www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

PC se ugašuje
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Programska oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
jankos
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Sep 2009 9:05
Aktiv.: 0.48
Kraj: širša okolica ormoža

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 27, 2009 10:24 pm    Naslov sporočila:  PC se ugašuje Odgovori s citatom

Imam naslednji problem. Včasih se mi PC kar naenkrat začne zaustavljat, in se izklopi brez da bi jas karkoli pritisnil za izklop.
Po tem se računalnik zažene za par sekund in spet ugasne. Se spet zažene in spet ugasne...to lahko ponavlja v neskončnost. Ko ga za nek čas izklopim iz elektrike ga komaj uspem zagnat.

Sicer v windovs noče iti dokler si v setupu ne nastavim : Configure SATA as: IDE.
Vedno ko se mi kar naenkrat ugasne opazim da je ta stvar prestavljena na ACHI.

No sprva sem mislil da je stvar v pregrevanju napajalnika, ki je sicer skoraj nov, za vsak primer sem ga menjal z enim, ki mi [slovenščina je zame španska vas] v drugem PC-ju, vendar stvar ni nič boljša.
Bi mi kdo znal pomagat?
Hvala že vnaprej in Lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 23.92

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 27, 2009 11:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

1. To še nič ne pomeni da je Ok.
2. Nastavitve narejene v BIOSu je treba shraniti
Nazaj na vrh
ptc
Član
Član

Pridružen-a: Pon 27 Apr 2009 9:20
Aktiv.: 0.74
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 27, 2009 11:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Je možno, da bi bil kakšen elektrolit na osnovni plošči napihnjen?
Ali imaš veliko prahu na ventilatorju oz. hladilniku od procesorja?

LP
Nazaj na vrh
jankos
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 28, 2009 9:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

1. To mi je jasno, vendar če napajalnik nebi bil ok verjetno nebi laufal v drugem PCju z skoraj istim naborom komponent.
2.Iz setupa grem ven tako da izberem:Save changes and exit. Kako bi še drugače lahko shranil nastavitve mi ni jasno.

Elektroliti izgledajo normalno. Procesor se ne pregreva, Deluje mi na 35 do 45 stopinj Celzija, kar se mi zdi čisto normalno.

tnx, še kake ideje?
Lp
Nazaj na vrh
ptc
Član
Član

Pridružen-a: Pon 27 Apr 2009 9:20
Aktiv.: 0.74
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 28, 2009 10:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Si že poskusil z memtestom rame testirati ali pa jih zamenjati, če jih imaš na razpolago?
Mogoče če imaš še kakšen disk na njega na novo naložiti OS pa vidit, če je mogoče to?

LP
Nazaj na vrh
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 32.96
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 28, 2009 10:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole z ramom je dober predlog.
Meni se je to isto dogajalo čisto sporadično potem ko sem zamenjal ram. Včasih je PC delal cele tedne, včasih pa se je ugasnil trikrat na dan. Takrat ko sem menjal rame, mi starega ni hotelo zaznati. Sem pač pustil brez, samo z novim. Izključevanje PC-a se je začelo pojavljati po kakšnem letu po zamenjavi. Sem že iskal račun od novega rama, ker je s starim (256) delalo brez problema. A glej ga šmenta, naenkrat se mi PC izključi.

Da ne dolgovezim: ugotovil sem da ram na sredini po dolžini ne sede dobro, ker se je plošča malo ukrivila ob vstavljanju. Ko sem matično ploščo s prstom podprl in na sredini rama pritisnil, sem začutil da je še malo vskočil. Računalnik dela od takrat BP! Nato sem na isti način vtaknil noter stari ram in ga je zaznalo. Tako imam sedaj notri oba in nobenih problemov več.

Upam, da sem kaj pomagal!
Pozdrav, Branko

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
jankos
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 28, 2009 1:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Memtest ne javi napake.

No mogoče je pa problem že rešen. Ko sem danes spet zagnal PC mi se je začelo znova dogajat to ugašanje.
Ker sem bil pri koncu z živci sem posegel po malo nestrokovnem prijemu, to je udarec po škatli. Normalno da brez koristi, mogoče le s škodo.
Posledice so, da mi je dokončno odpovedal eden izmed diskov.Na srečo tisti na katerem ni OS-ja.

Njegovo obnašanje je sledeče: Pri priklopu na napajanje se ga sliši da se zažene. Po nekaj sekundnem delovanju diska se zasliši neko "tk tk tk tk" (točno 4x "tk") in disk se ugasne.

Taki glasovi so se slišali takrat, ko se je računalnik ugašal večkrat zaporedoma.
Nato sem disk odklopil, in lej ga šmenta, računalnik se zažene normalno.
Slabost tega pa je da sem izgubil za nekje 250GB podatkov.

Kot zgleda je vse te težave povzročal trdi disk. Mogoče kratki stik v njem, zaradi katerega se je celoten napajalnik ugašal?Je to možno?

Pa še ena izmed opazk je ta, da se napajalnik občutno manj greje sedaj ko tega diska ni.
Lp
Nazaj na vrh
Pyr0Beast
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 28, 2009 2:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko bi bilo tudi kaj s PSU-jem. Ko si vzel disk ven si ga razbremenil.

Čisto možno pa je tudi disk povzročal tako štalo. Lahko so šle glave ali pa je motorček mrknil. Verjetno bi malce jahanja PCB-ja rešilo težavo.
Nazaj na vrh
Profesor Einstein
Član
Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13
Aktiv.: 6.28
Kraj: Rogaška Sl.

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 28, 2009 2:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo

Kaj je vzrok da včasih izvede glava na disku nenavadni manever (verjento se premakne na začetek in gre ponovno; kot da izgubi sled) (mogoče bad sector). Že nekaj časa ugotavljam kateri disk mi nagaja sistemski mi ležaj ruži to vem in ga že počasi čistim da bom nanovo naložil na drug disk. Računalnik se mi še ne ugaša.

Hvala za odgovor.

Lp.

Darko

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pyr0Beast
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 28, 2009 2:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jup. Okvarjen sektor zamenja z neokvarjenim. Menjaj, saj se množijo kot zajci, dokler disk ne mrkne.
Nazaj na vrh
jankos
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 28, 2009 3:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pyr0Beast je napisal/a:
Lahko bi bilo tudi kaj s PSU-jem. Ko si vzel disk ven si ga razbremenil.

Čisto možno pa je tudi disk povzročal tako štalo. Lahko so šle glave ali pa je motorček mrknil. Verjetno bi malce jahanja PCB-ja rešilo težavo.

Jahanje PCBja bi naj pomenilo kaj? Prosim če mi to malo pojasniš po domače Smile Hvala
Nazaj na vrh
Pyr0Beast
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 28, 2009 5:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Malce ga pritiskaš tam, kjer ima motorček kontakte. Sicer najbolje kar odviti in sčistiti.
Nazaj na vrh
Profesor Einstein
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 29, 2009 10:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mene pa zanima še ena zadeva kaj bi lahko bilo narobe. Imam eno ploščo doma od P4 kjer pa ne zazna grafične kartice. Ali je lahko napajanje za grafično šlo ali je kaj večjega? Ob vklopu računalnika pa grejo vsi testi uspešno skozi kar se da spremljati na LED diodah ki so na plošči. OS začnem nalagati in tam je slika potem pa ko pridem naprej da bi nadaljeval pa se restarta in ustavi pred detekcijo grafične saj mi je ne pokaže - drugače pa grafična dela na drugem PC tako da grafična je OK.

Lp.

Darko

Pyr0Beast
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 29, 2009 10:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nastavljeno na interno VGA/PCI ali pa crknjen AGP? slot oz. 1.5V regulacija za njegov IO.
Nazaj na vrh
Profesor Einstein
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 29, 2009 11:35 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja verjetno bo crknjen AGP ker je nastavljeno na zunanji AGP adapter.

Lp.

Darko

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Programska oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 11 dni