) in bi potlej tudi vedel, zakaj je nekaj rešeno "tako" in ne "drugače". (Tak je moj pogost in uspešen način učenja pri drugih predmetih.) Se pač učim od konca proti začetku...
Lp.
Nazadnje urejal/a sharp007 Ned Jun 07, 2009 12:35 am; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni