|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
tonko Član

Pridružen-a: Sob 25 Jun 2005 13:45 Prispevkov: 541 Aktiv.: 2.28 Kraj: Črnomelj
|
Objavljeno: Pon Dec 14, 2009 5:03 pm Naslov sporočila: 68HC11F1 Programator internega EEPROM-a |
|
|
Zaradi servisiranja sem na eni plošči zamenjal 68HC11F1CFN4. Ker je procesor nov ima prazen eeprom in bi moral prepisati še podatke iz EEPROMA iz starega procesorja.
Zanima me če ima kdo programator ali pa link do kakšnega DIY programatorja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s56al Član

Pridružen-a: Pon 19 Sep 2005 12:03 Prispevkov: 788 Aktiv.: 3.33 Kraj: JN66SI & JN76TM
|
Objavljeno: Tor Dec 15, 2009 8:22 am Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav,
Če ne najdeš ustreznega programatorja in imaš žilico za MCU-je, se da družino 68HC11 obvladati tudi drugače. Načeloma potrebuješ le zaporedno povezavo UART (RS-232) od PC do mikrokontrolerja ter pravilno povezati dva pina na mikrokontrolerju, ki določata, v katerem režimu se MCU zbudi po resetu. Ta dva pina nastaviš na "bootstrap" mode v katerem:
- preneseš prek UART v RAM poljuben program, ki se po prenosu avtomatsko zažene;
- preneseni program potem npr. čita / piše po EEPROM-u in podatke po UART pošilja na PC oz. jih od njega prejema ali počne poljubno drugo nalogo;
Nekoč sem na spletu že naletel na softvare za PC, ki je podpiral zgoraj našteta opravila. Verjetno bi se ga dalo še kje sneti. V skrajni sili imam še nekje doma spisane programe za gornja opravila v Borland TurboPascalu. Bi pa za njihovo poganjanje rabil pravi DOS računalnik oz. pod Win98 se mi zdi, da mi je tudi še delovalo (program dostopa do PC-jevega zaporednega vmesnika neposredno s pisanjem po registrih ACIA).
Na ta način smo pred davnimi časi obvladovali EEPROM na prenosnem Benefon Delta, če se še kdo spomni časov NMT telefonije . V Benefon NMT tulifonih je bil glavni "možgan" 68HC11A1 (ali A2, malo mi je že ušlo iz spomina ).
. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.72 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Tor Dec 15, 2009 1:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Meni programator podpira MC68HC11F1 v PLCC68.
Potrebno bi bilo naredit adapter DIL-PLCC.
Če je kje med prebranimi podatki tudi vsebina EEPROM-a, bi bilo potrebno pa pogledat v datasheet. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tonko Član

Pridružen-a: Sob 25 Jun 2005 13:45 Prispevkov: 541 Aktiv.: 2.28 Kraj: Črnomelj
|
Objavljeno: Tor Dec 15, 2009 7:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mikrokontroler je iz elektronike od enega ratraka in sem jo že vrnil na preizkušanje brez da sem sprogramiral eeprom.
Prvi preizkus na ratraku je pokazal kot da bo stvar delovala, bom pa še malo počakal in videl če bodo kakšne pripombe med uporabo.
Zaenkrat se ne bom več trudil okrog tega problema. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bolha95 Član

Pridružen-a: Pet 14 Dec 2007 21:33 Prispevkov: 296 Aktiv.: 1.39 Kraj: Križe / Tržič
|
Objavljeno: Čet Dec 17, 2009 2:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za HC11 poskusi HCload, to je bootloader za programiranje preko serijske povezave. Pri meni stokrat preizkušena zadeva. _________________ LP,
Robi
Kjer se znanje konča, se domišljija začne |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni