www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Brainstorming: "UPS" za zunanji 3.5" trdi dis

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
watts
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Nov 2010 17:59
Aktiv.: 2.36
Kraj: Knežak

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 12, 2011 9:05 pm    Naslov sporočila:  Brainstorming: "UPS" za zunanji 3.5" trdi dis Odgovori s citatom

Torej po vsem sesuvanju trenutne kište, mi je padlo na pamet, da bi morda obdržal le monitor ter prenosnik, kišto pa vrgel stran, podatke pa bi imel na zunanjem trdem disku.

Takoj mi je bilo jasno, da zlahka ne bo šlo, saj je trdi disk vezan na zunanjo napetost, laptop ima pa še notranjo baterijo.

Začel sem "študirat", če sem že kje videl kak mali UPS (moči manj kot 500W) ampak se nisem spomnil, da bi ga kje zasledil, zato sem se zaletel da bom šel delat UPS.

Opsala.

Potem pa še inverter za 50hz sinusno in nazaj vzdignit na 230V. In preberem na napajalnik. Output 12v 1.5A.

Nau šlo.

Potem lahko (teoretično) naredim doma polnilec za 12v svinčene akkuje (2 komada ob 5.2Ah), ter izhodno stopnjo iz polnilca reguliram na 14.4V (itak), iz baterij dalje pa reguliram na 12.0V. Priklopim na disk in stvar bi teoretično morala delovati?

Druga stvar bi bila izklop baterij ko so polne ter vklop, ko zmanjka napetosti v napajalniku. Verjetno bi bilo za to potrebno kako hujše vezje, ki zazna rahle padce napetosti ter zato pravočasno preklopi na baterije?

Vse je vsekakor še vedno v fazi brainstorminga, tako da zaenkrat svojih podatkov ne ogrožujem (vsaj v praksi ne Smile)

Predlogi, pripombe, popravki močno zaželjeni!
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 19.96

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 12, 2011 9:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

S 14.4V boš skuhal aku v enem dnevu.

Polnilec na 13.7V ter DC-DC swicher, ki prebavi vhod vsaj 10÷15V, na izhodu pa 12V 2A.
Akumulator 12V 7.2Ah, pa nekaj pomožnega vezja (biper ob izpadu napajanja, low batt indikacija ter undervolt odklop, da ne pošlješ akumulatorja prehitro v kislinska nebesa).

400VA (~300W) UPS sem imel, 300VA pa tudi že videl.
Koneckoncev je najcenejši pod 40EUR (pa kaj te vati brigajo), če se ti sploh splača toplo vodo izumljat...

Kaj pa v 2.5" disk pa ne bi investiral?
Pa imaš obstoječega 3.5" samo še za backup.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 23.92

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 12, 2011 11:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zakaj si tako komplicirati lajf ?

Nabavi si dobro kišto, staro prodaj za dele pa si nabavi 2 zunanja 500GB diska za prenosnik. En za backup, drugi za podatke.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
watts
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 13, 2011 2:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MadMax je napisal/a:
S 14.4V boš skuhal aku v enem dnevu.

Polnilec na 13.7V ter DC-DC swicher, ki prebavi vhod vsaj 10÷15V, na izhodu pa 12V 2A.
Akumulator 12V 7.2Ah, pa nekaj pomožnega vezja (biper ob izpadu napajanja, low batt indikacija ter undervolt odklop, da ne pošlješ akumulatorja prehitro v kislinska nebesa).

400VA (~300W) UPS sem imel, 300VA pa tudi že videl.
Koneckoncev je najcenejši pod 40EUR (pa kaj te vati brigajo), če se ti sploh splača toplo vodo izumljat...

Kaj pa v 2.5" disk pa ne bi investiral?
Pa imaš obstoječega 3.5" samo še za backup.

No, na začetku z 14.4 sem mislil tisto napetost ki jo oddaja avto alternator (Pa ne mi zamerit če sem kaj "zamuštral")
Za vso to vezarijo ki si jo naštel sem seveda tudi mislil. tudi če ni napisano Shhh
UPSja pri naši hiši takega nisem videl Smile in bi rekel da mi ga za tako majhno stvar ne splača kupovat. V 2.5" disk pa bi investiral, a je vprašanje "ognja v strehi"...

Pyr0Beast je napisal/a:
Zakaj si tako komplicirati lajf ?
Nabavi si dobro kišto, staro prodaj za dele pa si nabavi 2 zunanja 500GB diska za prenosnik. En za backup, drugi za podatke.

Ni "fora" dobre kište, frka je da se mi te ne da po enemu mesecu ponovno nastavljat, ker že od začetka stavka. 2 500GB diska pa bi bila še večje vprašanje ognja v strehi (že za 1tb je bil. en kanček... hvalabogu da sem bil v resni prostorski stiski :S)
Nazaj na vrh
Pyr0Beast
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 13, 2011 6:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kakšen ogenj bo šele ko bo keri od diskov krepnil ?!?

Švas plamen ? Razz
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.15
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 13, 2011 3:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne razumem kaj bi moral nastavljat?

Glede ognja/prepira, Tvoja naprava bo stala tudi nekje tam kot poceni UPS iz trgovine, če pa materiala še nimaš doma, pa zlahka še več. In če bo šlo pri izdelavi ali uporabi te naprave, kaj po zlu, bo ognjemet. Vsaj verbalni.

Tudi to upoštevaj.

Res bi na ta način dobil UPS z dvojno konverzijo, vendar stvar na koncu zna izpasti precej komplicirano in nič manjša od narejenega UPS.

Nekaj milosti bi bilo, če je napajanje diska lahko v rangu delovne napetosti akumulatorja. Tako bi odpadla ena od pretvorb.

Jaz bi vrgel pogled na male oglase, včasih se UPS naprave majhnih moči podarjajo, ko se lastniku ne splača/ne ljubi menjati akumulator. Nujno pa bi pri izbitri UPS izbrati takega, ki se ne ugasne pri majhni obremenitvi.
Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 19.96

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 13, 2011 6:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najcenejši UPS, ki sem ga našel v par minutah, je 45EUR pri 1A.
500GB 2.5" HDD je 55, v kakšni akciji kdaj najdeš za ta denar že 750GB.

Ti pa boš dal 25EUR za akumulator, 10 za transformator, in koliko še za pol kile ostalega šrota (kak rele, IC, pest drobnjaka, TIV...)? Sigurno skupaj več kot 45, pa še toplo vodo boš izumljal.
Ohišje boš kupil, ali bo kar po celi mizi razmetano?

Ok, zdaj pa nam še nekaj resno povej:
zakaj disk na UPS?
Boš urejal večdesetgigabajtne filetke, da ne moreš delat na prenosnikovem disku in imet zunanjega samo za storage?
Itak dvomim, da imaš zdajšnjega na FW ali USB3. Na USB2 je pa itak zategnjena ročna v prvi za karkoli resnega.....
Nazaj na vrh
Dorijan
Član
Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48
Aktiv.: 12.36
Kraj: južnoprimorska

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 13, 2011 7:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekaj vprašanj:
- Je disk na računalnik priklopljen preko USBja ali preko LANa?
- Kako pogosti so izpadi električne napetosti pri vas doma?
- Kakšne so specifikacije trenutnega napajalnika za zunanji disk?
- Koliko časa zdrži baterija na prenosniku?
- Koliko podatkov na disku je takih, da morajo biti dostopni 24/7?

watts
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 14, 2011 1:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Azrael je napisal/a:
Ne razumem kaj bi moral nastavljat?

Glede ognja/prepira, Tvoja naprava bo stala tudi nekje tam kot poceni UPS iz trgovine, če pa materiala še nimaš doma, pa zlahka še več. In če bo šlo pri izdelavi ali uporabi te naprave, kaj po zlu, bo ognjemet. Vsaj verbalni.

Tudi to upoštevaj.

Res bi na ta način dobil UPS z dvojno konverzijo, vendar stvar na koncu zna izpasti precej komplicirano in nič manjša od narejenega UPS.

Nekaj milosti bi bilo, če je napajanje diska lahko v rangu delovne napetosti akumulatorja. Tako bi odpadla ena od pretvorb.

Jaz bi vrgel pogled na male oglase, včasih se UPS naprave majhnih moči podarjajo, ko se lastniku ne splača/ne ljubi menjati akumulator. Nujno pa bi pri izbitri UPS izbrati takega, ki se ne ugasne pri majhni obremenitvi.

Se zavedam da bi lahko kaj šlo po zlu, zato sem se najprej obrnil sem preden sem se sploh mislil lotiti izdelave "ups"-a, in ravno po vaše nasvete. In da, kak autostart/autostop UPS ne bi prišel v poštev.

MadMax je napisal/a:
Najcenejši UPS, ki sem ga našel v par minutah, je 45EUR pri 1A.
500GB 2.5" HDD je 55, v kakšni akciji kdaj najdeš za ta denar že 750GB.

Ti pa boš dal 25EUR za akumulator, 10 za transformator, in koliko še za pol kile ostalega šrota (kak rele, IC, pest drobnjaka, TIV...)? Sigurno skupaj več kot 45, pa še toplo vodo boš izumljal.
Ohišje boš kupil, ali bo kar po celi mizi razmetano?

Ok, zdaj pa nam še nekaj resno povej:
zakaj disk na UPS?
Boš urejal večdesetgigabajtne filetke, da ne moreš delat na prenosnikovem disku in imet zunanjega samo za storage?
Itak dvomim, da imaš zdajšnjega na FW ali USB3. Na USB2 je pa itak zategnjena ročna v prvi za karkoli resnega.....

OK, priznam da si me na tej točki zadel, saj bi bilo elementov preveč (kdaj jih pa zame ni preveč... hmm Brick wall)

Zakaj bi ti dal disk na UPS? ja verjetno zato, da boš siguren, da se ti pri kakem kopiranju ne bo zgodil nekajsekundni izpad elektrike in boš potem moral delati znova (če ne od začetka, pa vsaj od tam, kjer si ostal). Verjetno bi te to, če se bi ti nekajkrat zgodilo, pošteno razjezilo (pa tudi če se ti ne bi v enem dnevu).
Na FW ga nimam, ker ima edina stvar v tej hiši FW - moj prenosnik. Čim ga želim pritaknit na drugi računalnik smo spet pri "zategnjeni ročni v 1. marči". USB 2.0 je pa za (maksimalno velike) 20MB RAW slike po moje čisto dovolj hiter. Sicer sem jih prenašal 300 kar nekaj časa, ampak bolje po 2.0 kot po 1.1 ali kaj takega.

Dorijan je napisal/a:
Nekaj vprašanj:
- Je disk na računalnik priklopljen preko USBja ali preko LANa?
- Kako pogosti so izpadi električne napetosti pri vas doma?
- Kakšne so specifikacije trenutnega napajalnika za zunanji disk?
- Koliko časa zdrži baterija na prenosniku?
- Koliko podatkov na disku je takih, da morajo biti dostopni 24/7?

Preko USB. Izpadi niso kako pogosti, ampak preventiva (kolikor verjetno sam veš) pogostokrat reši veliko stvari. specifikacije 12V 1.5A DC. Laptop zdrži ~2h 30 do 3h 15 (odvisno od uporabe). Dostop do diska pa ni potreben 24/7. Le Murphy ukaže Elektriki naj se umakne takrat, ko jo najbolj potrebuješ. In naj ti Buda pomaga.
Nazaj na vrh
Dorijan
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 14, 2011 2:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kupi svinčen akumulator 12V, dodaj 7812 in nanj prispajkaj konektor za disk.
1 krat na mesec ga dopolni, tako da če ga boš potreboval ko ni elektrike, ga samo priklopiš na akumulator in je.
Glede na porabo diska, ti bo že manjši svinčen akumulator, pa če je na pol prazen še vedno zdržal dlje kot prenosnik.
Celotni strošek te pa pride dobrih 20€ za baterijo(tudi 7Ah se dobi) in še 2€ za stabilizator in konektor.

int47
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Aktiv.: 8.86
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 14, 2011 2:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Kupi svinčen akumulator 12V, dodaj 7812 in nanj prispajkaj konektor za disk.
.
.
.
Citiram:
Celotni strošek te pa pride dobrih 20€ za baterijo(tudi 7Ah se dobi) in še 2€ za stabilizator in konektor.

Celotni strošek je lahko še dobrih 100€ višji, ker predlagana rešitev verjetno ne bo delovala.

78xx rabi na vhodu 2-3V višjo napetost, kot jo da na izhodu. Prazen 12V Pb akumulator pa ima manj kot 12V.
Nazaj na vrh
Pyr0Beast
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 14, 2011 6:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Toleranca 12V je cirka 11.5V minimalno. Kar je nižje ni več ok.
Nazaj na vrh
Dorijan
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 14, 2011 9:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ko ima 12V svinčena baterija dejansko 12V je že krepko pod polovico kapacitete.
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.15
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 15, 2011 1:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ko zmanjka energije iz polnilca, napetost tudi pri neobremenjen akumulatorju hitro pade pod 13V. Posledično je "okno"koliko kapacitete boš lahko izkoristil, tudi pri uporabi low drop stabilizatorja, zelo majhno.

Standardni 7812 pa je za to nalogo povsem neuporaben.
Nazaj na vrh
bostjang
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Aktiv.: 14.65
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 28, 2011 8:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa če bi namesto direktnega priklopa ali LDO zgradil SEPIC pretvornik, seveda z izklopom pri praznemu akumulatorju?
Na omrežni strani pa polnilec na 13,7V, kot je že povedal MadMax. Tako bi dobil UPS z dvojno pretvorbo.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 11 dni