|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
joc Član

Pridružen-a: Pet 22 Dec 2006 14:19 Prispevkov: 371 Aktiv.: 1.64 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Tor Dec 08, 2009 1:00 am Naslov sporočila: napajalnik za satelitski receiver |
|
|
Zdravo.
Skušam popraviti napajalnik za receiver. Mosfet v napajalnem delu se v kratkem času precej segreje in transformator precej "brenči". Receiver sicer deluje, vendar se ga ne upam imeti prižganega dalj časa. Enosmerne napetosti (5V, 12V, 24V, 3.3V in 33V) so nekoliko višje. Na 33V veji je 36V, na 24V je 26V, 12V->12,7V...
Nekaj elektrolitov (1000uF/10V) je napihnilo, zato sem jih zamenjal (mosfet se še vedno pregreva). Meril sem tudi bremenske tokove posameznih vej, ki v nobenem primeru ni bil velik - največji je bil na 3.3V veji in sicer cca. 300mA, na drugih napajalnih vejah je bil precej manjši (pomislil sem, da je mogoče kaj z bremenom narobe). Sklepam, da je breme ok in da je kondenzatorje napihnilo zaradi napajalnika (previsoke enosmerne napetosti). Sprašujem se oz. sprašujem vas ali je možno, da se je kateremu od elementov (upori, kondenzatorji na primarni strani), ki vplivajo na PWM frekvenco spremenila toleranca ali vrednost in se to odraža na enosmernih napajalnih napetostih in gretju ter "brenčanju" transformatorja? Ali celo, da je prišlo do medovojnega stika primarnega navitja transformatorja in mosfet zaradi tega "trpi"?
PS:
- čip: UC3842A
- MOSFET: K2645
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
294.79 KB |
Pogledana: |
6 krat |

|
_________________ Človek, tako pomembno bitje, ki ga lahko naredi vsak bedak. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bbrane Član

Pridružen-a: Čet 14 Jun 2007 15:02 Prispevkov: 590 Aktiv.: 2.68 Kraj: Cerkno
|
Objavljeno: Tor Dec 08, 2009 9:00 am Naslov sporočila: |
|
|
Mislim , da bo potrebno zamenjati elko 47mikro / 400V v primarju. Kar nekajkrat sem imel tak primer .
Lep pozdrav !
_________________ En poizkus je vreden več kot tisoč strokovnih mnenj |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
spy Član

Pridružen-a: Sre 06 Sep 2006 20:43 Prispevkov: 403 Aktiv.: 1.76 Kraj: Tržič
|
Objavljeno: Tor Dec 08, 2009 9:07 am Naslov sporočila: |
|
|
Satelitski sprejemniki so potrošna roba in tudi napajaniki so povečini slabo narejeni.
Moj nasvet: pusti pregrevanje, tolerance napetosti, brnenje. Pozornost še bolj posveti raje elektrolitom in njihovim ESR-om. Na 1000uF/10V sem prav alergičen. Na stotine sem jih moral zamenjati, ker po manj kot letu dni dobi visok ESR in posledično temu sesuje delovanje napajanika. Pa se niso bili niti malo napihnjeni. Če je že napihnjen pomeni, da je bil že zelo kritično slab. Svetujem ti, da vse elektrolite preveriš, še bolje kar zamenjaš. Potem bi znalo biti tudi šumenja manj. Šumijo ti ali trafo ali pa kak elektrolit. Čisto brez šuma pa verjetno ne boš ostal. Vsak ga nekaj ima.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
joc Član

Pridružen-a: Pet 22 Dec 2006 14:19 Prispevkov: 371 Aktiv.: 1.64 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Tor Dec 08, 2009 6:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
bbrane je napisal/a: |
Mislim , da bo potrebno zamenjati elko 47mikro / 400V v primarju. Kar nekajkrat sem imel tak primer .
Lep pozdrav ! |
bbrane prav si imel! Zamenjal sem omenjeni elko in napajalnik deluje brez pregrevanja mosfeta in transformatorja skoraj ni slišati
Hvala tebi in Spy-u za nasvete.
Lp.
_________________ Človek, tako pomembno bitje, ki ga lahko naredi vsak bedak. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni