www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Priklop senzorja na navadno svetilo? Pomoč
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
sebastig
Član
Član

Pridružen-a: Sob 21 Nov 2009 21:35
Aktiv.: 0.76
Kraj: World

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 21, 2009 9:40 pm    Naslov sporočila:  Priklop senzorja na navadno svetilo? Pomoč Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

Nisem sicer elektronik oz. po domače električar, sicer si res čisto preproste stvari znam sam zvezat, sam pri tem senzorju za vklop luči zunaj pa se mal zaplete, zato bi potreboval malce vaše pomoči. Vem da je za nekatere mojstre elektrike tukaj stvar banalna ampak kaj čmo tudi to mora obstajat.
No kakorkoli zunaj imamo navadno "fasngo" trenutno priklopljeno in jo vklapljamo in izklapljamo z stikalom. Želeli bi imeti senzor ki sem ga danes tudi kupil sam zdaj pa ga ne znam priklopit. Senzor ima tri žice in sicer rdečo modro in rjavo, samo kam oz. kako konktreno priklopit senzor da bo deloval pa je drug pojem?
A mi lahko morda kdo čist po domače pove kako se priklopi takle senzor da bo luč svetla?

Lep pozdrav

S
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.53
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 21, 2009 9:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prosim poslikaj priključne sponke senzorja pa bomo lažje svetovali. Pray
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
rok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Mar 2009 16:31
Aktiv.: 1.84
Kraj: Dravograd

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 21, 2009 9:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljen!

Navodil mogoče ni bilo zraven? 3 žice: modra-faza; rjava-nula; rdeča-breme (v tovjem primeru žarnica) vezana zaporedno med izhod senzorja (rdeča žica) in nulo.
PS: Prosim upoštevaj tole. Exclamation Ponavadi je tako. Večina senzorjev deluje po tem principu. Obstajajo različne variacije. Sicer pa tako kot je omenil PZUFIC: Poslikaj sponke ali pa nariši kako zadeva izgleda.
(To je skoraj tako, da rečem da imam avto, ki mu je crknil zaganjač. Kako ga zamenjam? Wink ) Sicer pa: rešitev je 100% nekje blizu... Mr. Green

Lep pozdrav,
Rok

cornholio
Član
Član

Pridružen-a: Sre 24 Avg 2005 14:10
Aktiv.: 0.48
Kraj: Prlekija

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 21, 2009 10:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Halooo.
A ni bila nekdaj davno že tega modra nula (NE PA FAZA)!!!????

Ti priklopi modro za nulo, rjavo za fazo, rdeča pa gre na luč!!! Pa nule ne pozabi vezat na luč!!!

Lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Yahoo Messenger - naslov
malci
Član
Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05
Aktiv.: 4.05
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 21, 2009 10:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

rok je napisal/a:
modra-faza; rjava-nula; rdeča-breme

Od kdaj pa tole? še dane dopoldne je veljalo , da je modra nevtralni vodnik, črna (rjava) fazni vodnik, in rdeča breme.

Sicer pa: dosedanji nevtralni vodnik (modri) povežeš na senzor in na luč, dosedanji fazni vodnik povežeš na fazni vodnik senzorja (črn ali rjav), rdeč (?) vodnik iz senzorja pa povežeš na luč - srednji kontakt okova žarnice.

EDIT: cornholio me je malce prehitel
lp
uroš

sebastig
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 21, 2009 10:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, se opravičujem, sem vedo da sem nekaj pozabo.....

Kupljen je v bauhasu za celih 10 eurov, kolker poznam firmo pa je Control Luchs

Sicer verjetno nebom zgrešu če bom kr lepo rdečo-senzor priklopo na rdečo-luč, modro-senzor združil in povezal z elektriko, rjavo-senzor pa povezal z elektriko.

Prosim, sliko je skenirala ženska....ja premala je ampak kaj čmo...ženske in računalniki....ccccccc.....

SensorLuchs.jpg
 Opis:
Navodila senzorja
 Velikost datoteke:  180.67 KB
 Pogledana:  1 krat

SensorLuchs.jpg

Nazadnje urejal/a sebastig Čet Dec 26, 2013 10:40 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
sebastig
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 21, 2009 11:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

HVALA gospodje, po mojem sem skapiral...če sem res bomo vidli jutri....Tako kot pravite bom povezal...

Ključ glavne omarce mam, varovalke tudi....[slovenščina je zame švedska vas] da tudi če bo šlo kaj k vragu bom hitro menjal da nebo težav s hladinikom in zamrzovalnikom( hudič je če se pišanec in svinjska ribica začnejo odtajat, ker je nekdo [cenzurirano] vezavo preprostega elementa kot je recimo senzor za luč hehehe).

Bom priklopil pa napišem če je uspelo. Very Happy

HVALA ŠE ENKRAT!!!

LPS
Nazaj na vrh
sraka
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Nov 2008 23:52
Aktiv.: 2.38
Kraj: PMAVs

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 21, 2009 11:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sebastig je napisal/a:
HVALA gospodje,.......
HVALA ŠE ENKRAT!!!

Ni za kaj, butalec !

Ps.: popravi si kraj v profilu, pa malo pazi na slovenski jezik.
Nazaj na vrh
rok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 21, 2009 11:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

malci je napisal/a:
rok je napisal/a:
modra-faza; rjava-nula; rdeča-breme

Od kdaj pa tole? še dane dopoldne je veljalo , da je modra nevtralni vodnik, črna (rjava) fazni vodnik, in rdeča breme.

Embarassed Se zelo opravičuejm :bonk: VEDNO zamenjam fazo in nulo... Vedno...
Se še enkrat opravičujem d'oh!

Lep pozdrav,
Rok

milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.06
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 22, 2009 12:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

rok je napisal/a:
VEDNO zamenjam fazo in nulo... Vedno...

Hugo bi rekel: Mislim, da je tole lahko nevarnooo .....

LP

rok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 22, 2009 1:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mi747 je napisal/a:
rok je napisal/a:
VEDNO zamenjam fazo in nulo... Vedno...

Hugo bi rekel: Mislim, da je tole lahko nevarnooo .....
Mogoče sem eden izmed tistih, ki v praksi zelo malo uporabljajo fazno napetost. Oče mi pa vedno govori: "Si še premalo izkušen za 230V." Po moje ima čisto prav...
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 23.92

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 22, 2009 6:18 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ko te bo prerukalo ne boš nikoli več pozabil Whistle Mr. Green

'Plave' žice gredo na zbiralke, te ponavadi niso kaj preveč zaščitene, razen pred dotikom. Faza gre pa preko varovalk.
Nazaj na vrh
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.90
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 22, 2009 10:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kje bo rabil luč preko senzorja.Da ne bo imel težave z obstoječo napeljavo.Ko ima pri luči tri žice in ena je na maso če obstaja.Izgleda da še ne razume shemo ko pa je jasno narisana.Kako vezati.Najbolje kakšnega ki pozna na to.
Nazaj na vrh
rok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 22, 2009 12:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pyr0Beast je napisal/a:
Ko te bo prerukalo ne boš nikoli več pozabil Whistle Mr. Green
Prvega ne pozabiš nikoli... Confused Še sam ne morem verjet, da sem napisal takšno oslarijo. Pa še seminarsko nalogo sem napisal iz tega! d'oh!

Lep pozdrav,
Rok

Seminarska naloga.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  Seminarska naloga.pdf
 Velikost datoteke:  262.85 KB
 Downloadano:  33 krat

Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 23.92

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 22, 2009 1:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Oo, pozabiš, pozabiš Mr. Green
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 11 dni