|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
bonaparte Član

Pridružen-a: Pon 19 Jan 2009 9:45 Prispevkov: 93 Aktiv.: 0.47 Kraj: Nova gorica
|
Objavljeno: Tor Dec 08, 2009 1:33 pm Naslov sporočila: pretvornik 12V na9V-kje kupiti? |
|
|
Dober dan!
Imam električnega pastirja, ki se napaja iz 9V baterije. Ta baterija je za enkratno uporabo in se ne da polniti.
Želel bi tega pastirja napajati iz akumulatorja 12V, ki se ga da polniti. Se na trgu dobi pretvornik iz enosmerne napetosti 12V na 9V? Kako se takemu pretvorniku reče?Kje ga lahko kupim? Sam se na elektroniko slabo spoznam...
Kako preveriti, ali bi ta pastir delal tudi na 12V akumulator?Seveda, da se pastir ne bi poškodoval.
Hvala za odgovore in lep pozdrav! _________________ Za vsako popravilo nima smisla vozit vozila na servis. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dyfan Član

Pridružen-a: Sob 05 Maj 2007 9:54 Prispevkov: 652 Aktiv.: 2.96
|
Objavljeno: Tor Dec 08, 2009 1:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Možnost je tudi, da kupiš 9 voltno NiMH polnilno baterijo in ustrezen polnilec, če ga še nimaš.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.94 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Tor Dec 08, 2009 1:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Po moji presoji bi zadeva morala delati tudi na 12V. Glede na to, da je poraba vezja verjetno dokaj mala - v koliko se napaja iz baterije, bi napetost lahko zmanjšal z malo močnejšo 3V zener diodo vezano zaporedno. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.46 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Tor Dec 08, 2009 3:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Namesto zenerjeve diode lahko uporabiš kar 3 ali 4 1N4007 vezane zaporedno. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sibica Član

Pridružen-a: Sob 02 Maj 2009 15:24 Prispevkov: 1097 Aktiv.: 5.59 Kraj: Vremska Dolina
|
Objavljeno: Tor Dec 08, 2009 9:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lahko bi uporabil tudi 9 V regulator LM7809. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bonaparte Član

|
Objavljeno: Tor Dec 08, 2009 9:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
stranaboy je napisal/a: |
Kje pa bi ta regulator ali zenerjevo diodo kupil ? Prek interneta? V trgovinah z elektromaterialom?
Hvala za odgovor. _________________ Za vsako popravilo nima smisla vozit vozila na servis. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sibica Član

Pridružen-a: Sob 02 Maj 2009 15:24 Prispevkov: 1097 Aktiv.: 5.59 Kraj: Vremska Dolina
|
Objavljeno: Tor Dec 08, 2009 10:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glede na to da si z Gorice, ti lahko jaz prinesem. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bonaparte Član

|
Objavljeno: Tor Dec 08, 2009 10:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
dyfan je napisal/a: |
Možnost je tudi, da kupiš 9 voltno NiMH polnilno baterijo in ustrezen polnilec, če ga še nimaš.
LP |
Jaz sem precej iskal tako polnilno baterijo, pa brezuspešno. Lahko napišeš kaj več o njej? Sicer za pastirja rabim 9V baterijo, 90Ah, nepolnilno, po dimenzijah pa je nekaj manjša od avtomobilskega akumulatorja...
Hvala za odgovor. _________________ Za vsako popravilo nima smisla vozit vozila na servis. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
satelitko Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27 Prispevkov: 1777 Aktiv.: 7.50 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: Tor Dec 08, 2009 10:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
dyfan je napisal/a: |
LP |
Taka baterija bo mogoče držala kaki 2 uri... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dyfan Član

Pridružen-a: Sob 05 Maj 2007 9:54 Prispevkov: 652 Aktiv.: 2.96
|
Objavljeno: Tor Dec 08, 2009 10:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, pri takšni porabi je NiMH baterija neustrezna in bo treba uporabiti eno od rešitev, ki so ti jih predlagali.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.62 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Sre Dec 09, 2009 9:28 am Naslov sporočila: |
|
|
Silvo je napisal/a: |
Po moji presoji bi zadeva morala delati tudi na 12V. |
Ni res
Mnogi pastirji, ki so narejeni za napetost 6-9V sicer delujejo na 12V, ki je pri polnem akumulatorju 12,6V in še malenkost več, ampak... delujejo nekaj mesecev, lahko tudi več let, potem pa čudežno prenehajo delovat ali pričnejo zelo nesigurno delovat. Škoda v večini primerov je nepopravljiva, oziroma dovolj visoka, da je ekonomsko neupravičena.
Zakaj aparati odpovedo zaradi previsoke napajalne napetosti pa je verjetno vsem jasno, zaradi preobremenjenosti. Starim aparatom z mehanskimi kontakti in prekinjevalnikom pocrkajo kontakti in sicer nepopravljivo, za povrh pa lahko prebije še VN trafo, pri novejših pa elektronika običajno zdrži ali pa tudi ne, v veliki nevarnosti sta tako switcher trafo in VN trafo.
Kar priklapljajte na 12V, bo pocrkalo več aparatov in bo prodanih več novih
Napetost takoimenovane 9V baterije za pastirja ni 9V ampak cca 8V, nazivnih 9V je le nekaj časa pri novi bateriji, potem pa hitro pade na 8V in proti koncu tudi na 7,5V ko se začne približevati izpraznjenosti.
Rešitev je preprosta... namig: 7809 in shema iz tehničnega lista, bolj preprosto ne more biti. _________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bonaparte Član

|
Objavljeno: Čet Mar 04, 2010 3:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
mucek4 je napisal/a: |
Namesto zenerjeve diode lahko uporabiš kar 3 ali 4 1N4007 vezane zaporedno. |
Znanec mi je vezal 3 1N4007 diode zaporedno. Ko sem izmeril napetost na akumulatorju potem, ko so bile (na žici iz + kleme akumulatorja)vezane te diode, sem ugotovil, da se je napetost zmanjšala za vsega 1.2V. To pa pomeni, da se je napetost zmanjšala iz 12.7 V (napolnjen akumulator-brez vezanih diod) na 11.5V( ko so bile vezane 3 diode), kar je še zelo daleč od 9V, kolikor rabim za delovanje pastirja...Znanec mi je zagotovil, da je to OK, da te tri diode zmanjšajo napetost za skupno 1.8V-da moraš napetost meriti, ko je pastir priklopljen, torej pod obremenitvijo...Meni se to zdi čudno...Saj napetost akumulatorja merimo takrat ko ni obremenjen, kajne?
Kaj menite vi?
Pa še eno vprašanje: nabavil sem 1N4007 diode. Večina diode je črne barve, mali del pa sive.Kako se diodo pravilno veže v tokokrog? Na kablu iz +(plus) kleme imam že vezane 3 diode. Če bi vezal še na kabel iz -(minus) kleme še tri diode-kam moram obrniti sivi del diode-proti akumulatorju ali proti porabniku?Ko mi je znanec to delal sem ga pozabil vprašati... _________________ Za vsako popravilo nima smisla vozit vozila na servis. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bonaparte Član

|
Objavljeno: Čet Mar 04, 2010 3:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem nabavil to zadevo...Ima tri jezičke...Kaj se kam priklopi-na te tri jezičke?
Hvala za odgovor in lep pozdrav... _________________ Za vsako popravilo nima smisla vozit vozila na servis. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
klemen88 Član

Pridružen-a: Tor 01 Jan 2008 17:37 Prispevkov: 747 Aktiv.: 3.51 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: Čet Mar 04, 2010 3:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
bonaparte je napisal/a: |
Sem nabavil to zadevo...Ima tri jezičke...Kaj se kam priklopi-na te tri jezičke?
Hvala za odgovor in lep pozdrav... |
datasheet
Poglej na 6 stran! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.41
|
Objavljeno: Čet Mar 04, 2010 3:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
1-vhod
2-masa
3-izhod
Ne pozabi na elektrolite in 100nF kondenzatorje čim bližje pinom.
Za več informacij pa poglej datasheet... _________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni