www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

stensko ogrevanje
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
hvon
Član
Član

Pridružen-a: Pet 18 Apr 2008 9:55
Aktiv.: 0.93
Kraj: Avče

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 20, 2009 6:03 pm    Naslov sporočila:  stensko ogrevanje Odgovori s citatom

no kot sem zgoraj napisal ,nameravam si v stanovanje ki ga bom kompletno preuredil,namestil stensko ogrevanje poleg talnega .nekaj sem po brskalniku že tu gori iskal,samo nisem najdu nič pametnega.. nekaj malega se najde tudi na googlu ,samo tam so samo pompi s strani trgovcev, mene pa zanima ,če se je že kdo s tem ubadal in ima izkušnje ( s prve roke-dobre ,slabe lastnosti),zanima me pa tudi ,če bi v steno vgradil ogrevalne cevi in bi v njih spustil toplo vodo ( ne bi pa poslal notri 60 stopinj),ali bi mi omet zdržal ,ali bi popokal zaradi temperature,. ali bi bilo treba čez napet mrežo in čez porajhat ,da ne bi pokalo..?
najprej se bom čez zimo počasi lotil kopalnice ,tako da bom stensko ogrevanje najprej namontiral v 1 prostor ,ga stestiral ko je mraz , potem pa še poleti ko je toplo in ventile za dotok iz bojlerja preusmeril iz navitja ki bi ga imel 1 meter pod zemljo okoli hiše in s tem hladil stene poleti (namesto klime) .namen imam montirat cevi tudi po stropu (pod omet) , ker je navrhu podstrešje in se fajn segreje in s tem tudi plošča . talno gretje bi bilo ločeno od stenskega ( stensko bi bilo toplejše)

dobrodošel je kakšen komentar,tudi kritike ,za kar menim da jih ne bo malo Silenced

GJ
Član
Član

Pridružen-a: Čet 02 Nov 2006 15:51
Aktiv.: 4.17
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 20, 2009 6:23 pm    Naslov sporočila:  Re: stensko ogrevanje Odgovori s citatom

hvon je napisal/a:
dobrodošel je kakšen komentar,tudi kritike ,za kar menim da jih ne bo malo Silenced

Če imaš hišo zadovoljivo izolirano potem povsem zadostuje le talno ogrevanje!
Jaz imam montažno hiš in brez problema ogrevam dnevno sobo in hodnike zgolj s talnim ogrevanjem, tam nekje do -18oC zunanje temperature. Temperatura vstopne vode za talno ogrevanje je pri meni max. 34oC.
Seveda pa moraš imeti pravilno dimenzionirano talno gretje. Je pa res, da imam v dnevni sobi in hodnikih na tleh ploščice, če imaš parket si precej bolj omejen, parket/les/laminati je slabši toplotni prevodnik, kar pomeni, da talno gretje ne more odajati toliko toplote kot, če so tla iz ploščic.
Talno gretje ima najbojši izkoristek, ker toploto odajajo tla je razporeditev temperature zraka glede na višino najbolj enakovredna. Pri radiatorskem ogrevanju ni tako, pri tleh je temperatura zraka najnižja pod stropom pa najvišja, rezlika je lahko celih 10oC!

LP GJ
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
hvon
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 20, 2009 6:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ja se strinjam s tabo, samo sem nekaj bral,da naj bi se ne ogrevalo s talnim ,ker ni najbolj zdravo za noge,zato sem mislil da bi se s stenskim . talno bi imel samo zato da ne bi bile ravno ledene ploščice pozimi.
Emil
Član
Član

Pridružen-a: Sre 20 Apr 2005 17:48
Aktiv.: 0.04
Kraj: Šenčur

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 20, 2009 6:42 pm    Naslov sporočila:  stensko ogrevanje Odgovori s citatom

http://www.naredisam.com/tiskaj.php?kat=STENSKO_OGREVANJE_IN_HLAJENJE&tip=h
Nazaj na vrh
GJ
Član
Član

Pridružen-a: Čet 02 Nov 2006 15:51
Aktiv.: 4.17
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 20, 2009 7:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hvon je napisal/a:
ja se strinjam s tabo, samo sem nekaj bral,da naj bi se ne ogrevalo s talnim ,ker ni najbolj zdravo za noge,zato sem mislil da bi se s stenskim. talno bi imel samo zato da ne bi bile ravno ledene ploščice pozimi.

Res je! Previsoka temperatura tal škoduje zdravju, predvsem povzroča krčne žile.
Če se pravilno spomnim je maksimalna temperatura na vhodu talnega gretja 35oC.
Tla imajo tako temperaturo pod 28oC, kar še vedno ni kritično! Predpogoj je dobro izolirana hiša! Dodatno ogravanje bi jaz namestil pod okni in bi ga vključil le, ko bi bilo zunaj res maz!

LP GJ
Nazaj na vrh
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 24.02

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 20, 2009 8:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj je bolj zdravo za noge, topel pod ali mrzla keramika ? Smile

Krčne žile pa nastajajo tudi zaradi drugih dejavnikov.
Nazaj na vrh
hvon
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 20, 2009 8:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

GJ je napisal/a:
[ Dodatno ogravanje bi jaz namestil pod okni in bi ga vključil le, ko bi bilo zunaj res maz!
LP GJ

se pravi toplotno zaveso..

bostjang
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Aktiv.: 14.64
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 21, 2009 3:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri hlajenju s telesi, ki so sicer namenjena za ogrevanje, moraš paziti, da se temperatura telesa ne spusti pod temperaturo rosišča, sicer pride do kondenzacije, česar si pa na steni najbrž ne želiš.

Mogoče pa bi namesto zemeljskega kolektorja za hlajenje lahko uporabil hlad vode iz vodovoda. Seveda preko izmenjevalnika toplote. Učinkovitost pa je seveda odvisna od tvoje porabe vode. Vseeno pa bi moral temperaturo omejiti navzdol.
Nazaj na vrh
hvon
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 21, 2009 4:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bostjang je napisal/a:
Pri hlajenju s telesi, ki so sicer namenjena za ogrevanje, moraš paziti, da se temperatura telesa ne spusti pod temperaturo rosišča, sicer pride do kondenzacije, česar si pa na steni najbrž ne želiš.

Mogoče pa bi namesto zemeljskega kolektorja za hlajenje lahko uporabil hlad vode iz vodovoda. Seveda preko izmenjevalnika toplote. Učinkovitost pa je seveda odvisna od tvoje porabe vode. Vseeno pa bi moral temperaturo omejiti navzdol.

in kje je meja rosišča ?

l-note
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Jul 2004 12:32
Aktiv.: 0.42

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 21, 2009 7:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Rosišče je odvisno od temperature in relativne zračne vlage.

Na TEMLE linku je spletni kalkulator, ki ti izračuna temperaturo rosišča pri podani temperaturi in vlažnosti zraka.

Primer: Ozračje ima 25 stopinj in 50 % vlažnost. Če neko telo oz. zrak okolice ohladimo na 13.8 stopinj celzija ali nižje, se bo na njem začela izločati voda.
Nazaj na vrh
hvon
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 21, 2009 8:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

l-note je napisal/a:
Rosišče je odvisno od temperature in relativne zračne vlage.

Na TEMLE linku je spletni kalkulator, ki ti izračuna temperaturo rosišča pri podani temperaturi in vlažnosti zraka.

Primer: Ozračje ima 25 stopinj in 50 % vlažnost. Če neko telo oz. zrak okolice ohladimo na 13.8 stopinj celzija ali nižje, se bo na njem začela izločati voda.

uu hvala l-note , uporabni podatki,,no ko smo že pri rosišču , ali mi lahko zrihtaš še link od mejne temperature kondenziranja plinov v kaminu (centralni kurjavi) .

hvon
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 02, 2009 10:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

zanima me če je že kdo od vas delal,ali pa so vam delali stensko ogrevanje in sicer kakšno izolacijo so dali na notranji zid,kako so pritrdili (če so bile plošče) ,da se ne potem odlušči zolacija od zida ali pa da se ne odlušči omet od izolacije..

ps. na zgornjem linku piše približno kakšen materjal je potreben,samo ni pa opisano kako se ga pritrdi na zid in kaj je potrebno paziti.. sem že po netu brskal,pa nisem mogel ničesar najti..

hvala

mikimouse
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 1:10
Aktiv.: 0.22
Kraj: Škofljica

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 03, 2009 12:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

LP,
s talnim in stenskim ogrevanjem imam zelo dobre izkušnje, saj jih montiram.
Gre pa za nizkonapetostno ogrevanje. Vsekakor je veliko tega odvisno od izolacije sten in tal, vendar pri tem talnem/stenskem ogrevanju se medij nikakor ne segreje nad 32 stopinj. Prednost je v izredno majhni debelini ogrevalnega telesa, majhne porabe....

za več informacij me lahko kontaktiraš na ZS.
Nazaj na vrh
integrerc
Član
Član

Pridružen-a: Sob 23 Sep 2006 14:50
Aktiv.: 1.86
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 03, 2009 1:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mikimouse, verjetno si mislil nizkotemperaturno in ne nizkonapetostno?
Zakaj bi poleg talnega ogrevanja imel še stensko?
Mislim, da je investicija prevelika, glede na udobje in izkoristek.

mikimouse
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 1:10
Aktiv.: 0.22
Kraj: Škofljica

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 03, 2009 6:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

če je napetost od 3-30V, potem.....sem mislil nizkonapetostno.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 489 dni