|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
comteq Član

Pridružen-a: Sre 30 Jul 2008 11:15 Prispevkov: 20 Aktiv.: 0.10
|
Objavljeno: Pon Nov 23, 2009 3:21 pm Naslov sporočila: malo pomoči pri DC napajalniku |
|
|
zdravo!
rabim nekaj pomoči. najprej naj povem, da neko res minimalno znanje okrog štroma mam. ne pa v detajle, ker nisem iz tega foha.
predelujem si računalniški napajalnik in mam par vprašanj. gre za 350W, 12V@15A (za ostale napetosti ne vem na pamet). napajalnik je samo brikan zelena+črna, ostalo je enako kot prej. rabim ga kot napajanje za en kompresor iz avtobusa (12V). ta kompresor je 10A, ker deluje tudi na avtovtičnico, ki so vse po 10A.
trenutno mam vse kable iste napetosti/barve zlotane skup. kakšno debelino kabla pravzaprav rabim pri max obremenitvi, da bi mel za vsako napetost le po eno žičko? rad bi si malo zoptimaliziral to sračje gnezdo.
priporočate, da bi vmes dal kako varovalko? kam je sploh treba dat varovalko? na maso?
eni dajejo gor tudi 5W porabnike,upore. zakaj?
malo cvikam da bi ga zalaufal z 10A porabnikom. do zdaj sem priklopil le 55/65W halogensko žarnico, deluje OK.
še en info rabim ... če ga kurcšlusam, stvar ckrne, ampak deluje normalno naprej, če ga ponovno štartam. to je normalen safety feature? a to pomeni da se ga ne da skurit?
ne me tepst če je kje kakšna neumnost. zato sem tu, da sprašujem vas od inštrumentarija imam multimeter in kolikorhočeš različnega kablovja. to je tudi vse
hvala lepa vsem |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebastjan.kamensek Član

Pridružen-a: Sob 26 Jul 2008 11:04 Prispevkov: 1029 Aktiv.: 4.99 Kraj: Škofja Loka
|
Objavljeno: Pon Nov 23, 2009 4:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če je napajalnik novejšega datuma ima sigurno tokovno zaščito - se izklopi če ga preobremeniš, tako da lahko čisto enostavno priklopiš in poizkusiš. Kar se tiče žic, če imaš že vse pocinjeno skupaj potem pusti tako kot je.
Če pa ni novejšega datuma pa vmes veži 10A varovalko pa boš videl kaj bo.
l.p. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.15 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Pon Nov 23, 2009 4:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za začetek preberi: Napajalnik 12V narejen iz računalniškega napajalnika
Da, zadeva ima zaščito proti kratkemu stiku.
Prvi problem, ki ga vidim so morebitne prešibke diode ali njihovo hlajenje na 12V linij, kar je pogost problem pri PC napajalnikih in tako napajalnik sicer zmore kratkotrajno navedene obremenitve, nikakor pa ne dalj časa (to je že nekaj minut).
Nasledni problem so lahko napetostne špice iz motorčka kompresorja (zaradi iskrenja na krtačkah), ki bi lahko uničile napajalnik, saj večinoma niso ustrezno zaščiten proti njim (tega v PCju ni).
Osebno bi raje predlagal pravilno dimenzioniran klasičen usmernik za take namene. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
comteq Član

|
Objavljeno: Pon Nov 23, 2009 8:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
s tem napajlnikom je laufal P4 3,2 ghz, TDP je iz glave 90-100W. se pravi je v osnovi nekje 2003 ali 2004, ATX 20-pin (novejši so 24).
to o el. špicah razumem. zdaj če teh špic ne bi bilo bi en 100W porabnik laufal normalno na daljši rok? se pravi da ne bi bil DC motorček na ščetke ampak npr. nek avtoradio?
tole z upori se mi zdaj rahlo odkriva. brez porabnikov ma moj napajalnik 11,83V na rumeni. s halogenko (dolge luči, pribl. 4,6A) pa je okrog 11,39V.
meni npr. niti ni potrebno obremenit 5V linije, da bi napajlnik delal.
take napajalce bi v bodoče rabil tudi za osvetlitev z LED diodami ipd.
v prvi fazi bi pa bilo fajn, če bi lahko laufal kompresor nanj. koliko pa en tak namenski trafo stane? se da enega obstoječega tudi predelat za to kar jaz rabim?
hvala še enkrat obema za trud  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
comteq Član

|
Objavljeno: Sre Nov 25, 2009 9:42 am Naslov sporočila: |
|
|
obstaja kakšna varianta da se zadeva uredi glede špicev? poznam sicer enega sposobnega finomehanika. bi mi znal pomagat pri tem?
včeraj sem našel en link, kjer so govorili o menjavi diod. je to to? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MOND Član

Pridružen-a: Sre 12 Okt 2005 20:05 Prispevkov: 623 Aktiv.: 2.62 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Nov 25, 2009 11:33 am Naslov sporočila: |
|
|
Tokovna zaščita PC napajalnika in elektro motor se ne marata kaj preveč.
Najverjetneje bo ob zagonu kompresorja tokovna zaščita izklopila napajalnik.
Se pridružujem Azraelovemu mnenju: Klasičen usmernik.
MOND |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
comteq Član

|
Objavljeno: Sre Nov 25, 2009 9:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
škoda. dobro, ga bom ponucal za ostalo hvala bogu lahko večino ostalega iz avta testiram bp.
koliko bi recimo stal en tak laboratorijski trafo minimalno 10A pa da ma prilagodljivo napetost tja do 12V?
na hitro sem gledal izdelke v conradu, cene so grozljive proti mojim prioritetam (ne rabim ga krvavo). niti ne vem v kateri rubriki naj gledam, jakosti so pa obupne. razen če si ne znam interpretirat podatkov.
ker se da svašta nardit doma, kako zapletena je izgradnja takega trafota? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jjakob Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12 Prispevkov: 1348 Aktiv.: 5.67
|
Objavljeno: Sre Nov 25, 2009 10:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zakaj pa hočeš imeti laboratorijski trafo z nastavljivo napetostjo?
Glede na zahteve (12V 10A - minimalno 120W), bi zadoščal že kak transformator za halogenke, na katerega vežeš greatz in gladilni kondenzator. Transformator in greatz lahko dobiš v bolje založeni elektro trgovini (npr. Elektronabava), gladilni kondenzator pa npr. v Čipu, HTEju ali ICju. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
xsyt Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 22:19 Prispevkov: 1346 Aktiv.: 6.46 Kraj: Slov.Bistrica
|
Objavljeno: Čet Nov 26, 2009 12:02 am Naslov sporočila: |
|
|
Če rabiš to slučajno za kakšne porabnike, namenjene za avto, glej na bolhi oz. oglasnikih pod "usmernik" ali "napajalnik". Ponavadi so ti nekje 13,8V.
Mene pa zanima za usmernik iz electonic - lab-a (0-30V, 3A regulacija), če je zadosti 2x24V 100VA trafo za priklop dveh takšnih vezij (dva kanala). Na koliko bi moral maksimalen tok omejiti? 2A na vsakem? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
comteq Član

|
Objavljeno: Čet Nov 26, 2009 7:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
jao, v elektronabavi vse fante poznam! se bom pozanimal. ni nujno da je dotično laboratorijski, pač nek trafo s prilagodljivo napetostjo pa da mu je vseeno za iskrenje na ščetkah.
prilagodljivo napetost bi mel zato, ker se marsikdaj najde še kaj drugega kot samo 12V roba iz avta. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 11 dni