www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

TV Grundig
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
zack69
Član
Član

Pridružen-a: Čet 24 Apr 2008 16:57
Aktiv.: 0.89
Kraj: Murska Sobota

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 16, 2009 11:35 am    Naslov sporočila:  TV Grundig Odgovori s citatom

Ola
V LCD televizorju so se mi naselili neki škrati Smile ..... ok, resno, kot se delno vidi na sliki, se mi obarva samo desni del ekrana ( sicer na sliki modro zaradi odsotnosti signala, vendar pa ko je slikovni vir priklopljen se desno vidi slika.. ), ok, vidi se samo desni del slike, ki pa utripa, desni del slike je čisto temen oz. črn.... zdi sem mi da tudi v napajalnem delu nekaj oscilira in se sliši kot nek tk, tk, tk.. in to v istem intervalu, kot pa se prikazuje del slike na desni strani ....
predvidevam da je odletelo nekaj v napajalnem delu in me zanima če ima kdo z tovrstnimi stvarmi kake izkušnje ???

lp

DSC00806.JPG
 Opis:
Slika je malce slabše kvalitiete...slikano z telefonom....

Download
 Ime datoteke:  DSC00806.JPG
 Velikost datoteke:  15.51 KB
 Downloadano:  24 krat

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.15
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 16, 2009 2:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za začetek pomenjaj vse (nič meriti) elkote v napajalcu. To tiktakanje nakazuje, da napajalc ne more doseči deklariranih delovnih pogojev. Vzrok so največkrat napihnjeni ali posušeni elektrolitski kondenzatorji.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zack69
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 16, 2009 3:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ok, bom...samo zadeva je stara leto in pol...skratka malo preko garancije je.... a je možno da se to zgodi na toliko novi napravi ??
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 16, 2009 5:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Znanost, kako narediti nekaj, da crkne zelo kmalu po izteku garancije. so v zadnjih letih izpilili v neslutene višave. Poleg tega, Grundig je poceni Philips in je material in kvaliteta izdelave, bolj kot ne druga liga.

Zato so taki slučaji možni, pravzaprav so kar stalnica. Najbolj kritična reč so kondiji, potem diode, nato hladni spoji. Skratka, če vidiš kaj očitnega, samo menjaj/ popravi.

Sam sem se zafrknil z Suntan kondiji, ki so po specifikaciji izdelovalca bili kar solidni. Zdržali so 9 mesecev v napajalniku 16 portnega mrežneka stikala (switch).

Potem, ker, se je mudilo in nisem hotel poskusiti še enkrat srečo z njimi, sem vgradil Jamicon 85°C kondije, ki po specifikaciji niso najbolj primerni za SMPS in delajo brez težav že nekaj let - kmalu bodo presegli čas trajanja originalnih. Velika razlika v dejanski kvaliteti.
Nazaj na vrh
zack69
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 16, 2009 6:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Evo sem razstavil zadevo in sem našel 2 kondija napihnjena in posledično defektna....

sicer me zanima, ( na teh Daewoo kondijih je podan temperaturni koeficient 105 stopinj... če dam recimo 85 stopinjske, pomeni to da bodo manj časa delovali na višjih temperaturah, ali pa je teh 105 stopinj pomembnih toliko, da moram dati enake kondenzatorje nazaj '?? ) aha, pa neka oznaka ( 7U ) - točno taka oznaka je bila..z oklepaji vred... zanima me kaj to pomeni....

hvala ...

DSC00810.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  37.63 KB
 Pogledana:  10 krat

DSC00810.JPG

Nazaj na vrh
zack69
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 16, 2009 6:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sedaj iščem ravno te 105 stopinjske in jih v IC elektronika ni ( ali pa jaz ne najdem )... HTE pa mi ravno pri kondenzatorjih ne odpre strani ....madona kako nesrečno dete sem jaz Smile
Nazaj na vrh
zack69
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 16, 2009 6:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

prej bi napisal, prej bi bilo Smile)))
Nazaj na vrh
jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.67

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 16, 2009 8:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Delovalo bo z 85C in 105C verzijami enako. Z 85C morda za nekoliko krajši čas.
Druge oznake pa niso pomembne, le napetost in kapacitivnost.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
kvizko
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Okt 2009 20:58
Aktiv.: 1.99
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 16, 2009 9:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim da se ti zadeva ne bo segrela oz. se ne segreva večkot 50 °C, zato lahko brez skrbi daš not 85°C!!
Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 16, 2009 9:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če so tudi ostali kondiji od istega proizvajalca, zamenjaj vse, ne samo ta dva, ki sta 200% fuč. Nima smisla, da boš čez nekaj tednov ali mesecev spet odpiral TV.

HTE je imel in upam, da ima še, Jamicon. Najbolj kvalitetni so tisti, ki so v katalogu označeni "za matične plošče", ostali so tudi zelo OK, vsi pa so deklarirani za 105°C.

Prezgodaj stisnil "pošlji".

Še to kondiji za 85°C so samo pogojno uporabni za take sorte napajalnikov, sploh če gre za noname kitajske proizvajalce.
Nazaj na vrh
zack69
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 16, 2009 10:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ok, fantje, bom probal naročiti kondije iz HTE, ali pa če bom skoknil do Maribora v ČIP trgovino....

bom zamenjal in potem poročam kako in kaj... bom pa probal not dati 105 stopinjske, če jih bom le dobil.....

Azrael, nisem sicer našel na HTE strani našel točno takih... oz, napetost ni štimala, pa še preveliki so bili..potem če so večji ne morem priviti nazaj hladilnega rebra ki gre preko teh kondijev in pokrije tista dav tranzistorja, da odvaja toploto...ok, nekaj bom sčaral Smile

lp
Nazaj na vrh
zack69
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 18, 2009 12:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ok, ker sem kekec in nisem takoj dobro pregledal sheme, pa sem takoj spraševal....

ok, zadeva je taka, da so to gladilni kondiji na končni veji za napajanje panela....zadeva je taka da sta vezana dva 680 mikro ( od kje naj sedaj vzamem oznako za micro ?? ) Smile .... vzporedno in kot tako samo gladita napetost na izhodni veji...
sem našel doma dva 1000 mikro kondenzatorja ( 105 stopinjska ) in sem ju vezal namesto teh dveh 680 mikro in zadeva deluje.... še prej sem prečekiral načrt vezave posameznih vej napetosti....ki sem ga " kao našel " ... - z vztrajnim iskanjem Smile

tako da zadeva sedaj deluje že cel popoldan oz. večer....

bomo videli kako bo naprej....
Nazaj na vrh
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 23.93

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 18, 2009 3:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lepo. 680uF po domače. Smile
Delalo zagotovo bo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 19.96

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 18, 2009 6:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
680 mikro ( od kje naj sedaj vzamem oznako za micro ?? )

Kaj pa... Med smeški ga ne moreš vzet?
Ali pa ta iz smeškov kako drugače ne izpolnjuje želja?
680 mi F ?
Nazaj na vrh
a.vidmar
Član
Član

Pridružen-a: Ned 08 Jul 2007 11:03
Aktiv.: 5.29
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 18, 2009 7:35 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

µ

Tak ?

Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni