|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
comteq Član

Pridružen-a: Sre 30 Jul 2008 11:15 Prispevkov: 20 Aktiv.: 0.10
|
Objavljeno: Tor Dec 08, 2009 8:23 pm Naslov sporočila: Perfboard ali PCB? |
|
|
Zdravo!
Rad bi si naredil nekaj efektov za kitaro pa me zanima, kaj bi bilo najbolje. Kot prvo naj povem, da mam layoute vezij.
Naj kupim perforirano ploščo ali dam komu za izdelat PCB? Je infrastruktura za PCB že toliko dosegljiva, da bi mi lahko to kdo izdelal za pameten denar? Bolj v smislu domačih mojstrov, ker ne bi oddajal naročila kakemu podjetju.
V tem primeru bi rabil samo golo plato, še luknje bi si sam zvrtal ...
Kakšne so kaj cene?
Sem potrpežljiv človek in sem pripravljen tako zadevo nalotat na perfboard, vezja niso videt preveč komplicirana, v kolikor izdelava PCB-ja ne bi bila smiselna.
Da si še drznem malo off podvprašanje - obstajajo kakšne "fasunge" za pasivne elemente? Primer: zmoddal sem efekt, par stvari rabi še finese in bi na hitro rad zamenjal ene par kondijev, da vidim razliko. Za lotat rabim vse razstavit, masa je valjda na ohišju, preden to potem vse skup sestavim nazaj, pozabim vse nastavitve in kakšen je prej bil sound.
Prilagam še en konkreten primer vezja.
100x hvala za odgovore!
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
94.43 KB |
Pogledana: |
2 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gregzy87 Član

Pridružen-a: Čet 08 Feb 2007 2:48 Prispevkov: 742 Aktiv.: 3.31 Kraj: Okolica Vrhnike
|
Objavljeno: Tor Dec 08, 2009 9:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Protoboard, kjer se lahko elemente poljubno "hitro menja"? Za VF ni ravno primeren, za audio bi pa pomoje šlo...
Drugače pa zjedkat in se tudi lahko večkrat odspajka/prispajka kakšen element.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jjakob Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12 Prispevkov: 1348 Aktiv.: 5.67
|
Objavljeno: Tor Dec 08, 2009 10:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Protoboard je za to ravno pravšnji.
http://en.wikipedia.org/wiki/Breadboard
Če pa želiš le preizkušati, kako zvenijo različni elementi na že narejenem vezju, pa lahko uporabiš vtične kontakte od razstavljenih IC podnožij.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
comteq Član

Pridružen-a: Sre 30 Jul 2008 11:15 Prispevkov: 20 Aktiv.: 0.10
|
Objavljeno: Tor Dec 08, 2009 11:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
A se prav spomnim, si ti mel enkrat temo o enem DIY stompboxu?
Na breadboardu bom probal nove efekte, sprašujem za obstoječega, ki je zdaj moddan, drugače je pač fabriški. Ta podnožja sem pred pol ure videl na tonepadu, kakšno naključje.
V osnovi pa sem tudi spraševal, če bi lahko kompletna vezja delal iz perfboarda.
Hvala obema za odgovore.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gregzy87 Član

Pridružen-a: Čet 08 Feb 2007 2:48 Prispevkov: 742 Aktiv.: 3.31 Kraj: Okolica Vrhnike
|
Objavljeno: Sre Dec 09, 2009 12:33 am Naslov sporočila: |
|
|
Lahko tudi na univerzalni ploščici ja. Samo to je zamudno + vedno ne dela v prvo + en cel kup žic potem štrli vsepovsod . S kakšnimi parimi elementi že, ne pa da imaš npr. cel ojačevalec narejen na taki plošči .
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 11 dni